Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Gyógytornász kellene Németh Szilvinek

Az agyvérzésen átesett csongrádi Németh Szilvinek gyógytornászra lenne szüksége, azonban ilyen ingyenes ellátást csak tavaly nyárig vehettek igénybe a szülők. Azóta a helyi nevelési tanácsadó felbontotta a gyógytornásszal kötött szerződést, s helyette konduktort alkalmaz. Cseri Gábor igazgató szerint gazdálkodási szempontok és az utóbbi szakma sokrétűsége miatt döntöttek a váltás mellett.
A Németh családnak sok gondot okoz, hogy nincs ingyenes gyógytornász Csongrádon Fotó: Bíró Dániel
– Mozgásfejlesztésre lenne szüksége Szilvinek, a szakvélemény egyértelműen úgy fogalmaz, hogy gyógytornász tudna a legtöbbet segíteni a kislányunkon – fut neki újra a négy közül a legkisebb Németh gyermek egyre problémásabb ügyének az édesapa. A csongrádi Németh Zsolt egyszer már megkereste lapunkat súlyosan értelmi fogyatékos Gergő fia elhelyezési gondjaival kapcsolatban, s akkor a kislánya fejlődését érintő ellátásról is panaszkodott. Előbbi megoldódott, utóbbi viszont napról napra megnehezíti a család életét.

– Tavaly nyáron Csongrádon megszüntették az ingyenesen igénybe vehető gyógytornász-szolgáltatást, de mivel mi a kislányunk egészséges fejlődését tartottuk szem előtt, hetente ötezer forintot fordítottunk arra, hogy Szentesre hordjuk őt szakemberhez – veszi át a szót Némethné. Férjét azonban nemrég megműtötték, a táppénzből pedig nem tudták kigazdálkodni a hitelre vett autó részletét, ezért vissza kellett adniuk a kocsit a banknak, így utoljára januárban tudták átvinni Szilvit a
Több gyermeken tud segíteni a konduktor

A megszüntetett gyógytornász-szolgáltatás kapcsán Cseri Gábor, a csongrádi általános iskolák és nevelési tanácsadó igazgatója érdeklődésünkre elmondta, egyrészt gazdálkodási szempontok, másrészt a szeptember óta alkalmazott konduktoruk szakmai sokrétűsége miatt döntöttek a váltás mellett. Hozzátette, hogy Németh Szilvit a neki felajánlott 45 alkalomból csupán 13-szor vitték a konduktorhoz szülei, holott ezért fizetniük sem kell. 
gyógytornászhoz, pedig minél gyakrabban kellene foglalkozni vele egy specialistának – fűzi hozzá az édesanya.

A havonta 130 ezer forintból gazdálkodó hattagú család ötezer forint gyermekvédelmi támogatást kap az önkormányzattól, de szerintük ez lényegében nem old meg semmit. Szilvi térítésmentesen vehet részt a csongrádi konduktor foglalkozásain, a szülők elégedettek is a szakember munkájával, de az orvosi szakvéleményre hivatkozva továbbra is úgy vélik, egy gyógytornász jelenthetné az igazi megoldást. Legutóbb lehetőséget kaptak arra, hogy a mind a négy végtagján bénult gyermeküket a Pető Intézetben kezeljék, de ezért a kéthetes kezelésért 30 ezer forintot kellene fizetniük. Némethék az mondják, neki is indulnának ők a fővárosnak, de nincs miből.

Gyógytestnevelők konferenciája

Épp a gyógytestnevelők tartottak országos szakmai konferenciát tegnap Csongrádon. Az előadásokon egyebek mellett elhangzott, hogy jelenleg nem megfelelő az átképzések lehetősége a mozgásterápiák területei között, nincs szakmai képviselete és érdekérvényesítő ereje a gyógytestnevelésnek, és minimális a szaktanácsadás háttere is. Az összejövetelen megfogalmazódott, hogy az „élethosszig tartó mozgást" kellene zászlajára tűznie a szakmának.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliókat kapnak az uniótól

Százmilliókat nyertek az Európai Unió vidékfejlesztési alapjából a szentesi, a csongrádi és a makói… Tovább olvasom