Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Helyreállították az eredeti mennyezetfestést a csanyteleki templomban

Csanytelek - Majdnem teljes szépségében pompázik a csanyteleki Nepomuki Szent János-templom, amelyet néhány évvel ezelőtt kívülről, most belülről is felújítottak.
– Az 1841-ben épült templom, majd az 1847-ben emelt plébánia közül csak az előbbi áll országos műemlékvédelem alatt, pedig a plébánia pincéjében bujkált az aradi kivégzés elől megszökött Horváth Mihály történész, vallás- és közoktatásügyi miniszter – tudtuk meg Valkai József tervezőtől, a templomfelújítás műszaki ellenőrétől. 65 millió forintos támogatással elsőként az épület külső része újult meg, a beázott tetőt és a felázott falakat hozták rendbe, majd a homlokzatot is felújították. Ezt követte tavaly 42 millió forintos uniós támogatással a templom belső részén végzett felújítás Seres András restaurátor irányításával. A feltárás során kiderült, hogy foszlányokban még fellelhető a mennyezet egykori csillagos festése, így azt festették újra, de felújították az oltárt, a külső kerítést és az utcai keresztet is. A templom belső központi fűtését padfűtésre cserélték.

Helyreállították az eredeti mennyezetfestést a csanyteleki templomban. Fotó: Korom András (galéria)

– A püspökség is hozzájárult, hogy a mennyezet visszakapja eredeti díszítését, ezért maradt el a mellékoltárok, illetve a névadó szent külső szobrának felújítása. Erre külön pályázatot adnak be – tette hozzá a tervező. Valkai József szerint a templomfelújítás 80 százalékát sikerült elvégeznie a kivitelező makói Amandinus 99. Kft.-nek.

Olvasóink írták

  • 1. Bendegúz007 2012. március 28. 10:12
    „A Dómra is ráférne 1 ilyen felújítás kívül belül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád fáklyás felvonulással készül a Föld órájára

Szombaton este fél 8-tól fél 9-ig fáklyás felvonulás lesz Csongrádon. A város a Kossuth tér közvilágítása és díszkivilágítása lekapcsolásával járul hozzá a Föld Órájához. Tovább olvasom