Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Húsz éve hiába várnak villanyra Nagyréten

Csongrád - Évtizedek óta várnak villanyra a csongrádi Nagyrétnek a városhoz közelebb első részén a tanyatulajdonosok – mindhiába. A körzet képviselője most fórumra hívja a bekötést igénylő helybelieket.
Úgy emlékszik Győri Józsefné, már 1988-ban 28 olyan tanyát írtak föl a Tisza bal partján elnyúló csongrádi Nagyrétben, amelynél villanyt szerettek volna beköttetni a tulajdonosok. Mégsem történt semmi ez ügyben. Közben levonult néhány nagy árvíz a szőke folyón – két éve ki is kellett telepíteni az utóbbi időkben töredékére zsugorodott nagyréti lakosságot – de néhány tucatnyian továbbra is ragaszkodnak tanyai otthonukhoz. Ezért szeretnék, ha az ő házaikba is bevezetnék a villanyt.

Viszonyítási alapjuk is van, hiszen a megyehatárhoz közeledve egyre több tanyához vezet póznasor. – Boldog élet volna, ha lenne áram – mondja az idős asszony. Háza roskadozik, olyan öreg, de kitart benne, sőt a felújítást tervezgeti, s ha ráesteledik, édesanyja posztókabátjából vágott kanócot rak viharlámpájába, és azzal világít, mert sokáig bírja, és nem büdös.

Győri Józsefné vihar-, Rónai Ferenc petróleumlámpával kénytelen világítani nagyréti tanyáján. A szerző felvétele
Győri Józsefné vihar-, Rónai Ferenc petróleumlámpával kénytelen világítani nagyréti tanyáján. A szerző felvétele

Rónai Ferenc 1200 forintért kénytelen nyolc deci petróleumot venni, hogy feltöltse lámpáját. A nyugdíjas férfi szerint pénztárcája is jobban bírná, s nem mellesleg többet érne tanyája, mint egy városi ház, ha lenne benne villany. De amíg nincs, marad a petróleum utált szaga. Úgy érzi, sokan kiköltöznének ide, a révhez közeli tanyákra, ha megoldódna ez az évtizedek óta húzódó probléma, hiszen – miközben rövid sétányira van a város – gazdálkodáshoz, üdüléshez és üdültetéshez kiválóak a helyi adottságok. Ő például biztosan nem menne vissza csongrádi házába lakni.

– Néhány nagyréti pár éve fejébe vette, hogy kijárja magának a villanyt, de ők sem gondolták előre, hogy a polgármesteri hivatal mellett a területileg illetékes E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt. debreceni központjával, pécsi vevőszolgálatával és szolnoki műszaki kirendeltségével is levelezni kell, hogy előrébb lépjenek. Tavaly ősszel végül – véges határidejű – 9 milliós árajánlatot továbbítottak a városházára, azzal a kéréssel, hogy támogassák őket. De a csongrádi önkormányzat nem vette föl 2008-as feladattervébe a nagyréti tanyák villamosítását. Murányi László, aki felkarolta a kezdeményezést, érdeklődésünkre elmondta, az áprilisban lejárt ajánlat szerint összesen nem egész 3 millió forintot kellett volna megtérítenie a tíz nagyréti jelentkezőnek, ha időben lépett volna a városvezetés.

Fórumra készülnek

– Kint, a Nagyrétben szeretnénk rendezni egy lakossági fórumot, ahol tisztázhatnánk, hány tanyatulajdonos csatlakozna a villamosítási programhoz. Fontos lenne, hogy minél többen. Már csak azért is, mert bár sok tanya van a Tisza bal partján, állandó jelleggel csak nagyon kevesen, talán tizenöten laknak ott, a legtöbb nagyrétinek ugyanis Csongrádon is van ingatlana, és ide is van bejelentve – mondta lapunknak Somogyi Árpád. A körzet önkormányzati képviselője is úgy látja, megélénkülhetne az élet a Nagyrétben, ha a kor vívmányainak megfelelő szolgáltatásban részesülnének az ottaniak. Ezért javasolni fogja, hogy 2009-ben mindenképp számoljon ezzel a tétellel a csongrádi költségvetés.

Olvasóink írták

 • 3. komcsika 2008. május 23. 22:44
  „Látom fáj az igazság, rajtam kívül, még sokan tartják lágygerincű köpönyegforgatónak.
  Sajnos egy képviselőnek nem személyeken kellene segíteni, de itt sajnos csak úgy lehet elintézni valamit, ha a képbviselő közbejár. Örülök a szerencsédnek, ls, már vazalussává is tett. Igy működik a rendszer. Remélem Te és Murányi mostmár ismer Istent, legalábbis addig, amig nem lesz más érvényesülés útja.”
 • 2. tunderbogyó 2008. május 23. 15:27
  „Kedves(nek jóindulattal sem nevezhető-hát igen rossz indulatú) Komcsika! Asszem ismerlek régről, de ha Téged személyesen nem is - a fajtádat mindenképp! Figyelj - vajon magadra ismersz- e?
  - ritkán néz tükörbe,
  - ritkán mos fogat,
  - nem ismer se Istent, se embert,
  - osztja az észt, a kritikát, előtte-mögötte sötétség jár
  .....
  - személyiségi jogokat sért, ezért maholnap a bíróságon találhatja magát...A szólásszabadság is csak kultúrált személyeknek való, ami Te biztosan nem vagy, ellentétben az általad becsmérelt személlyel, aki mellesleg ismeretlenül is sokat tett családomért, önzetlenül, de amit Tőled olvastam..az már sok..Miért nem mentél inkább a dógodra, te...!”
 • 1. komcsika 2008. május 22. 08:20
  „murányi minden szarba benne szeretne lenni, egyetért, támogat, fossa az igét, osztja az ostyát, nyalja a keresztet, meg a templom küszöbét, tapossa a pufajkát.
  Dolgozni kellene, elég egy feladat egyszerre, persze neki egy is sok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csongrádi kft. igazgatója szemléletváltást vár

Csongrád - Az Alföld turizmusának fejlődéséhez jobb szervezés és céltudatosság kell a csongrádi idegenforgalmi kft. vezetője szerint. Tovább olvasom