Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Három falu nem kért a támogatásból

Csongrád - 7 falu kap pénzt Szentes és Csongrád térségében a Belügyminisztériumtól arra, hogy tűzifát vegyen a szegény családoknak. A lehetőséggel nem élt minden helyhatóság.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

A csongrádi járás két faluja közel 1 millió, a szentesi térség öt községe mintegy 4,5 millió forintot nyert azon a pályázaton, amelyet a Belügyminisztérium írt ki tűzifavásárlásra. A rászoruló családokat támogathatják a kapott összegből. Azok a települések nyújthatták be igényüket, ahol kevesebb mint 5000 ember él, társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból hátrányos helyzetűek, vagy magas a munkanélküliség. Az állam erdei köbméterenként 7–13 ezer forintos támogatással számolt, ebbe a költségbe legfeljebb ezer forinttal kell beszállniuk a településeknek. A legkisebb összeget, 437 ezret Árpádhalom kapja, míg a legtöbbet Szegvár: 1,6 milliót.

A két járásban a falvak közül csak Csanytelek, Fábiánsebestyén és Eperjes neve nincs a listán, nem pályáztak. A Csanyteleket irányító Forgó Henrik nem szerette volna részletezni, miért nem éltek a lehetőséggel, szerinte másképp, egyszerűbben meg tudják oldani „házon belül" ezt a fajta támogatást. Az eperjesi polgármester, Kiss Csaba azt mondta, ők évente néhány százezer forintot fordítanak arra, hogy tüzelővel segítsék a nehéz sorsú családokat. A tárca felhívása ennek ellenére nem volt számukra vonzó, mert a pályázati kiírás olyan elemeket is tartalmazott, amelyek gondolkodóba ejtették őket.

Pakolják a szociális tűzifát Árpádhalmon. A falu 437 ezer forint állami támogatást kap hozzá. Fotó: DM/DV
Pakolják a szociális tűzifát Árpádhalmon. A falu 437 ezer forint állami támogatást kap hozzá.
Fotó: DM/DV

– A vásárlás helyszíne nem ismert, de az biztos, hogy a szállítás költsége a helyhatóságokat terheli. Csak nyilvántartott erdőgazdálkodótól lehet vásárolni, Tüzép-telepről például nem. Minden kérvényező családról külön-külön szavazni kellene testületi ülésen, illetve jelentős bürokratikus terhek szakadnának a munkatársainkra – összegezte. Náluk van, aki tűzifában kéri a lakásfenntartási támogatást, de az önkormányzati területek takarítása után is jut nyesedékfa a rászorulóknak, árulta el. Szerettük volna tudni Fábiánsebestyén álláspontját is, azonban a falu vezetése nem reagált a kérdéseinkre.

Olvasóink írták

 • 13. hangman 2013. november 16. 10:00
  „Hazudsz 10-eske, eddig is volt tűzifa támogatás, a szegvári ismerősök mondták, a 2.5 millió vesztes pedig tény, nem üres duma, mint a tied, a közmunkáról meg inkább ne beszéljünk, elég megnézni, hogy dolgoznak a szegediek, munkaruha nincs, kellő számú munkaeszköz nincs, legtöbbször a padokon ülve fagyoskodnak, mert attól, hogy kétszer annyian vannak még nem lesz kétszer annyi falevél.”
 • 12. Rubicon 2013. november 16. 00:40
  „Az erdőgazdálkodótól vásárolt és majd ezután felkuglizott és hasogatott tüzifa olyan vizes, hogy szívás lesz vele fűteni.
  A tüzép telepeken nagyobb esély lenne éghető fát venni.
  Én áprilisban vettem kalodásat (szárazat), majd egész nyáron sütötte a nap. Most úgy ég, mint a puskapor.”
 • 11. halászvadászmadarász 2013. november 15. 22:47
  „Az 1800 Ft/q ból csak 400 Ft az önkormányzat költsége .Ezt sajnálták a lakosaiktól , ennél olcsóbban semmilyen más megoldásból nem tudhat ilyen támogatást szervezni. Aki ezt mondja az hazudik.”
 • 10. halászvadászmadarász 2013. november 15. 22:41
  „Az eperjesi polgármester nem mond igazat most sem : a helyszín a Dalerd legközelebbi erdészete igény szerint , a fa ára szállítással együtt is belefér 1800 Ft/q -ba , Tüzépen ennyiért nem lehet fát venni ,a kérvényezőkről nem kell külön.külön szavazni , rendeletet kell alkotni , ha valakinek tüzépről vásárolt fában adják ki a lakásfentartási támogatást az a polgármestert minősíti. Nem akarásnak nyögés a vége. Egy település polgárai az elsők , a polgármester az ő érdekeiket kell , hogy képviselje , Igaz ezért keményen dolgozni kell . Vannak jó példák is , Derekegyház , Árpádhalom , Szegvár. Aki ezt a támogatást visszautasította az buta és politikai alapon hozott döntéssel hozta hátrányos helyezetbe a lakosságot. Fábiánsebestyénről meg gondoljon mindenki azt amit akar.
  Ezek az emberek akik rászorultak , nem most jutottak ide csak most kapnak segítséget. A közmunkáról csak az mond rosszat aki nem tudja miről szól. Az előbb említett települések ebben is jó példával járnak elöl.
  Szomorú mikor szándékosan tévesztenek meg embereket felelős beosztásban.”
 • 9. hangman 2013. november 15. 21:35
  „Ha a 2.5 millió alacsony keresetű ember nem csúszott volna lejjebb a fidesz polgárellenes, gazdag-támogató "gazdaságpolitikája" miatt, akkor még ennyire sem lenne szükség, csak a közmunka, hajrá, jobban teljesítenek!”
 • 8. alprocska 2013. november 15. 18:41
  „Miért nem tájékoztatták a lakosságot erről a lehetőségről, biztos lett volna rá jelentkező Fábiánon megítélésem szerint.
  Túl nagy nyűg (adminisztráció)?
  Egyáltalán felmérte valaki hogy lett volna rá igény?”
 • 7. sz27 2013. november 15. 17:47
  „Szerintem nem lehetnek ilyen könnyelmű,felelőtlenek a Polgármesterek.Nem az adminisztráción kellene siránkozni hanem a rászorulok legyenek az elsők!!!!!!!!!

  !”
 • 6. falusi01 2013. november 15. 17:40
  „Ha tüzép-telepen is lehetne fát vásárolni,akkor Fábiánsebestyént is érdekelné! ( a helybéliek tudják mire gondolok)”
 • 5. x 2013. november 15. 14:07
  „4. alprocska "Kíváncsivá tesz Fábiánsebestyénen hányan szorultak volna erre a támogatásra?"
  Örülnél annak, hogy egyre többen? Én nem, és amiatt egy kormányváltást sem sürgetnék. (Mert nem azon múlik.)
  http://www.delmagyar.hu/forum/panaszkodunk/32/3029/?action=kifejt&ord=1&page=0&limit=200
  "... Ha én nem segítek ügyfelemen, majd segít rajta más, ha más sem segít, akkor segít önmagán, s ha képtelen rá, akkor elviseli, ami ráesett. ..." (Konrád György, 1967: A látogató)
  http://www.dia.pool.pim.hu/html/muvek/KONRAD/konrad00037_kv.html”
 • 4. alprocska 2013. november 15. 11:27
  „Kíváncsivá tesz Fábiánsebestyénen hányan szorultak volna erre a támogatásra?”
 • 3. x 2013. november 15. 11:04
  „1. szeljegyzet, segítsenek magukon, még Ferenc pápa is kijelentette a napokban: "A szegénység nem öncél".
  http://www.delmagyar.hu/forum/tuzifa_bunozes/5/2002114/?action=kifejt&ord=1&page=0&limit=200”
 • 2. cumania 2013. november 15. 10:58
  „1. szeljegyzet 2013.11.15. 09:36
  Ha a "központi akarat" szociálisan érzékeny, emberbarát lenne, akkor nem jutottunk volna idáig...”
 • 1. szeljegyzet 2013. november 15. 09:36
  „Látszik,hogy egyes helyeken milyen kicsin múlik a szegény,rászoruló ember megsegitése. Hiába a szociális érzékeny,emberbarát központi akarat,ha azt helyben csak nyűgnek és többlet hivatali munkaként kezelik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átütemezésről tárgyalnak a fürdő ügyében

Felelőtlenség volt kandidálni, mert úgy értesült, a pályázatot elbukta Csongrád – jelentette ki Nagypál Sándor független önkormányzati képviselő. Tovább olvasom