Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Hiányérzet Csongrádon

Csongrád - Hiányérzete van a csongrádi jobboldalnak a város 2008-as költségvetési tervezetével kapcsolatban. Lapunknak egyik ellenzéki erő sem árulta el, megszavazza-e pénteken az idei büdzsét. A település 3 milliárd 52 millió forintból gazdálkodhat ebben az évben. A tervezett hiány 418 millió forint, amit jórészt kötvénykibocsátásból fedeznének.
2008-ra az elmúlt öt év legkisebb működési hiányával számolnak a csongrádi városházán, ám ettől a 133 milliós összegtől nem esnek hanyatt a helyi ellenzék képviselői, nekik így is hiányérzetük van. A város idei költségvetésének bevételi és kiadási főösszege 3 milliárd 52 millió forint, és a fent említett működési hiányon túl még 285 millió forint felhalmozási és fejlesztési forrás hiányzik a kasszából. Mindezt jórészt kötvénykibocsátásból fedeznék Csongrádon.

Ami pedig a büdzsé tartalmi részét illeti: az intézményeknél jelentős szakmai előrelépésre nem ad lehetőséget az idei gazdálkodás. Különösen igaz ez a művelődési központra, ahol csak bér, járulék és dologi kiadásokra futja a költségvetési keretből, program és rendezvényszervezésre már nem. Szintén kevesebb pénz jut idén a helyi médiára, illetve út- és járdafelújításokra, a rendelőintézet önkormányzati támogatása is alatta marad a tavalyi összegnek, de ez a megkezdett racionalizálási folyamatnak köszönhető. Többet szánnak viszont a sportegyesületeknek és a civil szervezeteknek, és 4,7 százalékkal emelkednek a képviselői juttatások is.

Hiányérzet Csongrádon. Fotó: Tésik Attila

Tavaly elsőre nem szavazta meg a költségvetési tervezetet a csongrádi jobboldal, másodszorra a Fidesz-frakció jóindulatán múlott a dokumentum elfogadása. Gyovai Gáspár fideszes alpolgármester tegnap azt nyilatkozta lapunknak, hogy egyelőre nem tudják, támogatják-e a tervezetet. Fenntartásaik néhány lényeges téma kidolgozatlansága miatt vannak. Példaként említette, hogy az előterjesztő nem rögzíti rendeletbe a rendelőintézet, az Erzsébet Szálló vagy éppen az önkormányzati cégek jövőjét, csupán utalás van arra, hogy egyeztetés folyik ezekben az ügyekben.

– Ez egy szűkös, csupán fenntartási célokra alkotott költségvetés, amit elsődlegesen a hiányszámhoz kellett igazítani, s amiben alig esik szó fejlesztésekről. Nem tudom, el tudjuk-e így fogadni – mondta lapunknak Murányi László. Az Összefogás Csongrádért Egyesület képviselője szerint a városvezetés nem fordít kellő energiát arra, hogy a helyben megvalósuló önkormányzati vagy egyéb beruházásokhoz kiajánlja a csongrádi vállalkozásokat, holott ezzel munkahelyeket lehetne teremteni és adóbevételt növelni. Ezt kiegészítve megjegyezte, nem véletlen, hogy 50 millió forinttal marad el a 2007-es iparűzési adóbevétel a tervezettől.

Olvasóink írták

  • 1. MÚÚÚ 2008. február 21. 08:43
    „Murányi a kétszínű mellébeszélő, aki az üres fenyegetésen kivül még semmit nem tett, csak részt vett a faluvá vállásban, és a zsebeit tömögeti a város költségvetéséből majd 30 éve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A balkezességről nyílik kiállítás Csongrádon

Csongrád - Balkezesek egy jobbkezes világban címmel nyílik kiállítás február 21-én, csütörtökön 15… Tovább olvasom