Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Hentesnek készült a csongrádi pék

Csongrád - Már Lengyelországban is megkóstolták Lakatos János csongrádi pék adalékanyagok és tartósítószer nélkül készült, hungarikumnak számító péksüteményeit, kenyereit.
Szabadtéri kemencében sütött kenyeret a legutóbbi csongrádi kenyér- és borünnepen a helybeli Lakatos János (42) pék, aki helyben gyúrta a kenyértésztát is, számos érdeklődő és kóstolni vágyó szeme láttára.

– Eredetileg hentes szerettem volna lenni, de amikor az iskolai vágóhíd-látogatáson megláttam, hogyan ölik meg az állatokat, azt mondtam: ez az a szakma, amit biztosan nem akarok magamnak. Választhattam a molnár, a konzervipari dolgozó, illetve pék közt. Na nekem ez az utóbbi tetszett a legjobban – mesélte Lakatos János, hogyan került a pályára.

Nyíregyházán sajátította el a szakma fogásait, majd sokáig ott is volt pék. Aztán egy kicsit szüneteltette a szakmát, és könyvterjesztőnek állt. Amikor egy alkalommal Csongrádon árult, megismerkedett a feleségével, és 16 éve itt él. Ismét péknek állt, előbb Szentesen dolgozott, majd visszatért Csongrádra.

Lakatos János a csongrádi szabadtéri bemutatón. Maga gyúrja a tésztát. A szerző felvétele
Lakatos János a csongrádi szabadtéri bemutatón. Maga gyúrja a tésztát.
A szerző felvétele

– Aki akkor a helyi kenyérgyárat üzemeltette, azt gondolta, olyan kenyeret kellene ismét készíteni, amilyet egykoron nagyanyáink sütöttek az otthoni kemencéjükben adalékanyagok és tartósítószer nélkül. Olyan jónak tartottam Hegedűs Péter ötletét, hogy ma is ezt csinálom, annak ellenére, hogy helyben igencsak kicsi rá a kereslet. Naponta csak 30–40 kiló kenyeret készítek, egyszerűen nem fogy több belőle.

Pedig Lakatos János házi jellegű kenyereiért még Szarvasról is elmennek Csongrádig, és a megyei önkormányzat jóvoltából hungarikumként kóstolták már a fővárosi Polgárok Házában, de Lengyelországban is.

Olvasóink írták

  • 3. keletaru 2011. október 07. 20:26
    „Remélem MAGYAR búzából nem valami nyugati gen.....ből . Üdv Kuci”
  • 2. abai 2011. október 07. 13:40
    „Fő utca 11-17.”
  • 1. Nadim 2011. október 07. 12:07
    „Hol lehet meg venni a kenyerét csongrádon?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új fogorvost keres Csanytelek

Csanytelek - Megvásárolta a teljes felszerelést a csanyteleki önkormányzat, az eddigi csanyteleki… Tovább olvasom