Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Hírverés kell a csongrádi boroknak

Csongrád - A csongrádi szőlőhegy termelői azt szeretnék, hogy az általuk befizetett literenkénti nyolcforintos forgalomba hozatali járulékból reklámozhassák a térség borait. Ha csak a felét kapnák vissza az összegnek, akkor is több jutna a „cégérre", mint eddig.
Csongrádon szeretné tudni a borvidék központját a csongrádi hegyközség – erről állást is foglalt hétvégi közgyűlésén a tagság. Más fórumokon Vincze László országgyűlési képviselő, szőlősgazda többször is hangoztatta, hogy a jelenlegi helyzet éppen olyan visszás, mintha a zöldségtermelők bázisát Mórahalom helyett Csongrádon rendeznék be. Ezért szerinte jogos az igény, hogy a termőterület nagysága és szőlészek száma alapján a Tisza-parti városban legyen a borvidéki székhely. A tanácskozáson köszöntötték azokat a frissen végzett borászokat, akik civil munkájuk mellett vállalták, hogy részt vesznek a hegyközség által szervezett egyéves akkreditált képzésben. Ungerbauer György elnök szerint ez a maréknyi csapat is jelentős előrelépést jelenthet szakmai téren, hiszen idáig épp az volt a probléma, hogy kevesen voltak azok, akik nem csak hobbiból tartották fönn ültetvényüket.

Ungerbauer György hegyközségi elnök csongrádi rosét mustrál a pincében.
Fotó: Tésik Attila

Mindezen túl most a legkardinálisabb kérdés az lehet, hogy a csongrádi térség hogyan részesülhet az országos bormarketingből, hiszen a helyi borok ismertsége meghatározhatja a hegyközség jövőjét is. A jelenlegi rendelkezések szerint a közvetlen forgalomba hozott borok után literenként nyolc forint járulékot kell fizetni a termelőknek, és az ebből befolyó összeg – nagyjából 1,5 milliárd forint – 60 százalékát marketingre fordítják, a fennmaradó hányadot pedig ellenőrzésre. A csongrádi pincészetek évente mintegy ötmilliót fizetnek be a közös kasszába. Úgy gondolják, joggal várják el, hogy ennek a pénznek jó részét a térségi borok reklámozására használhassák.

– Megy még a kötélhúzás, de konszenzus abban lehet, hogy az összeg egy részét visszaigényelhesse a borvidék vagy a hegyközség, hiszen ilyen lehetőség nagyot lendítene az adott térség nedűinek népszerűsítésén – mondta lapunknak Pálfi György, a Csongrádbor Kft. ügyvezetője.

Nyolc forint reklámra, literenként.
Fotó: Tésik Attila

A legnagyobb csongrádi pincészet mintegy 3,5 millió forintot fizet be a járulékkeretbe. Mivel az alföldi borászok befizetései az országos alap több mint felét teszik ki, Pálfi szerint az lenne az igazságos, egyben szerencsés, ha a járulékteljesítés arányában osztanák vissza a pénzeket. Ha ezt a szempontot helyeznék előtérbe a döntéshozók, Csongrádon évente több millió forint jutna marketingre. Ez azt jelentené, hogy a csongrádiak az eddigihez képest megsokszorozhatnák reklámtevékenységüket, vagy egy színvonalas borfesztiválon mutatkozhatnának be a csongrád-bokrosi borok.

Olvasóink írták

 • 3. K Zsolt 2008. március 05. 20:48
  „Cukrot neki , akkor iható !
  nem vagyok bor ellenes de ha valami rossz ízű , akkor ne reklámozzuk !”
 • 2. borkedvelő 2008. február 29. 14:59
  „A csongrádi boroknak tényleg kéne a hírverés, de amit borutca címen itt csinálnak az sok minden, csak nem hírverés. A legtöbben sört isznak, sokan pedig nem is tudják, miért van lezárva a Dob utca napokra.
  a csongrádi bor egyébként felveheti a versenyt bármelyik hegyvidékivel, csak nem mindegy, kiét issza az ember.”
 • 1. kételkedő 2008. február 28. 01:22
  „velem van a baj, de amit anno a csongrádi "borutcában" ittunk csongrádi bor néven, az szörnyű volt, és már nem először... kénes, fémhordós stb... a pincészetet nem említem... nem vagyok nagy boros, de pár terület borait már kóstoltam, szóval ezek után ha az a vmi a "jellegzetes" csongrádi íz, no én nem kérem... mea culpa”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panelprogram: az első fecske Csongrádon

Csongrád - Egy tizenegy lakásos lépcsőház mutatna példát a Csongrád panelházaiban élő lakóközösségeknek, de előbb tudni szeretnék, mennyit vállal az önkormányzat az iparosított technológiával épült tömbök felújításából. Tovább olvasom