Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Hitelből építik újjá házukat Szabóék

Tömörkény - Csak az ökumenikus szeretetszolgálat segített rajtuk azután, hogy a belvíz miatt lakhatatlanná vált a házuk – mondja a tömörkényi Szabó Andrásné. A rokkantnyugdíjas házaspár kénytelen volt adósságba verni magát, hogy 3 éves asztmás kisfiukkal visszaköltözhessenek otthonukba.
Segítség hiányában kénytelenek voltak banki hitelt felvenni Szabóék, hogy újra be tudjanak költözni a belvíz miatt lakhatatlanná vált tömörkényi házukba. Megírtuk: egy júliusi reggelen arra ébredtek, hogy recseg-ropog az épület. A 43 éves asszony pizsamában-hálóingben menekült ki kisfiával, a 3 éves Dominikkal. A szoba fala kívül-belül végigrepedezett, lepotyogtak a képek, megmozdultak a gerendák. A tulajdonos akkor azt mondta, az épület hátsó falának tövében hetekig állt a belvíz, ami felszívódhatott a vályogfalba. Kívülről nemcsak a vakolat dőlt le, de a vályog is megsérült. A házat végül a tűzoltók dúcolták alá, hogy megakadályozzák az összeomlását.

– A faluban azt beszélik, az önkormányzat pénzéből építjük újjá a házunkat, de ez nem igaz. Egy fillér támogatást sem tudtak adni, ezért végül banki hitelt vettünk fel – hangsúlyozta a szerkesztőségünket megkereső asszony, akit nagyon bánt a pletyka, hogy milyen jó dolguk van. – Először 300 ezer forintot vettünk fel, de kiderült: ennyiből még nem tudjuk rendbe hozni a házat. Így plusz 200 ezer forint kell még. Előbbit 3 év alatt havi 14 ezer forinttal, utóbbit 1 év alatt szintén ugyanilyen összeggel kell törlesztenünk. A havi jövedelmünk pedig 80 ezer forint – jegyezte meg elkeseredetten az asszony. Csak az ökumenikus szeretetszolgálat segített, 100 ezer forint értékben építőanyagot, cementet, sódert kaptak – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 19. Pircsike 2010. augusztus 19. 13:50
  „Nemtudom kedves György hogy miről beszélsz pontosan. Én csak egy magán véleményt nyílvánítottam a távoli szomszédból. Egyébként az Én vályog házamat is tákolgatni kell főleg ha sok a víz.És ezekszerint kevésbé vagy rafinált. Ti ketten lovagoltok ezen a cikken még senki más :D”
 • 18. György35 2010. augusztus 18. 23:10
  „Pircsike drága azt hitted,hogy rafinált vagy,hát nem én már tudom te ki vagy nem gondolod,hogy egy testvértöl nagyon csúnya dolog ez?Tudod mit szoktak mondani:"a jó isten késik,de nem felejt",majd meg látod te is igaz hogy a társasházakat nem kell "tákolgatni",de ki tudja lehet te is vissza jutsz oda,de ne félj mert fürödni te is tudsz majd!!:)))”
 • 17. György35 2010. augusztus 18. 14:20
  „Nem csak Margónak kellene olvasgatni én úgy látom, rá férne az mindenkire!!!Nem???De igaza van bubunak mit kell ezen már annyit lovagolni a baj az akkor is baj marad,akinek van annak elég baj, akinek nincs az meg örüljön neki!!!És szerintem mostmár ézzel le is lehet zárni ezt!!! :)))”
 • 16. Pircsike 2010. augusztus 18. 13:55
  „Margo ne fenyegetöz!!!! Olvas egykicsit megnyugszol ugylátom rádfér!!!!”
 • 15. bubu72 2010. augusztus 17. 06:00
  „Mit el vitatkoztok´ A baj az baj´! Mit kell ezen lovagolni? Inkább szidjuk a fideszt.”
 • 14. Margó0904 2010. augusztus 16. 22:04
  „nem hagyná rá eszt <moderálva> már kezdem úni ez csak rószra a vezet az én szemebe eböl csuny a világ lehet ha megtudom hogy ki vagy de amugy sejtem”
 • 13. György35 2010. augusztus 16. 21:14
  „Nem tudom hogy az Öszintenő,miért mondja hogy öszinte amikor nem mondja meg hogy ki ő,mert olyan nő oda nem jár be aki egyedül álló és véleményt tudna alkotni arrol,hogy ott mennyire volt tisztaság a lakásban!De ha ennyire tudja hogy ott mi volt akkor engem hogy nem ismer mikor szinte minden nap ott vagyok.”
 • 12. Öszintenő 2010. augusztus 16. 20:44
  „György35!Nem élősködök senkin!Egyedülálló nő vagyok!
  Egyébként önt nem ismerem!”
 • 11. Öszintenő 2010. augusztus 16. 20:40
  „Margo0904!Én meg ahogy láttam nem!Ja, s aki másnka vermet ás, maga esik bele!Tehát nem nagyon kellene rosszakat kívánni nekem azért,mert őszintén leírtam a véleményem!
  Igen, sajnos mindenkivel előfordulhat katasztrófa, de amíg élhető körülmények között van az ember próbálja rendben tartani saját portáját, házát, szobáját!
  Ja, s ha elhanyagolom a házam olyannyira hogy rámdől,akkor akadjon meg rajtam a világ szeme!
  Én sem vagyok milliomos, nekem is vannak gondjaim, de nem várok, hogy a sültgalamb a számba repüljön"majd csak segít valaki" teszek azért, hogy élhetőbb életet éljek!
  Ja, s deszkás véleménye is egy vélemény , s tudomásul kell venni, hogy nem gondolkodhat mindenki egyformán!”
 • 10. György35 2010. augusztus 16. 20:01
  „Én nem tudom pircsike hogy mivel sértem én a személyiségi jogokat mert én csak az igazat irtam le,amugy én nem tudom hogy mire gondolsz azzal,hogy az én helyzetem nem a legjobb szerintem egyformánn állunk.És a lopásokrol ne is beszéljünk ugyebár.....Még mindig nem az igazi nevedet irod Pircsike,talán nem mered vállalni önmagadat,mert én tudom hogy te ki vagy,de ha valós dolgokat irnál akkor a valódi neved is le mernéd irni.:)))”
 • 9. Margó0904 2010. augusztus 16. 19:56
  „Kedves Pircsike Ilyet csak egy tudatlan elmebeteg ember irhat. Nagyon ismeri a családot lehet mikor arra lakott az ön fürdő kádja is ez volt????? El kellene gondolkodni , hogy ki sérti meg a személyes jogokat és ki az akit rágalmazásért fel lehetne jelenteni.. Lehet hogy önnek sem tenne túl jót...”
 • 8. Margó0904 2010. augusztus 16. 19:56
  „Kedves Pircsike Ilyet csak egy tudatlan elmebeteg ember irhat. Nagyon ismeri a családot lehet mikor arra lakott az ön fürdő kádja is ez volt????? El kellene gondolkodni , hogy ki sérti meg a személyes jogokat és ki az akit rágalmazásért fel lehetne jelenteni.. Lehet hogy önnek sem tenne túl jót...”
 • 7. Pircsike 2010. augusztus 16. 19:38
  „György először is személyiségi jogokat nem kellene sértened ,mert ennek súlyos következményei is lehetnek,ami ugyebár a Te helyzetedben nem a legjobb :) A nevek nyílt ki írására gondoltam az interneten! Egyébként meg hogy a 9 testvér csak annyit segít amennyit Ők segítettek rajtuk. A másik hogy hetekig állt a víz addig mit csináltak ? Nézték hogy gyűlik a víz vagy éppen oda voltak lopni.
  Nagyon keveset tudsz Te a családról hogy így nyilatkozz róluk. Meg hát majd ha ismét összedől a ház a nagy szakmunkától akkor majd megnézzük ki felel ezért és azt is hogy, hogyan tudnak majd a számlákkal elszámolni.Nyugalom nem kell aggódni annyira mert elég jó helyen laknak szerintem! Fürdeni tudnak...”
 • 6. Pircsike 2010. augusztus 16. 19:29
  „:)”
 • 5. György35 2010. augusztus 16. 17:55
  „Az Öszintenő hamár ugygondolja hogy annyira öszinte miért nem irja ki az igazi nevét?Ő honnat tudja azt,hogy a Szabó család mikor kapott már segítséget,ezekszerint ismeri őket.Én ténylegesen ismerem őket és elmondhatom hogy segítséget nem kaptak.9 testvér közül egy(Szabó László) 3 barát(Szabó József,Borka István,Prágai Ferenc)meg a két nagykorú gyermekük akik a munkálatokban segitettek,ezúton is nekik köszönet.Az Öszintenő meg inkább a saját háza táján sepregessen,mert sejtésem szerint ő meg az édesanyján élösködik.”
 • 4. Margó0904 2010. augusztus 16. 17:50
  „Én ugy gondolom hogy egy rászoruló családnak nem ilyet kellene írni. Amennyire Én tudom amennyire a pénzük engedte a házat mindig rendben tartották és ahogy a"kedves" hölgy irta tákolták. Az hogy az idő végett igy jártak még mással is elő fordulhat. A kedves hölgynek annyit kívánnék kerüljön Ő is hasonló helyzetbe és rajta is az ilyen jó akaratú emberek szeme akadjon meg. A másik pedig senki nem kérte hogy azzal kapcsolatban hogy ki hány évesen szül mondjanak véleményt a dolognak ehez semmi köze a segítség ami nemérkezett meg nem ezért lett kérve ugy gondolom.”
 • 3. deszkás 2010. augusztus 16. 11:48
  „Nem piskóta 40évesen gyereket vállal rokkant nyugdijakra.Hát...”
 • 2. Öszintenő 2010. augusztus 16. 09:09
  „Én viszont arra lennék kíváncsi, hogy a Szabó család ha ismételten kap segéítséget, ugyanolyan gyönyörű "rendezett körülmény, már már mondhatni csendélet" uralkodik a házukban, a házuk táján, mint régebben!
  Kicsit a dolgok mögé is kellen nézni!
  Némely emberen hiába segítenek, adnak lakást, házat, pénzbeli segítséget, ha a házat lelakja...
  Az csak egy dolog, hogy kidőlt az épület, tudomásul kell venni, hogy egy kertesházat örökké tákolni kell, s nem akkor folyamosni segítséghez,amikor már összeomlik!
  Egyébként élhet valaki 120 éves tanyasi épületben is, de az legyen rendezett kivülről és belülről egyaránt!
  A belső tisztaságról meg már ne is beszéjünk inkább.....”
 • 1. macusnéni 2010. augusztus 16. 07:44
  „Ilyen bajbajutottakon segithetnének a sok begyűjtött pénzen,a Vöröskereszt,a Duna televizió.Kiváncsi lennék,hogy hova adminisztrálgatják majd el a pénzeket? Mert ahova igencsak el kelne nemigen jut !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ordítani kell, hogy bekössék a villanyt

Három évig várta a bútoralapanyagot szabó és forgalmazó Forgó István, hogy üzeméhez az ipari parkban bevezessék a villanyt. A vállalkozó végül maga intézkedett. Tovább olvasom