Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Hamarosan eldől, merre nyújtózkodjon Csongrád

Csongrád polgármestere reméli, hogy a képviselő-testület a következő hónapban jóváhagyja a település új szerkezeti és szabályozási tervét. Egy lelkes és vitakész csoport a befejezés előtti fázisba érve is elégedetlen a város jövőjét meghatározó rendezési terv jelenlegi változatával.
Bedő Tamás polgármester annak a véleményének adott hangot egy július eleji nyilvános fórumon, hogy augusztus végéig elfogadja a képviselő-testület a város jövőjét sok mindenben meghatározó tervet. Ha ez nem történik meg, hátrány érheti a települést.

Seres Balázs főépítész, a mérnöki iroda vezetője ehhez hozzátette: az építési engedélyekhez, pályázatokhoz elengedhetetlen az új rendezési terv. Szántó Katalin, a tervezőcsoport tagja szerint a várost elkerülő út helye változni fog, mert a korábbi nyomvonal természetvédelmi okból megváltozik. Az óvárosban a meglévő építészeti értékekre való tekintettel szigorodik a szabályozás. Ez persze nem tetszik mindenkinek, az sem, hogy Bökény városrészben a gépkocsitárolók építése a félmagas panelházak között tilos lesz, csupán a városrész szélein lehetséges.

Külterületen a tanyaépítés engedélyét bizonyos földterületnagysághoz és gazdálkodási feltételek meglétéhez kötik.
A belterület bővítését a jóváhagyásra váró terv nem tartalmazza, noha erre a tavalyi társadalmi vitákban is igény volt. A félegyházi út mentén Bokros felé nyújtózkodik a város. Akár a Vándortanyáig, az elhíresült vendéglőig épülhetnének majd új házak – érvelt Kása Zoltán. A bökényi gépkocsitárolók építésének huzavonája miatt szólalt meg Gönczi Pál Péter. Összefogtak, szövetkeztek, de engedély sehol. Nekik nem sürgős az új szabályozás. Ugyanis az új rendezési terv elfogadása után a helyzet számukra előnytelenül megváltozik. S ki akar lakásától távol eső garázst?
Bátki Ferenc megint szóba hozta, amit tavaly már elvetettek a képviselők, hogy Bökény és a városközpont között a közlekedés szabályozatlan, nehézkes. Nem lenne szerencsés a park megcsonkítása, s városközpont zsúfoltabbá tétele – érvelnek a szakértők. Kis Tamásné szeretné, ha a Kisrétben lakóházat is lehetne építeni. Bartos László a Kerekároknál körforgalmat javasolt, s az idegenforgalom súlypontját a majdani vízlépcső közelébe helyezné át, nem a Körös-torok mellé. A Tisza-tó példáját említette. Ellenvetésként elhangzott: ki tudja, mikor épül meg a vízlépcső? S felépül-e?

Mind többen hangoztatják: a Kisrétben kell az idegenforgalmat szolgáló építkezéseket megvalósítani, és nem a Körös-torokban. Bökény helyett Bokroson kell inkább telkeket kialakítani. Úgy hallottuk: többen ide költöznek ki bökényi panelekből. A Petőfi utcai minipiac megszüntetését is szorgalmazták, valamint a piroskavárosi bővítését, akár az ottani park rovására is.

Seres Balázs ígéri: figyelembe veszik a véleményeket és július 28-áig újabbakat is várnak. Írásban vagy személyesen, szóban is elmondható az ötlet, ha a polgár bemegy a városházára. Ott az előtérben tájékozódhat, kifüggesztették a tervet, s július 18-ától a városi könyvtárban is tanulmányozható lesz a készülő dokumentum.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összegyűlt a pénz a csongrádi napokra

Csongrád idegenforgalmi vonzerejét évről évre szeretné növelni, miközben a programok nívója a… Tovább olvasom