Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

Hétórás tűzoltás Csengelénél - lezárták az M5-öst

Órákig tartott, mire Csengele határában sikerült eloltani a tegnap 1 óra után meggyulladt épületeket, fákat, aljnövényzetet. A tüzet feltehetőleg egy vonatból kidobott csikk okozta. Az oltásban a szegedi, csongrádi, kiskunfélegyházi tűzoltók mellett részt vettek helyi önkéntesek is.
– Valószínűleg az 1 órakor elhaladó vonatból valaki kidobott egy csikket és az okozta a tüzet – mondja Sánta Ferenc, Csengele polgármestere a településhez tartozó, és egyre jobban égő Magyartanya előtt. A polgármester a Csengelei Tűzoltó Egyesület tűzoltóautójával érkezett a helyszínre, a járművet a falu jegyzője, Tóth Tibor vezette. Mindketten önkéntes tűzoltók. Az egyesületnek Sánta Ferenc az elnöke.

A környéken tegnap délután a kora esti órákig hatalmas terület égett, a füst kilométerekről látszott. Több fa kigyulladt, néhánynak a töve elégett és kidőlt. Sok helyen, foltokban az aljnövényzet is lángolt vagy füstölt, a tűz két épületre is átterjedt.

A vasúti sínektől légvonalban mintegy 1300 méter hosszú és legalább 700 méter széles területen a már említett önkéntesek mellett a szegedi, a csongrádi, a kiskunfélegyházi tűzoltók próbálták megfékezni a lángokat és megakadályozni a tűz tovább terjedését.

Útzár a füst miatt

Kistelek és Kiskunfélegyháza között tegnap délután mintegy másfél-két órára lezárták az M5-ös autópályát, a forgalmat elterelték – tájékoztatta lapunkat Gordoványi Péter zászlós, a Balástyai Autópálya-rendőrség ügyeletese. A forgalom elterelését az indokolta, hogy az autópálya mellett meggyulladt az avar és az erdő és a füst mind a két sávot elborította. Gordoványi Péter elmondta, hogy a füst nem okozott balesetet.

A Csongrád és Bács-Kiskun megye határán, Csongrád megyei területen álló 18-as Magyartanya és a mellette lévő 19-es tanya ugyan lakatlan, de egykori lakói ott toporogtak az épületek mellett. A polgármester értesítette őket.
– Ötven évet leéltem itt – mondta szipogva Magyar néni, miközben a második tűzoltó gördült be mellette az udvarba.

A két tanyától alig ötszáz méterre másik két épület is áll. A nagy szél miatt attól lehetett tartani, hogy lángok elérik azt a két lakott tanyát is, de a tűzoltóknak még idejében sikerült elvágni a tűz útját.
A lakatlan tanyáknak nincs biztosítása. A tulajdonosok elmondták, jelentős értékeket egyik házban sem tartottak.

– Estére mindenütt sikerült eloltani a tüzet, azonban a tűzoltók még órákig a helyszínen maradtak – mondta este 8 óra körül Sánta Ferenc.


Tüzek megyeszerte a szárazság miatt

A szegedi tűzoltók egy átlagos napon három riasztást kapnak, ezzel szemben tegnap kora estig nyolc esethez kellett kivonulniuk. A déli óráktól a megye legkülönbözőbb pontjaira, Csengelére, Zákányszékre, Bordány közelébe, Szatymazra, Röszkére, Kistelekre hívták őket. Valamennyi esetben közös volt: a szárazság miatt gyulladt fel az avar, a tarló vagy az erdő aljnövényzete. Kiszeli Jenő szolgálatvezető azt is elmondta: egyedül egy zákányszéki tanyán keletkezett jelentősebb anyagi kár, ahol valószínűleg a megsérült villanyvezeték gyújtotta fel az épület felújításához felhalmozott faanyagot.

A szegedi tűzoltók kisebb csúszással tegnap valamennyi esethez időben odaértek, és sikerült a lángokat megfékezniük. A ruzsai önkéntes tűzoltóság hírközpontjának vezetője, Zsíros Tibor arról számolt be, hogy Ásotthalomra két alkalommal erdőtűz miatt kellett kivonulniuk, Öttömös határában pedig a lakosság közreműködésével sikerült egy nagyobb tarlótüzet gyorsan lokalizálniuk és megszüntetniük. Egy-egy tűzoltóautóval a ruzsaiak segítségére siettek bajai és vásárhelyi kollégáik is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A revizorokat is vonzza a csongrádi üdülőterület

Csongrád - A fiatalkorúak mellett a revizorokat is vonzza a csongrádi Körös-torok: legutóbb közel… Tovább olvasom