Délmagyar logó

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 15°C | 26°C Még több cikk.

Hitehagyott kukások Csongrádon

Csongrád - Kissé hitehagyottak a csongrádi Víz és Kommunális Kft. kukásai. Eddig ők vitték a szemetet, de korántsem biztos, hogy egy hónap múlva is meglesz a húsz ember munkahelye.
Az új gépparkkal úgy jártak, mint kisgyerek a biciklivel: csak csöngethettek rajta. Pedig szívesen hajtanák a modern gépeket, mert amikkel most járnak, már alkalmatlanok a szemétszállításra.

Még a Víz és Kommunális Kft. kukásai szállítják a szemetet Csongrádon, de lehet, hogy nem sokáig. Folytatnák a munkát, de a szándék nem elég. Rajtuk kívül három társaság versenyez a 26 évre szóló megbízásért. Két hét múlva hirdetnek eredményt a homokhátsági hulladékgazdálkodási rendszer üzemeltetésére kiírt tenderen.

Hajnali hatkor hárman csevegnek kedélyesen a műhelyben. Bemutatkozom, s rögvest a számukra is sorsdöntő időpontra terelem a szót. Kissé hitehagyottan felelnek.

– Az írástudó emberek mondhatnának valamit, mert mi nem tudunk semmit. Ami érthetetlen, hogy miért nem került be a pályázati kiírás feltételei közé a munkahelyek megtartása. Úgy hallottuk, Szolnokon így csinálták – ezzel kezdik a csongrádi közműcég Bercsényi utcai telephelyén dolgozók.

Nem akarnak túl korán csörömpölni

Kádár Mihály eredeti szakmája pék, de éjjel otthon akart aludni az asszonnyal, ezért évtizedekkel ezelőtt gépkocsivezetőnek állt. Neki nyolc, Antal Ferencnek két éve van hátra a nyugdíjig. Seres László csak két hónapja dolgozik a társaságnál, szerződése pedig határozott időre szól, mert senki sem mert biztosat ígérni neki.

Amikor Antal Ferenc kiborítja a szemetet, a guberálók is megjelennek. Fotó: Bíró Dániel
Amikor Antal Ferenc kiborítja a szemetet, a guberálók is megjelennek.
Fotó: Bíró Dániel

Egyelőre csupán ahhoz nem férhet kétség, hogy hamarosan új, modern gépek hordják majd a hulladékot Csongrádon. A műhely szomszédságában húsz hónapja álló gépparkról az jut riportalanyaink eszébe, hogy úgy jártak vele, mint kisgyerek a biciklivel: csak csöngethettek rajta. Egyszer – a helyhatósági választásokat megelőzően – elmentek velük a mozihoz, és vissza, és ennyi. Már ott tartunk, mi mindent kéne lecserélni a járművökön, hogy egyáltalán elindulhassanak, amikor a reggeli startról kiderül, hogy nem csupán most nem kapkodósak, máskor is megvárják a fél 7-et, ugyanis nem akarnak túl korán csörömpölni a házak között.

Bele kell rúgni, mert kissé szorul

Én a korelnök konténeres IFA-ját választom, de csak azért, mert a kukásautóval ingázó brigádhoz sehogyan sem férek fel. Antal Ferenc azzal vigasztal, hogy nyáridőn abban a fülkében olyan meleg van, hogy ráolvad a ruha az emberre. Éppen kezdem élvezni a 22 éves tehergépkocsi lábhűtését, de amint megállunk, rá kell jönnöm, hogy csupán a foghíjas karosszériának köszönhetem az üdítő érzést. Igyekszem jegyzetelni, de egy szitán nehéz. Mint megtudom, ha ötvennel megyünk, már alábbhagy a rázás, csakhogy alig van utca, ahol ki lehetne gyorsítani. A többi járgány sincs jobb állapotban, a flotta 6 járművéből egyet mindig javítani kell. Az első konténernél egy piszkavas is előkerül, azzal állítja be sofőröm az alapjáratot. Fényképen is megörökíteném a rakodást, de nem nyílik az ajtóm.

Antal Ferencnek két év kellene a nyugdíjig. Attól tart, hogy 19 társával együtt munka nélkül marad. Fotó: Bíró Dániel
Antal Ferencnek két év kellene a nyugdíjig. Attól tart, hogy 19 társával együtt munka nélkül marad. Fotó: Bíró Dániel

Bele kell rúgni, mert kissé szorul – árul el egy újabb trükköt Antal Ferenc. Az 58 éves, kétgyermekes családapa 22 éve dolgozik a cégnél, ez a harmadik munkahelye. Nettóban 67 ezer forintot keres, és fizetéskiegészítésként paradicsomot nevel házánál. – Mindenki vár és les, mert a fejesek sem tudnak semmit. Fogalmam sincs, mi lenne, ha elveszteném az állásom. Újat találni nehéz lenne ebben a korban, hiszen a fiataloknak is alig akad Csongrádon munkalehetőség. A kisebbik lányom például tanító, de egyelőre nem tudott a szakmájában elhelyezkedni. Azt hiszem, ha épül is ez a város, nagyon gyengén – von mérleget a kilátásokról.

Mindenki teszi a dolgát – amíg teheti

Megpakolva elindulunk a szeméttelepre, ahol már kezdenek nyüzsögni a „dolgozók" – Antal Ferencék egymás között csak így hívják a guberálókat. – Végtelenül rendes emberek, csak hát az új rendszer beindításával nekik biztosan befellegzett. Nekünk maradt némi reményünk, nekik aligha. Ezt a lerakót lezárják – mondja, miközben név szerint üdvözli őket. A telep végébe vezető fél kilométeres úton zötykölődve megsúgja, lesznek még többen is, csak a rutinosabbak az első kukáskocsi érkezéséhez időzítik a munkakezdést. Ahogy az IFA ráfordul, a „dolgozók" is helyezkednek. Antal Ferenc kiborítja a szemetet, három leleményes guberáló pedig úgy ugrik neki a kupacnak, mint az egy szemétdombbal arrébb tüsténkedő madárraj. Mindenki teszi a dolgát – amíg még teheti.

Olvasóink írták

 • 10. Kuci 2008. június 09. 20:45
  „Köszönöm válaszát , sajnos ezek tények s nem lehet vitára bocsátani mert 2+2=4 nálam !”
 • 9. Balogh Pál 2008. június 07. 20:51
  „Tisztelt Kuci!

  A leírtakkal már nem tudok vitatkozni. Nekem is vannak olyan információim, hogy mi sokkal szigorúbbak vagyunk magunkhoz az EU-ra hivatkozva, mint az EU tagországok magukhoz. Lehet, hogy valakiknek ez is üzlet?!”
 • 8. Kuci 2008. június 06. 15:52
  „Tisztelt Balogh Úr!

  Örömmel vettem válaszát . De engedje meg kik hozzák a törvényt a szabályokat . Kérdem én a régi világban mikor még Úrak ültek az ország gyüllésben , el tudta volna képzelni olyan döntéseket hozzanak ami veszélyezteti a megélhetésüket/-ünket ? Akik most fent ülnek nekik teljesen mindegy , mert semmit nem kockáztatnak ( úgyanis semmi életszerű vállalkozásuk nincs , csak dagadjanak ) S most , hogy eljött a rengetek hibás döntés eredménye most meg kaparják a fejüket! S 3 éve ügyvédeket foglalkoztatnak ezzel ? Ezért volt fontos a nyugatnak belépjünk az Unióba , még nyugodtaban kaszáljanak a mi kárunkra . Mert hol az egyenlőség !? Sehol . 10-d előírást nem kell nekik be tartani mint az új tagoknak . S aki járja Európát tudja már DRÁGÁBB nálunk egykét dolog mint nyugaton PL. személyigazolvany okmányok . Itt az eredménye az észnélküli politikának s privatizációknak .!! S én itt látom a vezetőink velelőségét , amit nem válalnak semmikép . Mindent megmagyaráznak s a zöld is piros náluk ha olyan a helyzet!!”
 • 7. araka 2008. június 06. 13:24
  „Tisztelt résztvevők
  én sajnos úgy gondolom, hogy az aranytojást tojó tyukot ne vágjuk le a lerakóknak és kezelőit állami kézben kellene hagyni.
  Ámbár ha jól áttgondoljuk elég magas a korrupció ezekben a körökben is így ez egy elég nehéz döntés. Véleményem szerint azonban a magán cégeknél a környezetvédelemre semmit nem adnak csak a lové érdekli őket és nem az ország, nép érdeke sajnos.
  Jó Magyar módra valószinűleg megint rosszul döntünk pedig vagyis néhány embernek jó lesz, de a többség?????????????”
 • 6. Balogh Pál 2008. június 05. 15:28
  „Az előző szöveg pontosítása: a győztes pályázó üzemeltetheti ....”
 • 5. Balogh Pál 2008. június 05. 15:25
  „Kedves Patron!

  Sajnos a járművek is az új konstrukcióhoz tartoznak, így a pályázó üzemeltetheti az új járműveket, lerakótelepeket, hulladékudvarokat stb. nem kell iylen eszközöket hoznia.

  Éppen ezért nem vehettük használatba a beszerzett járműveket, mert ezek is a beruházás részei, és csak a nyertes üzemeltető használhatja.

  Az, hogy a mi telepünkön állnak éppen azt bizonyítja, hogy minden eddigi intézkedés azirányba folyt, hogy önkormányzati kijelölés alapján lehessünk üzemeltetők, egyébként semmi közünk nincs a gépekhez.”
 • 4. patron 2008. június 05. 14:25
  „Kedves Balogh Pál!

  Egyszerű. Ki kell írni, de az autót is a pályázó hozza. Ezek a járművek meg csináljanak mást. Így, ha nem lesz pályázó, akkor mehet minden tovább. Ha meg jön, akkor meg úgy kell ellenőrizni, hogy inkább menjen el.”
 • 3. Balogh pál 2008. június 05. 11:04
  „Tisztelt Kuci!

  Érdeklődéssel szoktam olvasni hozzászólásaidat. Most úgy gondolom kell reagálnom a véleményedre. Nem értem, hogy milyen szerződésre gondolsz, amit nem lehetett jól megírni, mert a munkavégzéssel kapcsolatban még nem születtek szerződések.
  Lehet, hogy nincs róla információ, de a város vezetése, az érintett 82 önkormányzat polgármesterei, jogászok 3 évig azon dolgoztak, hogy hogyan lehet önkormányzati érdekeltségű társaságokkal ellátni a szolgáltatást a területen úgy, hogy a cikkben írt foglalkoztatási problémák megoldódjanak. Sajnos tudomásul kell vennünk, hogy ezeket a megoldásokat a törvényeink nem teszik lehetővé, és erről nem a város vezetői tehetnek. Ezért kellett mégis csak közbeszerzési pályázatra kiírni a szolgáltatást, aminek jogi tartamát többen ellenőrzik, nem lehetnek benne specialitások, még akkor sem, ha valahol van ilyen pályázat kiírva. Igaz, ennek nem ismerjük sem a valódiságát, sem az utóéletét.
  Azt nekem is nehéz elfogani, hogy ha egy önkormányzat anyagilag áldoz egy megoldásra, akkor miért nincs döntési lehetősége abban, hogy kivel üzemeltessen. Én is azt tartanám helyesnek és helyi érdekeknek, hogy Önkormányzati érdekeltségű cégek üzemeltessenek az Önkormányzati feladatokban, de sajnos ez nem így működik.

  ÜdV : Balogh Pál”
 • 2. gondolkodo 2008. június 05. 09:46
  „A munkahely megtartasi igénye szerintem butaság. Itt egy feladatot kell elvégezni, a szemetet elszállítani. Ha ez megoldható úgy, hogy nem x, hanem x/2 autó dolgozik, akkor legyen. Ha egy autóhoz egy ember elegendő, akkor legyen.

  Mondhatjátok, hogy szemét az van, sőt egyre több, tehát nem kell kevesebb ember. Azonban mondhatjuk, hogy tv-készülék van, sőt egyre több. Valószínű, hogy tv-javító műszerészből meg egyre kevesebb.

  Természetesen sajnálom az embereket, ha elveszítik munkájukat, de az ilyen megkötöttségek (munkahelyek megtartása) értelmetlenek.”
 • 1. Kuci 2008. június 05. 07:53
  „Hát sajnos ez van ! Állítólag Városban lakunk akkor , hogy számít 20 munka hely ez FALU-ban szokott gond lenni . Nem a munkásokat akkarom írritálni őket sajnálom amiért akaratukon kívűl ilyen helyzetbe kerültek . A vezetést bírálom s megint kiderült nem tudnak meg írni egy ép kézláb szerződést mint olvashatjuk a cíkkből . Tényleg vonjuk felelőségre őket , mert ez már türhettetlen . Hol itt a felelőség teljes politika amit ők állítanak .! Szégyen !!!!! Szégyen javaslom járjon mindenki vidékre ügyet intézni , hogy el lehetetlenítsük ezt a vezetést .”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ungerbauer, palackozva

Csongrád - Saját palackozott borral is büszkélkedhet már a csongrádi hegyközség elnöke, akit a… Tovább olvasom