Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Győztek a gumihajtású Audival

Csongrád - Az Audi Hungaria Motor Kft. idén már negyedik alkalommal rendezte meg az Audi Technik Kreaktivity országos versenyt, amelyet a csongrádi Batsányi-gimnázium csapata nyert meg.
A középiskolások számára kiírt pályázaton a 10. F osztály három tanulója, Faragó Zoltán, Makai-Kis Dávid és Márton Bertold indult.

– Az elmúlt tanév végén figyeltünk fel erre a pályázatra. A feladat egy olyan autó építése volt, amelyet nem hajt belső égésű motor, ha a földre rakják, segítség nélkül elindul, megtesz 15 métert, majd három méteren belül magától megáll. A mi járművünk ezt a távolságot 4,5 másodperc alatt tette meg, így megnyertük a sebesség kategóriát – részletezték a fiúk. – A tervezés és kivitelezés hosszadalmas folyamatát egy játékdömperrel kezdtük, ezzel próbálgattuk, hogy hogyan is fogjunk hozzá a dologhoz. A pályázati kiírás szerint az autó legfeljebb 1,5 kilogramm lehetett, erre is oda kellett figyelni. Egy Audi-modellt: az R8-at készítettük el. Először fából kifaragtuk a formáját, majd üveggyapottal és műgyantával vontuk be. A járművünket egy – az úgynevezett rakós horgászbotoknál használt – feltekert gumiszalag működteti. Egy feltekeredő damilszál azt biztosítja, hogy az autó a megfelelő távolságon belül megálljon. Kialakítottunk tengelykapcsolót, erre pedig azért volt szükség, hogy a gumiszalag ne indítsa el hátrafelé – mutatták művüket a csongrádi gimnazisták.

A gimnázium folyosóján is remekül teljesített a miniatűr Audi. A három tervező minden részletet saját maga dolgozott ki. A szerző felvétele
A gimnázium folyosóján is remekül teljesített a miniatűr Audi. A három tervező minden részletet saját maga dolgozott ki. A szerző felvétele

A fiúk elmesélték, hogy az egyikük édesapja, Makai-Kis László nagyon sok segítséget nyújtott nekik. Az ő munkahelye, a Csongrádi Autószerviz Kft. mindenben támogatta a terveiket: ott készült a modell, a fiúk használhatták a szerszámokat, de a fényezést is a műhelyben kapta meg a miniatűr Audi.

– Számtalan kísérlet eredményeként kitapasztaltuk, hogy pontosan 65-ször kell megfeszítve feltekerni a gumit. A győri döntőben röviden ismertetni kellett a pályamunkát, majd párokban mentek a futamok. 14 másik csapatot utasítottunk magunk mögé, így megnyertük a fődíjat: egy háromnapos utazást az ingolstadti gyárba. Már csak egy megfelelő időpontot kell keresni – tudtuk meg a győztes csapat tagjaitól.

Olvasóink írták

  • 1. dmarica 2011. szeptember 22. 14:16
    „Gratulálok a nagyszerű sikerhez!!! Ez is egy remek módja az idő hasznos eltöltésének!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halászból lett halasgazda Géza

16 hektáros halastaván maga telepíti és halássza le a pontyokat, kárászokat a csongrádi Győri Géza őstermelő halász. Tovább olvasom