Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Helyét keresi a magányos mutatványos

Csongrád megye - Szegeden és Makón bárhol, Vásárhelyen csak a polgármesteri hivatal által engedélyezett területen, Szentesen és Csongrádon viszont csak a cirkuszosoknak szánt placcon léphetnek föl mutatványosok.
Ha egy pantomimes dolga végeztével úgy dönt, a szegedi Kárász utca után egy forgalmas szentesi közterületen is be szeretné mutatni produkcióját, hátha ott is megtelik aprópénzzel a kalapja, csak a napközben kihalt sportpályán szórakoztathatja az arra járókat. A mutatványosok jelenléte üdítő színfoltot jelent egy város életében, de ahogy a fenti példa is bizonyítja, nem csupán gyakorlás kérdése, hogy képes-e maga köré közönséget gyűjteni egy jó képességű zsonglőr, bábművész vagy gólyalábas. A megye nagyobb városai közül Szegeden lehet látni legtöbbször magányos mutatványost.

A polgármesteri hivataltól kapott tájékoztatás szerint hiába engedélyköteles ez a tevékenység – egyébként naponta 200 forintba kerül egy négyzetméter használata –, az elmúlt években nem kértek ilyet, sőt nem is érdeklődtek iránta. Nagyobb városi rendezvények idején nem a mutatványosok jelentkeznek be, hanem a Szegedi Városkép Kft. kéri föl őket, hogy szórakoztassák a vendégsereget.

Szegeden bárhol léphet fel mutatványos. Fotó: DM/DV
Szegeden bárhol léphet fel mutatványos.
Fotó: DM/DV

A közterületekről szóló helyi rendeletek Szentesen, Makón, Csongrádon és Hódmezővásárhelyen is engedélyhez kötik a mutatványos tevékenységet, de egyként kezelik a cirkuszok működésének szabályozásával, pedig az egyikhez elég 2–3 négyzetméter, a másiknál olykor 1000 is kevés. Így fordulhatott elő Szentesen, hogy az 1993-ban elfogadott helyi jogszabály szerint csupán a városi sporttelepen produkciózhatnak a mutatványosok. A felesleges korlátozásra Szabó Zoltán, a Jobbik önkormányzati képviselője hívta föl a figyelmet a testület legutóbbi ülésén. A városatya egyúttal azt is kérte, hogy jövő év elején módosítsák a rendeletet, mert szerinte kár lenne kizárni a városközpontból azokat, akik föl tudják vidítani az utca emberét. A képviselő javaslatát támogatta a városvezetés.

Csongrádon is csupán érinti a mutatványosokat a helyi rendelet, mondván, engedélyt kell kérni rá, de a közterület-használatért fizetendő tarifák között csak a cirkusz szerepel. Az is úgy, hogy ebből a célból csak az Ifjúság téren bérelhető terület négyzetméterenként napi 65 forintért. Hódmezővásárhelyen arra is kitértek a rendelet megalkotói, hogy mutatványos tevékenységet csak a polgármesteri hivatal által kijelölt területen lehet végezni. Megkérdeztük a városházán, végül is hol lehetne zsonglőrködni. Azt a választ kaptuk, hogy attól függ, az igényelt területet más rendezvényre vagy egyéb célból használják-e az adott időpontban. Ha nem, akkor repülhet a buzogány, mégpedig négyzetméterenként napi 70 forint ellenében. Makón csak annyit szabtak meg, hogy ennek a területhasználatnak a díja napi 100 forint egy négyzetméterre.

Olvasóink írták

  • 1. faQtya 2010. december 02. 23:52
    „Ott a Polgármesteri Hivatal a csongrádi "magányos" mutatványosoknak.
    Havonta egyszer végeznek ´mutatványos tevékenységet´, a díjat az adófizetők állják...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átkelés a Tiszán - csak saját felelősségre

A csongrádi fahíd üzemeltetője szerint nem rossz a szerkezet, ha az előírásokat betartják a közlekedők. Tovább olvasom