Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Hová tűnik a tömörkényi szennyvíz?

Tömörkény - Egy névtelen levélíró arra panaszkodik, hogy a tömörkényi önkormányzat titokban a csatornákba szivattyúzza a szennyvizet. A polgármester szerint viszont egyedül a helyhatóság tudja számlával bizonyítani, hogy szabályosan szállíttatják el.
A község déli része, majd a tavak mellett elhaladó és végül a Dong-érbe folyó csatorna vize szennyezett, szürkés színe és a benne pusztuló halak látványa erre utal, az egyre melegedő idő miatt fertőzésveszély áll fenn – írta elektronikus levélben egy tömörkényi olvasónk, aki nem közölte a nevét.

A csatorna természetvédelmi területen is keresztülhalad, ahol tömegesen élnek vízimadarak. Apróhalakkal táplálkoznak, az elpusztult halakat is megeszik. A levélíró szerint mindez azért tapasztalható, mert az önkormányzati intézmények szennyvizét éjszakánként a fedett csapadékelvezető csatornarendszerbe szivattyúzzák.

– Szerintem egyedül az önkormányzat szippantat rendszeresen szennyvizet a faluban – reagált a vádakra Bánfi Sándor polgármester. Egy kisteleki vállalkozóval kötöttek szerződést, hetente kétszer megy Tömörkénybe, az iskola, az óvoda és az idősek otthonának szennyvizét is elviszi, közölte. Egy 5 köbméteres tartály ürítése 15 ezer forint, magánházaknál egy hónap alatt biztosan megtelik, arról viszont nem tud, hogy máshová is járna akár a velük szerződésben álló, akár másik cég autója. – Nem kell hozzá nagy képzelőerő, hogy kitaláljuk, hová kerül a lakossági szennyvíz. A kertekbe, a csatornákba nyomják ki – árulta el.

Mivel Tömörkény lakossága nem éri el a kétezer főt, nekik csak 2015 után lesz kötelező a csatornázás, Bánfi Sándor szerint a gond azonban nem oldódik majd meg. Az emberek jó része – főleg az idősek, az egyedülállók – nem tudná megfizetni a bekötést, az elhasznált víz oda folyna, ahová eddig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életre keltik a volt honvédüdülőt

Tavaly októberben döntött úgy a csongrádi képviselő-testület, hogy üzemeltetőt keres, aki gondjaiba veszi a Körös-toroki üdülőterületet. Tovább olvasom