Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Harmincéves lett a művésztelep

Jubileumi kollektív tárlat nyílik a Csongrádi Művelődési Központ és Városi Galéria szervezésében október 15-én szombaton délután 5 órakor. A 30 éves a Csongrádi Művésztelep című tárlat az öt alapító mellett számtalan alkotó munkáit bemutatja.
A 70-es évek közepén, nagyrészt a Csongrádi Napok rendezvénysorozatnak köszönhetően a település nyitott volt a fiatal képzőművészek kezdeményezésére: legyen a városban művésztelep. Ezen a megyében néhányan nevettek, de az akkori lokálpatrióta érzelmű városvezetés hitt abban, hogy a kulturális élet jó hatással lehet a városfejlesztésre. Az úgynevezett Czájliktanya, a Szőlőhegyre vezető út elején alkalmas helynek látszott. Ez a hely az elmúlt három évtizedben lényegében alkalmassá vált művészek fogadására. A Tisza közelsége, szőlőültetvények szomszédsága, a borkóstolás lehetősége sok külföldi művészt is vonzott, s teremtett kedvet az itteni alkotó munkához.

A művésztelep és a Csongrád Galéria híre túljutott már Európán át Dél-Amerikába, Indonéziába és Törökországba is elvitték a város üzenetét, akik a művésztelep vendégalkotói voltak. Az alapítók öten vannak. Aranyi Sándor meghívta a vele nagyjából egykorú Nagy Gábort, Klimó Károlyt, Dienes Gábort és Szikora Tamást. Új színt és levegőt hoztak ide. Vállalták azt az eshetőséget, kockázatot is, hogy esetleg nem mindenkinek tetszenek munkáik. Ma már népes táborrá nőtt az ide kötődő festők, grafikusok és szobrászok szellemi közössége.

Az ünnepi kollektív tárlaton a következő alkotók munkái láthatók: Aranyi Sándor, Aknay János, Andor András, Babos László, Széll Balogh Mihály, Buhály József, Bujdosó Ernő, Bukta Imre, Dienes Gábor, Katona Zsuzsa, Fábián Pál, Holdas György, Jánosházi Ágnes, Klimó Károly, Kiss Zoltán László, Lantos Györgyi, Lapis András, Máté István, Mihály Gábor, Nagy Gábor, Schlosser Béla, Szikora Tamás, Tölg-Molnár Zoltán, Tischler Ferenc, Vecsey Csaba, Vojnich Erzsébet, Záborszky Gábor, dr. Hann Ferenc, néhai dr. Chikán Bálint, Bende István és Kiss Lajos.

Tárlatukat dr. Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója nyitja meg és ajánlja a művészetkedvelő közönség figyelmébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgyő határában épül az új telep

Egy több mint nyolcszázmillió forint értékű szerződést írt alá tegnap Bedő Tamás, Csongrád… Tovább olvasom