Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Igazgatóváltás Csanyon

Tizenöt évig igazgatta a csanyteleki Szent László Általános Iskolát Bali József – aztán megbízatása lejárta előtt egy évvel lemondott. Azt mondja, így látta jónak. A polgármester nem akarta kommentálni a lépést, arról beszélt, e téma helyett mivel kellene inkább foglalkoznunk. Bali tagja a képviselő-testületnek, most újból indult.
Bali József hátralépett, de nem lett hűtlen az iskolához. Fotó: Bálint Gyula György
Mosolyogva cáfolta a szóbeszédet Bali tanár úr, amikor arról kérdeztük, miért határozott úgy, hogy átadja a helyét a tantestületben 1993 óta tanító Szabó Ferencnek. Nem rendült meg az egészsége, de körülményeire tekintettel mégis úgy érezte, hogy elég volt ebből a munkából. Nem részletezte azt sem, hogy másfél évtized alatt mennyi gonddal kellett megküzdenie. Iskolájuk akkor került reflektorfénybe, amikor a falu korábbi vezetője az olcsóbb üzemeltetés reményében szerette volna, ha vállalkozássá alakulna át az intézmény. A nem várt távozás okát mások abban vélték megtalálni, hogy indulni akart a polgármester-választáson.

– Nem indultam, a község mai helyzetében éppen elég a két jelölt. A közéletből nem vonulok ki, ha a választók megint beszavaznak a testületbe – mondta a lépésváltást vállaló volt iskolaigazgató, aki korábban helyettesének szemelte ki az ő helyébe lépő Szabó Ferencet, aki egyébként egyedül pályázta meg az állást. Öt évre kapott bizalmat.

– Kilencvenháromban kerültem ide, negyedéves főiskolásként, egykori iskolámba, magyar–történelem szakosként – mondta a fiatal utód. – Szeretek itt élni, ismerem az embereket, ezt a munkát, úgy gondolom, hivatásként kell művelni.

Évek óta vitatkoznak

Bali József igazgató önkormányzati képviselőként is dolgozik Csanyteleken. Információnk szerint Bali nézetei nem mindig egyeznek Forgó Henrik polgármester elképzeléseivel – ilyesmi azonban minden képviselő-testületben előfordul. Egyszer fegyelmi vizsgálat is indult az igazgató ellen, amelyből írásbeli figyelmeztetés lett, majd a történet munkaügyi bírósági perrel folytatódott. Várhatta, hogy ha lejár a megbízatása, a polgármester nem fogja újból támogatni, ezért inkább most adott lehetőséget a fiatal utódnak.

Az új igazgató azzal számolt, hogy az idén ősztől a nyugdíjba vonult Fehér Csaba igazgatóhelyettes örökébe lép, de az új helyzetet is elfogadta. Egyébként nincsenek illúzió, nem könnyű követni a felülről érkező változtatásokat, tudja, nem hálás feladat ez, de vállalható. Akkor is, ha nincs gyakorlott helyettese az embernek.

Úgy érzi az új igazgató, hogy korrekt kapcsolat alakul ki a falu vezetésével. Forgó Henrik, a község polgármestere nem kommentálta az igazgatóváltást, szerinte a község legtöbb embert foglalkoztató intézménye körül nincs probléma, azzal kellene foglalkozni, hogy az elmúlt négy évben, a pályázatokat jól kihasználva, több mint 545 millióval gyarapodott a falu. A polgármesterségért küzdő Györgyiné Mészáros Erzsébet – a jelenlegi alpolgármester – kellő figyelmet szentel programjában az iskolának.

Van-e gond? Az új igazgató egyre rátapintott: igen sok gyerek jár be valamelyik csongrádi iskolába. Mi az oka? Akármi is, erre rá kell kérdezni, mert a helyzet nem jó ennek az iskolának, és nem csak anyagilag.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Csongrád és Szentes között épült kerékpárutat

Több száz biciklis jelenlétében avatták föl tegnap a Csongrád és Szentes között épült kerékpárutat.… Tovább olvasom