Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Győzött a megyés püspök

Csongrád - Hosszú huzavona után átvette a csongrádi Nagyboldogasszony-plébánia vezetését Topsi Bálint. Elődjét, Laczkó Istvánt már augusztusban elhelyezte innen a püspök, ő azonban nem ment. Tette nagy visszhangot váltott ki. Szombat óta ismét az egyházi vezetés szándéka érvényesül a város hitéletében.
Kiss-Rigó László megyés püspök eredeti döntése úgy szólt, hogy augusztus 4-étől a csongrádi Nagyboldogasszony-plébánia addigi papja, Laczkó István Tápéra kerül, helyére pedig Szentesről Topsi Bálint érkezik. Ezt a határozatot az egyházmegye közzé is tette. Ám Laczkó István maradt Csongrádon, ami példátlan eset volt. Topsi Bálintnak viszont jönnie kellett Szentesről, mert az ottani plébániát átadta utódjának, így a csongrád-piroskavárosi templomba került.

Laczkó atya lapunk kérdésére azt mondta augusztus végén, hogy az áthelyezéséről szóló határozatot a püspök visszavonta. Az egyház működését ismerő informátorunk szerint az történhetett, hogy a pap nem kapta meg időben az értesítést az áthelyezésről, így tiltakozhatott, és emiatt maradhatott. Igaz, a korábbi két plébánia helyett már csak egyet vezethetett. Ügyéről megoszlottak a vélemények Csongrádon. Beszéltünk olyan katolikusokkal, akik nem örültek a maradásának. Úgy tudták, a templomtól ötven méterre lévő egyházi iskolának sincs jó kapcsolata a pappal.

A legutóbbi tanévnyitó misét például tényleg a piroskavárosi templomban tartották. Ám lapunkat megkereste olyan hívő is, aki ötven aláírást tartalmazó petícióról beszélt. Ebben a püspököt arra kérték, hagyja Csongrádon Laczkó atyát. Ők úgy vélték, kérésük nyilván meghallgattatott.

Arról, mi történt, és mi várható a jövőben, egyik plébános sem kívánt nyilatkozni. A jelek szerint a püspök ragaszkodott eredeti szándékához, és most úgy hozott döntést, hogy ahhoz nem férhetett kétség jogi szempontból.

– Szombaton megtörtént a hivatalos átadás-átvétel, tehát mostantól a Nagyboldogasszony-plébánia plébánosa én vagyok – felelte kérdésünkre hétfőn Topsi Bálint. A plébánia vonalas telefonján értük el. Kérdésünkre, hogyan tudunk beszélni elődjével, azt mondta, nincs meg a telefonszáma, de keressük a hódmezővásárhelyi plébánián. Egyelőre nem jártunk sikerrel. Topsi Bálint azt is mondta, most az ünnepi készülődésre koncentrál, ez a legfontosabb teendő. A vasárnapi misén információink szerint telt ház volt a templomban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panasz a zajos buszokra

A használtan beszerzett Volvo-buszok zajosak, ezért zavarják a lakosokat. Tovább olvasom