Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Három kérdés, aki válaszol: Czene Attila államtitkár

Csongrád - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára válaszolt, aki a napokban Csongrádon járt.
- A kormányzat öt látványsportágat adókedvezménnyel segít. Az önkormányzatoknak mit tanácsol: ők is emeljenek ki egy-két sportágat, amit jobban támogatnak?
– Az önkormányzati választások után országjárásra indulok. Arra fogom biztatni a polgármestereket, hogy ösztönözzék a helyi vállalkozásokat az öt látványsportág támogatására, és az így felszabaduló önkormányzati forrásokból a többi sportág részesülhet. Ha olyan sportágról van szó, ami nem tartozik a kiemeltek közé, de a helyi tradíciók és az eredményesség miatt fokozott figyelem övezi, akkor szerintem érdemes – akár a látványsportok kárára is – súlyozva támogatni ezeket a sportegyesületeket.

Czene Attila. Fotó: DM/DV
Czene Attila.
Fotó: DM/DV

– Szegeden, Szentesen és Csongrádon is régóta tervezik, hogy fedett uszodát vagy sportolásra alkalmas új medencét építenek. Milyen támogatást nyújt a jövőben a kormány a sportlétesítmények fejlesztésére?

– Az új létesítmények létrehozásánál nem a várható sportsiker a legfőbb szempont, annál sokkal fontosabb, hogy minél többen használják a medencét vagy a csarnokot. Azt kell szem előtt tartaniuk a településeknek, hogy egy ilyen beruházás többszörösen megtérül, ha a kihasználtság megfelelő. Az építkezésre össze lehet szedni a szükséges pénzt, de a hosszú távú fenntartás nagyobb terhet ró az önkormányzatokra. Uniós források felhasználásával és európai modellek átvételével el lehet érni, hogy a településeknek is megérje ebbe a stratégiai ágazatba befektetni. Ami Szegedet illeti, a sportuszoda felújítását tartom reális megoldásnak. Egy új komplexum működtetése jóval drágább lenne, mint ha tanmedencék épülnének városszerte az iskolák közelében. Szerintem az utóbbi a járhatóbb út.

– Az államtitkári munka mellett mennyi ideje marad sportolásra?
– Múlt hétfőn a finn külügyminiszterrel úsztam a Margit-szigeten. Az volt a kívánsága, hogy sportoljunk, én pedig nem utasíthattam vissza ezt a lehetőséget. Túlzás lenne azt állítani, hogy a tempók között elmerültünk a munkában, de a diplomáciai kapcsolattartás egyik, ha nem a legegészségesebb formáját választottuk.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. nandor002 2010. szeptember 23. 20:39
  „Szép a főtér, de ettől nem lesz több munkahely! A diszkű nem étel! Aki több munkahelyet és kormányzati támogatás akar Csongrádon Körösi Tiborra és a Fidesz jelöltjeire szavaz!”
 • 25. Damokles 2010. szeptember 17. 19:57
  „Csongrádon is változás kell Körösi Tibor és a Fidesz a jó választás!”
 • 24. hank 2010. szeptember 15. 20:40
  „Balogh Pál!

  Köszönöm a reagálást a fórumban. Csongrádnál ez is egy hiányosság, hogy az észrevételekre nem reagálnak fórumokon, de még sokszor emailben sem.

  A gyógyvíz dolgot nagyon szomorúan hallom. Úgy tudom, hogy ha új kutat fúratna a cég, akkor talán lehetne ebből még gyógyvíz, vagy rosszul gondolom? Vagy az csak a vízhőfokot javítaná?
  Pár éve hallottam ezt, hogy szükséges lenne ez a fejlesztés.

  Még egyszer nagyon örülök, hogy végre a város üzemeltetésből is valaki reagált problémákra, felvetésekre, hozzászólásokra. (Bár a cég weboldalán úgy láttam aktív élet van, amihez szintén gratulálok.)

  További sikeres munkát!

  Hank”
 • 23. csucsu2 2010. szeptember 14. 10:41
  „Tisztelt Balogh Pál!

  Köszönöm a reagálását.
  Azt tudomásul kell venni, hogy szerintem őszintén soha senki sem fog ide nagy dicshimnuszokat zengeni, csak a hibákat, a saját sérelmeit kifogásolja.
  Egy öttlet a üzemeltetéssel kapcsolatban a fenti mondat fényében. Néhány dolgozó hozzáálásán a vendégekhez, munkájukhoz illő lenne változtatni.
  pl. szentesen dolgozó úszómesterek jelenléti módja itt is jó lenne, és viselkkedési móduk jobbik oldalát is át lehetne venni. Nem az Albert úrra gondoltam.

  zolee0001 ha változást csak egy párt és nem az ember hozhat, akkor itt állati nagy a baj.”
 • 22. nandor002 2010. szeptember 13. 16:52
  „Bedőnek befelezget Körösi Tibort polgármesternek!”
 • 21. zolee0001 2010. szeptember 13. 16:52
  „Csongrádon változást csak a Fidesz hozhat!”
 • 20. triniti 2010. szeptember 13. 13:29
  „gratulálok! A két szememmel láttam az imént a gimisek tesi óráját! Nyugdíjasok nyugalmával lesétáltak a 45 perces óra öltözési ideje után a sport pályára, és ugyan ilyen " lendülettel" vissza. Hát nem mondom, de a csiga gyorsabban vonszolja a seggét. Erre kár volt ilyen nagy hacacárét csapni. Igaz én siettem, de "lefutottam" őket a babakocsival...”
 • 19. BalogP 2010. szeptember 13. 12:27
  „Tisztelt Fórumozók!

  Nem Csucsu2 megszólítása miatt reagálok a fürdővel kapcsolatban, ezt a mai napon az első hozzászólástól kezdődő elolvasás során határoztam el. Nem is vitaként, mert a felvetett problémák reálisak, és sajnos igazak.

  Tények: a fürdőben, mint üzemeltetőknek a betegkezelés, sport, úszasoktatás és vendégforgalom igényeit kell, illetve kellene kifogástalanul kielégíteni. Azért írom azt, hogy kellene, mert, mint ahogy a hozzászólók is írták vannak megoldatlan műszaki és pénzügyi problémák.

  - a nagymedence valóban sok év óta repedt, jelentős mennyiségű víz szivárog el belőle.
  - a nagymedence vizét vízforgató berendezéssel tisztítjuk, ezt év elején több mill ft-ért újíttattuk fel.
  - a fürdő egyik legjelentősebb költsége a vízforgató szivattyú üzeme és a felhasznált vegyszer költsége
  - az sohasem kizárt, hogy ne legyen olyan műszaki probléma, amire soron kívül intézkedni kell, még akkor is,
  ha az éppen kellemetlenséggel jár.
  -ettől függetlenül minden rendezvény után az volt az igénybe vevők véleménye, hogy nagyon szép és tiszta
  vízminőséget tudtunk biztosítani
  -a tanmedence és a kerek medence műszaki problémája szintén a medencefal és burkolatának repedése
  -sajnos ezévtől már nem kapta meg a melegvíz a gyógyvíz minősítést, a megváltozott vízminőségi előírások miatt, a fürdő azért használhatja a gyógyfürdő megnevezést, mert ezévben bevezettük a gyógyászatban a
  gyógyiszap kezelést. A termálvíz valóban melegebb az ivóvíznél, de sok olyan összetevőt is tartalmaz, amik az ivóvízben ilyen mennyiségben nem találhatóak, ahhoz azonban kevés, hogy gyógyvíz minősítése legyen.

  - a fürdőt nem a vízilabda bevétele tartja el. Jelentős bevétel van a betegkezelésből is, önkormányzati
  szolgáltatás vásárlásból és vendégforgalomból is. Az Önkormányzat az iskolai úszásoktatást finanszírozza.
  - a vendégforgalom növelése érdekében rendszeres akcióink vannak. Az is igaz, ha jó a Tisza nincs vendég a
  fürdőben - ETTEL A KÖLTSÉGEK MÉG VÁLTOZATLANOK!-

  - szerintem is szükséges lenne egy csongrádi léptékű fürdő fejlesztésre. Az is tény, hogy egy fürdő minél
  korszerűbb, gépesítettebb annál drágább az üzemeltetése.

  - a fürdőt 2009. januártól üzemeltetjük. Ezidő alatt olyan látható fejlődés van a fürdő területének
  kinézetében, üzemelő berendezések biztonságában, víz minőségében, hogy még azoktól a vendégektől is
  elismerést kapunk, akik a korábbi években jogosan kifogásolták a fürdő szolgáltatásait. Ezzel nem azt
  mondom, hogy minden rendben van, nincs mit javítani stb, de erre a szintre is el kellett jutni.

  Fenti hozzászólásomat nem vitaként írtam. Elnézést ha valamelyik felvetésre nem reagáltam, de úgy gondoltam, hogy a sok reális felvetésre illik az üzemeltetőnek reagálni.
  További jó fórumozást kívánok, és kérem Önöket, hogy akinek a fürdővel kapcsolatban megvalósítható ötlete van közölje velünk, mert már több vendég apróbb ötleteit megvalósítva pozitív visszajelzéseket kaptunk. Sajnos az Önök által is felvetett problémák, fejlesztések megoldására a szolgáltatónak nincs pénzügyi fedezete, az Önkormányzat által beadott pályázat elbírálás alatt van, de az is inkább a hibák javítására, nem fejlesztési lehetőségre vonatkozik. Én is egyetértek azzal, hogy kellene egy új sportmedence!.

  Üdvözlettel: Balogh Pál”
 • 18. slyboy79 2010. szeptember 13. 09:44
  „Szerintem jó dolgokat mondott, és legalább meg lehet valósítani, ellenben Botka ötéves terveivel :S:S:S”
 • 17. csucsu2 2010. szeptember 12. 09:04
  „Mi megkaptuk a "csongrodi szó" nevű színes ingyenes, érdekes módon csak narancssárga újságot.
  Ott kedves állalmtitkár úr azt mondta, hogy nem új medence kell, hanem a régit felújjítani, mert már olyan régi, hogy műemlék értékű.
  De szerintem ide kell lelőször is egy 33-as sportuszoda, - mint, haogy Keletáru is írja, itt főleg a vízilabda szakosztályból él az uszi. Majd azután lehet műemlék medencét csinálni.
  A jelenlegi medence napi vízvesztesége még télenis több, mint a legmelegebb nyári napra megengedett, tehát nem párolgással fogy a víz. Ezek szerint elég szép kimosások vannak alatta. (Amikor egy kicsit kifestették, akkor töb napot várni kellett a kiszáradásra, mert a repedéseken visszafolyt a talajvíz.
  Tehát első sorban - de hát én csúnyán elfogult vagyok - egy sportmedence kell a jelenlegi sort kiszolgálására, amiben a pancsi közönség is bele tudna menni. És persze télre sátor. Majd ezután meg lehet vitatni, hogy mi legyen az öreg 50-essel. Sajnos ez nem olyan, mit egy régi kastély, nem lehet felújjítani. Az elázott szétrepedt medencefal nem használható alapnek semmire sem.
  Ja és olyan vezetői és dolgozói gárda kell, aki nem parttalan vitának tekinti az egyszerű nép hozzáaszóllásait (ugye Balogh úr!) és legalább van fogalma arról, hogy mi van a starnd területén teszemazt ne csodálkozzon már a jegyszedő, hogy jé több napos torna van. Az úszómester ne engedje le a vízet a mérkőzés alatt. stb...”
 • 16. szsmith 2010. szeptember 11. 20:04
  „Egy a lényeg csak kormánypárti politikussal lehet értelmes véltozást elérni Szegeden.”
 • 15. aKovács 2010. szeptember 11. 14:14
  „Botka Szegedre ígért fedett uszodát is.
  Látjuk, hogy nem lett belőle semmi.”
 • 14. hank 2010. szeptember 11. 13:52
  „"TÉVEDÉS!
  Gyógyfürdő nem sok van. Minősített gyógyvíz sem. Termálfürdő az csapvízzel működik, max melegebb, na abból van elég sok! "
  Én ezekre gondoltam: Gyopárosfürdő (50 km), Gyula (100 km), Kiskunmajsa (50 km), Cserkeszőlő (25 kn)
  És ezek egytől-egyig nagyságrendekkel színvonalasabbak, mint a csongrádi... Sajnos...
  Mórahalom és Szeged tekintetében nem vagyok biztos, hogy van-e gyógyvíz.
  AZonban ezek fejlődnek folyamatosan.

  A szentesi strandon is vannak csúszdák, igaz, nincs gyógyvíz. De bentebb a városban mintha még az is lenne. (Nem tudom pontosan, de van az a kupolás létesítmény a korháztól nem messze, ahol két irányba is lehet továbbmenni.)
  Vagy az nem valami gyógyvízféleség?

  A csongrádi medencék és strand állapota meg kritikán aluli. Vízforgató csak a nagymedencében volt 1.5-2 éve, melynek egyik rövidebb oldala meg volt repedve és szivárgott a víz belőle.
  A "tanmedence" át lett minősíttetve gyógyvizes medencévé, mert nincsen pénz vízforgatóra.

  Emlékeztek, amikor kiszámolták kb. 2009 elején, hogy ilyen forgalom mellett mibe kerülne egy belépő vagy egy éves bérlet?
  Éves bérlet árára emlékszem valamelyest: 200 vagy 400 ezer (!) Ft lenne...
  Még a Fidesz TV (HírTV) is hírt készített belőle, annyira tetszett nekik. :-)

  Én is szurkolnék Czene Attilának, ha a nyilatkozatában nem egy ködfátyolba burkolózó uszoda lenne, ami lehet, hogy csak egy (álom)kép...
  Látszik, hogy óvatos volt és nem ígért meg semmit sem. Hülyén nézne ki, ha a választások után a Fidesznek a Szoci polgármester felé kellene segítséget adni.

  Mindenesetre Csongrád kisváros és itt - sokszor megfigyeltem - nem az dönt, hogy Fidesz vagy MSZP vagy bármi más, hanem az ismerettség.

  Hank”
 • 13. Sanka 2010. szeptember 11. 10:17
  „monster82: Egyébként pedig én is örülök, hogy a sport központi téma lett, és pláne büszke vagyok, hogy a BJG az első gimnázium, ahol minden nap van testnevelés. (itt most büszke vagyok, nagyon!)

  Az úszáshoz medence kell, ami meg van.

  Jó húsz évvel ezelőtt még húspénzt is járt adott az egyesület minden hónapban.”
 • 12. monster82 2010. szeptember 11. 09:59
  „Szerintem jó dolog, hogy foglalkoznak a sporttal. De persze ebbe is beleveritek a csúfot... Változást Szegednek!”
 • 11. keletaru 2010. szeptember 11. 09:35
  „Mellesleg ott szoktak fejleszteni ahol van fejlődés, igény !!! Mint tudjuk itt előre láthatólag , ha csoda nem történik , még egy iskolát be kell zárni ( ami nem öröm ) . Egyszerű okból nem lesz elég ( nebuló ) első osztályos . Azon a pár fanatikus vízilabdáson próbálják behozni a hiányt, meg azokon aki szeretné tudjon úszni a gyereke . Itt jegyzem meg Művésztelep , Település Tv-re , képviselő testületi tagoknak jutalom , stb... jut dögivel szint számolatlan , kis jó i n d u l a t t a l biztos lehetne "átcsoportosítani " JÓZAN PARASZTÉSSZEL " ! Nem csak most jönni a cédulákért , ne csak ilyenkor legyünk fontosak ! Üdv Kuci”
 • 10. Sanka 2010. szeptember 11. 09:23
  „Emlékeim szerint a nagymedence már elég rossz állapotban van és évek óta nagy terhet ró az önkormányzatra a karbantartása. (Jól tudom? Biztos van itt olyan, aki akár pontos számokat is tud arról, hogy mennyibe kerül.) Szóval, ha tényleg így van, és még ez a teher is "nagy", akkor hogyan gondolkozhatnák olyan luxusberuházásokban, mint fedett uszoda. Vagy nem a város finanszírozná?

  Persze jó lenne, de vajon megengedhetné-e magának a város? Nem akarok demagógnak tűnni, de amíg nincs leaszfaltozva és csatornázva az összes utca, addig...

  Szóval bocs a fentiekért, de "az építkezésre össze lehet szedni a szükséges pénzt" jellegű kijelentések számomra a koncepciótlanságot jelentik.”
 • 9. triniti 2010. szeptember 11. 08:03
  „TÉVEDÉS!
  Gyógyfürdő nem sok van. Minősített gyógyvíz sem. Termálfürdő az csapvízzel működik, max melegebb, na abból van elég sok! Csuszda és egyéb van mellé, s már el is lehet adni az ócsó belépő jegyeteket.

  Egyébként nem lenne baj a sok fürdő, csak mi nem tudjuk megfizetni. A tömegsportról pedig annyit, hogy 6-8 évvel ezelőtt még a felnőtt lakosság egészségmegőrző sportjával kampányoltak, azóta ezzel semmi. Sztem ez megint nem megoldás hogy 5 sportot kiválasztottak... Lesz majd megint egy scsuszlák, aki ebből profitál...”
 • 8. szilléri 2010. szeptember 11. 01:53
  „Legalább szakember!
  Adjuk meg az esély, hogy tegyen a sportért!
  Gondoljatok bele !
  Az előző ciklusban kizáró ok volt a szakértelem !
  pl. Hiller , Magyar Bálint beszédhibás kulturális miniszter, hadügyminiszter és a cigány államtitkára, offsorre gazdasági és kormány vezetők tömkelege, 90 milliós BKV-s ,,nyanyák" = maffia . stb.
  Attila!
  Én neked drukkolok !
  Hat hónap alatt bizonyítani kell !
  Tömeg sport- abból lehet építeni !”
 • 7. Hidegen 2010. szeptember 10. 20:52
  „Hoppá! Ha jó a tisza... Hát az idén nem volt jó. Másrészt a tiéd is csak egy vélemény... Az enyém meg az hogy igenis nagyon kellene ide egy normális uszoda sportmedencével. pont.”
26 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármesterjelöltek a megyében

Csongrád, Makó, Szentes - Az október 3-i önkormányzati választáson a 10 ezer lélekszámúnál nagyobb 3… Tovább olvasom