Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Hasznosul a termálvíz

Csongrád - Az első ütemnél tart az a nagyszabású termálvíz-hasznosítási projekt, amelynek során a bökényi fűtőkutat gyógyvizes kúttá alakítják és új intézményeket kapcsolnak be a termálrendszerbe.
A tervek között szerepel 1 kilométernyi új, szigetelt termál távvezeték létesítése, tíz új termál hőközpont kialakítása, valamint számítógépes diszpécserközpont és távfelügyeleti vezérlőrendszer kiépítése. Jelenleg a bökényi termálkút felújítása zajlik, a korszerűsítésnek köszönhetően a 65–68 fokos vízhőmérséklet 80–85 fok közé emelkedik. A munka várhatóan a hónap végére befejeződik, addigra elkészülnek a hőközpont-átalakítások kiviteli tervei is. A projekt a tervek szerint a fűtési szezon kezdetére lezajlik. Az összköltség várhatóan 415 millió forint lesz, amelyből 150 milliót pályázati forrásból biztosít a város.

Olvasóink írták

 • 5. tények 2011. június 28. 22:10
  „Kedves Néma és Berkebela!Valahol mindkettötöknek igaza van.A (Holt)Tiszába azért ömlik,mert jelenlegi szabályok szerint a gyogyviz minőségű termálvizet nem kell visszasajtolni,igy a kút vize visszasajtolás-kb.250-280millió ft-nélkül elengedhető.Én is gratulálok a termálvizpályázathoz,ez egy tényleg jó dolog,a baj csak az,hogy a jelenlegi testületnek vajmi kevés köze volt a beadáshoz és a nyeréshez,tekintve,hogy a pályázat támogatsáról való döntés időpontja 2009.november(www.nfu.hu/eredmenyek)”
 • 4. 4Angel 2011. június 08. 15:51
  „Csak ne úgy mint Hódmezővásárhelyen avval fűtik a panelokat és meg 4 szereződött a havi fűtés !!! Egy 55 nm lakásnak havi fűtésszámlája 35 e Ft de van mikkor 40 e Ft ott is kiküldenek!!!

  Hőfokszabályzóba meg nem szabad bele egyezni mert akkor vége a fűtésnek , tapasztalat !!! Jön az elszámoló Júniusba -Szeptember közt valamikor , rossz esetbe szeptember ,hogy még fezesé be 150 e Ft ott , annak ellenére, hogy minden hónapba tisztességesen fizeted a fűtés díjakat!!
  Avval csapnak be, hogy evvel a műszerrel lehet spórolni!!
  Hódmezővásárhelyen van olyan lakás ahol rákellet fizetni 350 e Ft ott !!!”
 • 3. Néma 2011. június 08. 10:07
  „berkabela.Sajnálom a teljes ismeret hiányodat.1998-ban egy termálvíz hasznosítási program keretében Csongrád egy új termálkutat kapott.Erről a bökényi kútról lett ellátva a bökényi városrész távfűtése,a rendelő,szak iskola ,kiépült a táv vezeték a gimnáziumhoz,a mezőgazdasági iskolához,a központi iskolához,a városházához,bekapcsolásra került az Aranysziget otthon.A további fejlesztési elképzelés amely a fürdőt is bekapcsolta volna a kút kivitelezési hibájából -rossz helyen zártak ki egy vízadó réteget-,nemcsak a fejlesztés maradt el,hanem a vízhőmérséklet oly mértékben lecsökkent,hogy lekellet a falhasználók többségét kapcsolni.A kút ajándék volt a kedvezményező városnak!Szerencsére találtak egy befektetőt ,és minden megvalósulhat.
  Kedves cikk író.Illene tudni,hogy nem a kút,hanem a vize lehet gyógyvíz.A víz összetétele,ha nem változik a javítás után,lehetővé teszi a gyógyvízzé minősítést.Sok sikert hozzá !”
 • 2. berkabela 2011. június 07. 13:44
  „Nem az a hőstett,hogy most valakinek eszébe jutott a termálviz hasznositása,hanem az a nagy szégyen,hogy 33 év óta kihasználatlanul ömlik a Tiszába.Ezt a luxust csak azok a városatyák engedhették meg maguknak,akik nem vettek részt a" kötelező" elmeorvosi vizsgálaton.”
 • 1. lforgo 2011. június 07. 07:54
  „Na, ez igen, az ilyen ötleteket, beruházásokat már szeretem, a megyének ezen a felén nagy lehetőségek vannak a termál vizekkel, érdemes kihasználni ezeket, amennyire csak lehet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak egy létrát vittek a moziba

Csongrád - Helyi élelmiszerből dolgozó gyorséttermet szeretne nyitni a csongrádi moziban az új… Tovább olvasom