Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Hétfőn költöznek be a csongrádi otthon első lakói

Csongrád - A fogyatékosok hétfői beköltözése előtt szakmabeliek, gimnazisták, mozgássérültek, a dolgozók rokonai nézték meg Csongrádon a 124 férőhelyes kisréti otthont. A házban külön szárnyat alakítottak ki a férfiaknak és a nőknek.
A fogyatékosok hétfői beköltözése előtt szakmabeliek, gimnazisták, mozgássérültek, a dolgozók rokonai nézték meg Csongrádon a 124 férőhelyes kisréti otthont. A házban külön szárnyat alakítottak ki a férfiaknak és a nőknek, akikkel többek között egy óvodából ide került fejlesztő pedagógus is foglalkozik. A legfiatalabb lakó 18, a legidősebb pedig 80 éves lesz.

– Én nem megyek innen sehova – kiáltott föl vidáman Erzsike néni, mikor a szobákba is benézett a több mint egymilliárd forintból épült komplexum 124 férőhelyes lakóotthonában. A 95 éves Gyenes Lajosnét annyira furdalta a kíváncsiság, hogy mit húztak föl a Holt-Tisza túlpartján, hogy sokadmagával átjött az Aranysziget otthonból. Az új létesítmény dolgozóitól megtudhatták, hogy a főépülettől távol eső két lakóotthonba azok a fogyatékkal élők fognak beköltözni, akik önálló életre is képesek. Nekik veteményes kertjük is lesz.

Megnyugodtak a helybeliek

A fogyatékosok csongrádi fogadtatása kapcsán Kutiné Medgyasszay Judit elmondta, szerinte a korábbi aggodalmaskodók lecsendesültek, megnyugodtak a helybeliek, hiszen mindenki előtt egyértelművé vált, hogy nem pszichiátriai eseteket fognak itt elhelyezni. A lakókkal egyébként főleg hétvégeken találkozhatnak majd a csongrádiak, akkor ugyanis nem lesznek számukra foglalkozások, és szabadidejükben vásárolni is mehetnek – természetesen kísérettel.
A nyílt nap házigazdáit meglepte, milyen sokan eljöttek körülnézni a Kisrétbe. A szakmabelieken kívül helyi mozgássérültek, a dolgozók rokonai és gimnazisták is kerültek egyet az épületegyüttesben, ahol a különböző méretű lakószobák mellett ima-, intim- és tornaszobát, illetve több közösségi foglalkozásra alkalmas helyiségeket is kialakítottak. Bár a különböző termek funkcióit feliratozott táblák is jelzik, a lakók számára – mivel közülük sokan nem tudnak olvasni – sokkal érthetőbb lesz az a jelrendszer, ami az eligazodást segíti majd a kétszintes komplexumban. A fűtőberendezéseket például mindenütt magasra szerelték fel, nehogy baleset érje a lakókat, akik között a legfiatalabb 18, a legidősebb pedig 80 éves lesz. A férfiaknak és a nőknek külön szárnyat alakítottak ki, de igény esetén arra is lehetőség lesz, hogy házastársak egy szobában éljenek.

– Hétfőn érkezik az első tíz lakó, és terveink szerint hetente 30 fogyatékkal élő foglalhatja el majd szállását. A folyamatos beköltöztetéssel egy időben felméréseket fogunk készíteni róluk, hogy valóban a legideálisabb helyet kapják meg az otthonban – mondta Kutiné Medgyasszay Judit, aki a Széchenyi úti óvodából jött át a Kisrétbe. A fiatal óvónő fejlesztő pedagógusként fog dolgozni az otthonban, ahová azért jelentkezett, mert kihívásnak érzi, hogy a gyerekekhez hasonló lelkületű felnőttekkel dolgozhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzhalálra ítélte élettársát a felgyői asszony

Felgyő - Bosszúból rágyújtotta alvó élettársára a közösen használt tanyájukat egy felgyői asszony. A… Tovább olvasom