Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Gyógyít-e a csongrádi víz?

Csongrád - Önkénteseket toboroznak Csongrádon egy orvosi célú kutatáshoz. Azt szeretnék bebizonyítani: a termálvíz gyógyhatású. Úgy vélik, az átminősítés az idegenforgalmat is fellendítené.
Fontos lépéseket tesznek Csongrádon a gyógyturizmus, valamint a fürdő fejlesztése érdekében. Orvosi célú kutatást kezdeményeztek annak érdekében, hogy bebizonyítsák: a vizük jó hatással van bizonyos mozgásszervi betegségekre. Az már testületi ülésen is elhangzott több alkalommal, hogy a város egykor évtizedeken át büszkélkedhetett ilyen minősítéssel, de információink szerint egy 2009-es rendelet értelmében a 10 évnél régebben működő hévíz kutak minősítését újra el kell végeztetni, a korábbinál sokoldalúbb elemzéssel. A fürdő kútja ásványianyag-tartalmát tekintve nem felelne meg ennek a szigorú elbírálásnak, ám a tavaly szeptemberben a Bökényben átadott új víznyerő hely komoly reményekkel kecsegtethet.

Önkénteseket toboroznak Csongrádon egy orvosi célú kutatáshoz. Azt szeretnék bebizonyítani: a termálvíz gyógyhatású. Úgy vélik, az átminősítés az idegenforgalmat is fellendítené.
Reumatológiai vizsgálat a csongrádi fürdő rendelőjében. A szakemberek szerint a gyógyvízkúra segít a fájdalom csökkentésében. A szerző felvétele

– Jogszabály mondja ki, hogy a termálvíznek mennyi ásványi anyagot kell tartalmaznia ahhoz, hogy előbb ásványvíznek, később esetleg gyógyvíznek nevezhessük – avatott be a szakmai titkokba Seres Marianna, a rendelőintézet ügyvezető igazgatója. – A bökényi kút ebből a szempontból megfelel az ásványvíz kritériumainak, de orvosi célú kutatást kell ahhoz elvégezni, hogy kimondhassuk: gyógyhatása van. Az önkormányzat megbízásából a nemrég alapított, általam vezetett Csongrádi Egészségturisztikai Kft. magára vállalta a kutatás feladatát. Olyan, más tekintetben egészséges pácienseket keresünk, akiknek térd- vagy csípőkopástól szenvednek, és vállalják, hogy részt vesznek ebben a fontos megfigyelésben.

Homogén csoporton figyelhetik meg a gyógyulási folyamatot, ezért választottak ki két területet, magyarázta Seres Marianna. Mintegy 80, elsősorban helybeli önkéntesre volna szükségük, akik hajlandóak eljárni a csongrádi fürdő kezeléseire. A jelentkezőknek természetesen semmiért nem kell fizetni, a részvételt a háziorvosnál kell először jelezni.

– Nagyon bízom a projekt sikerében, remélem, ősszel már eredményekkel tudunk szolgálni – mondta az ügyvezető. A gyógyvízzé minősítés Csongrádon nagy lépés lenne a turisztikai fejlesztések terén is.

Olvasóink írták

 • 3. tények 2012. március 20. 20:53
  „Valaki sajnos nem járt eléggé utána a storinak,korábban ez a délvilág csongrádi tudositóinál másképp volt..Esetleg az is elképzelhető,hogy az ügyvezető igazgató asszony-aki nem csongrádi-nincs jól informálva.Ugyanis a cikkben egy éves múltra datált viznyerő helyből feljövő vizzel kb.30 éve fütik a fél Bökényt.Természetesen az is lehet,hogy 2001-ben az akkori önkormányzat nem is a bökényi kutat ujitatta fel 13millió forintért-feltéve,hogy a kút a szerző vagy az igazgató asszony szerint egy éves...A kút vizsgálatát már az elöző önkormányzat elvégeztette,miután a jogszabály megváltoztta a fürdő kútjának minősitését.A kapott-pozitiv-eredményről a képviselők tájékoztatást kaptak.Igaz,ez kampányidőszakban biztos nem tünt olyan érdekesnek,mint az hogy a város elöző vezetői biztos elrontottak valamit a fürdő kútjával kapcsolatban..”
 • 2. keletaru 2012. március 17. 19:28
  „A DRÁGA BAGÁZS tagoknak köszönhetjük e szánalmas eljárást ! Ezt miattunk , értünk ,nekünk teszik mint a 80-s években ide tervezett ARANSZIGETI SZÁLLÓT ami már rég a településé lenne, amennyiben a pufajkások úgy döntöttek volna ! Szánalmas a településre nézve , eme embereket tartják még VALAMIRE ,s bent ülnek a testületben ! Üdv Kuci”
 • 1. klj-54 2012. március 17. 13:16
  „Ügyes!
  Nem az számít, hogy eredményes-e egy víz használata hanem az, hogy egy ostoba listának megfelel-é?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád anno: időutazás 1983-ban

Csongrád anno sorozatunkban régi fotókat teszünk közkinccsé. Ezúttal Vajda Lajos fotóival 1983-ba utazunk vissza az időbe. Tovább olvasom