Délmagyar logó

2018. 10. 19. péntek - Nándor 11°C | 22°C Még több cikk.

Hazatértek a kórházból a csongrádi hármas ikrek

Csongrád - Néhány napja költöztek be saját otthonukba a csongrádi hármas ikrek. Kakasi Péter, Csanád és Nándor már a 29. héten megszületett – hogy megerősödjenek, életük első 11 hetét Budapesten töltötték.
Vízkeresztre várták Csongrádon a Kakasi fivéreket, meg is érkeztek napra pontosan, ám ennél sokkal fordulatosabb hónapokon vannak túl szüleik, akik legalább két gyermeket szerettek volna. – Január 6-ára voltam kiírva, de a fiúk sokkal hamarabb kibújtak. A hetedik héten tudtam meg, hogy hármas ikreim lesznek. Először megijedtem. Néhány napnak el kellett telnie ahhoz, hogy feldolgozzam a jó hírt, amelynek utóbb már nagyon örültem – mesélte Éva, az édesanya. Amikor a 29 éves fiatalasszony elárulta férjének, hogy nem egy, hanem három picúrt hord a szíve alatt, Péter arcára kiült a mosoly, mert – ahogy ő emlékszik – azt a bejelentést nem lehetett komolyan venni. Augusztustól egyre több időt kellett kórházban töltenie Évának. Előbb Szentes, majd Szeged következett, de onnan is mennie kellett, mert a koraszülött intenzív osztályon nem volt szabad férőhely.

Sokáig azt mondták az orvosok, hármas ikreknél nagyon ritka az egyneműség, ezért a két fiú mellé egy lányra számítottak. Ő a Sarolta nevet kapta volna, de a 27. héten kiderült, a Péter és a Csanád mellé még egy fiúnevet kell keresni. A picik végül – sorrendben Péter, Csanád és Nándor – október 19-én látták meg a napvilágot Budapesten. Éva még csak a 29. hétnél tartott, de a sürgető körülmények miatt szükség volt a császármetszésre. 1240, 1140 és 1060 gramm volt az újszülött fiúk súlya. A koraszülés miatt mindhárman agyvérzést kaptak, de kettőjüknél teljesen felszívódott, illetve lézeres szemműtéten is át kellett esniük. Hogy minél előbb megerősödjenek, abban Takács Ágoston gyermekorvos segített a legtöbbet.

Péter, Csanád és Nándor végre együtt lehet szüleivel. A szerző felvétele
Péter, Csanád és Nándor végre együtt lehet szüleivel.
A szerző felvétele

– Az elején azt sem tudtuk, honnan szerzünk a három fiúnak megfelelő méretű ruhát, hiszen olyan picik voltak. Aztán véletlenül észrevettem a fővárosi kórház folyosóján egy alapítványi felhívást, és végül tőlük kaptunk ingyen egy ruháscsomagot, amelyet – ha már nem lesz rá szükség – vissza kell küldenünk – árulta el Éva, akit szentestére csak egyedül engedtek haza Csongrádra. Egy hét múlva szóltak, hogy vízkeresztre hazamehet az egész család. Kakasiék 3 éve hitelből vettek egy házat a Fohász utcában, amelynek a törlesztőjét azért is nehéz állni, mert Péter jelenleg állástalan. A kicsinosított épület gyerekszobáját nem tudták volna berendezni, ha a helyi bútorgyár felajánlásaként nem kapnak három ágyat, pelenkázót, matracokat és ágyneműhuzatokat. Az önkormányzat anyagi segítséget nyújtott, illetve szó van arról is, hogy egy segítő dada egyévi bérét biztosítja a város. Emellett tűzifát és gyógyászati készítményeket is kaptak több adományozótól.

– Olyan nincs, hogy mindhárman alszanak éjszaka, az egyik biztosan lármázik valami miatt. Egy etetés 1–2 órán át is eltarthat, attól függően, mennyire éhesek, és hányan tudunk a szolgálatukra állni. A vacsora és a fürdetés általában 3 órás menet, éjjel 10-re szoktunk végezni – avat be a részletekbe Péter. A szülők szerint Peti a legnyugodtabb, Csanád szereti a hasát, és egyedül is jól elvan, Nándi viszont nagyon anyás. A tartalmas tízórai után viszont egyikük sem panaszkodott, hogy pózolnia kell a fényképezőgép előtt: elégedetten dőltek szüleik ölébe.

Olvasóink írták

 • 12. pevag81 2011. január 21. 10:13
  „Köszönjük szépen mindenkinek a jókívánságokat! Kaptunk segítséget :) Nagyon szépen nőnek és fejlődnek a fiúk, mindent megteszünk hogy ez így is maradjon :) Üdv mindenkinek: Peti, Évi és a fiúk”
 • 11. Omnesboni 2011. január 16. 22:42
  „De jó ezt látni!Áldja meg az Isten őket,jó egészséget az egész családnak!”
 • 10. flagg 2011. január 16. 13:55
  „www .koraszulott .com Itt sok hasznos infó található a szükséges fejlesztésekről, a fejlődésneurológiáról, dsgm gyógytornáról. (az oldal non-profit, mielőtt ezért törölnék)
  Gyors gyarapodást, minden jót :)”
 • 9. szilléri 2011. január 15. 20:57
  „Aranyosak ! Jó egészséget a ,,nagycsaládosoknak" !!”
 • 8. vera2 2011. január 13. 14:33
  „Nagyon jó egészséget kívánok mindenkinek!”
 • 7. SáfrányPéter 2011. január 12. 17:01
  „Isten áldja meg a családot!”
 • 6. Nórikám 2011. január 12. 12:07
  „Sok erőt, jó egészséget kivánok, mamának, papának, és a gyönyörű bébiknek. Remélhetőleg kap az Édesanya valmi segitséget a babák gondozásához.”
 • 5. lamatic 2011. január 12. 09:11
  „Sok boldogságot Nektek!!!”
 • 4. Dulszinea 2011. január 12. 08:32
  „Gratulálok Évi! Nagyon sok boldogságot, jó egészséget és kitartást kívánok! D.”
 • 3. ketrin72 2011. január 12. 07:53
  „nagyon édik
  gratulálok
  remélem lesz segítsége , főleg ha majd másznak, pakolnak.......”
 • 2. Gépész 2011. január 12. 07:08
  „Gratulálok. Erőt, egészséget kívánok a piciknek és szüleiknek.”
 • 1. tromi 2011. január 12. 06:25
  „Nagyon édesek! Sok boldogságot, erőt, egészséget a piciknek és a szüleiknek is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alpolgármester irányítja Felgyőt

Megosztja idejét a helyi iskola és a községháza között Szabóné Berkes Etelka alpolgármester, aki Ábel István lemondása óta irányítja Felgyőt. Tovább olvasom