Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Hulladékudvar épül Csongrádon

Csongrád - Megkezdődött a felgyői lerakót kiszolgáló hulladékudvar építése Csongrádon. Az 1200 négyzetméteres telep januárra készül el, de csak a hulladékgazdálkodási rendszer beindításával egy időben, várhatóan márciusban kezdi meg működését. Addigra a szelektív hulladékgyűjtő konténereket is elhelyezik a városban.
Egy táblán kívül nincs különösebb látszatja, mégis megkezdődött a felgyői lerakót kiszolgáló hulladékudvar építése Csongrádon. A Kéttemető út melletti, a szemétteleppel szomszédos földdarabon egyelőre a tereprendezést végezte el a kivitelező Porr Gmbh. A társaság a csongrádi mellett még 12 hasonló hulladékudvart épít a 82 település társulásából összeállt konzorcium területén. A munkákkal január 23-áig kell végezniük. Az 1200 négyzetméteres betonplaccon több különböző tárolóedény és egy konténeres kiszolgáló egység kap majd helyet. Az eddig lomtalanításkor kidobott bútorokat, elektronikai berendezéseket, illetve a veszélyes hulladéknak minősülő akkumulátorokat, elemeket, gumi és vegyi hulladékot, így például az üres festékes dobozokat is ide hordhatja ki ingyen a lakosság.

A hulladékudvar a hulladékgazdálkodási rendszer beindításával egy időben, várhatóan márciusban kezdi meg működését. Addigra a szelektív hulladékgyűjtő konténereket is elhelyezik a városban. A csongrádi, illetve a többi nyolcvanegy szeméttelep rekultivációs pályázatát még idén kiírja a homokhátsági konzorcium, ezeken az önkormányzati területeken másfél-két éven belül kell a természeti környezetet visszaállítania a majdani nyertesnek.

Közben Felgyőn megoldódni látszik a lerakó köré tervezett védőerdősáv problémája. Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk, a komplexum körüli fásítást első körben nem engedélyezte az örökségvédelmi hivatal. Szerintük az erdősítésre szánt közel hathektáros területet előbb fel kell tárni a régészeknek, és csak utána kezdődhet meg a fatelepítés. Mindez azonban 150 milliós pluszköltséget, illetve a lerakó beindítása szempontjából több hónapos csúszást jelentett volna, ezért a beruházók megfellebbezték a döntést.

– A kerítés nyomvonalának régészeti feltárásától már elállt a hivatal, a védőerdősáv kérdését pedig úgy szeretnénk megoldani, hogy olyan fafajtákat telepítünk oda, amelyeknek tányéros a gyökérzetük, így később nem rongálhatják a mélyebb rétegekben lévő leleteket – nyilatkozta lapunknak Illés Tibor. A projektet levezénylő munkacsoport vezetője hozzátette, reményeik szerint az örökségvédelmi hivatal engedélyezni fogja ezt a megoldást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Losonczi Áron kártérítési pert indít majd a német cég ellen

Csongrád - Nem pártoltak el a megrendelők a csongrádi üvegbetontól a nyáron kipattant szabadalmi… Tovább olvasom