Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Igazi könyvtárra cserélik a barakkot

A régi álom valóra válik Felgyőn: az egykori téesz-iroda „romjain" e századi igényeket kielégítő könyvtára lesz a községnek. A megyei területfejlesztési tanácstól 8,5 millió forintot nyertek pályázataikkal.
Nemcsak a község külterületéhez tartozó Tisza-gát védelme foglalkoztatja az itt élőket, hanem olykor a felhőszakadás is. Mint a község könyvtárának vezetőjétől, Törköly Lajosnétól megtudtuk: alaposan beázott megint a barakképület – szerencsére nyitvatartási időben, így a mennyezetről folyó víz lavórba, vödörbe került. Szó szerint igaz: végnapjait éli a barakk-könyvtár, melynek állománya 14 ezres, de van négy számítógép is.

Felgyőt jó néhány kisváros megirigyelheti közműveinek kiépítettsége miatt. Ugyanakkor évről évre szembenéz a település képviselő-testülete a konok tényekkel: a szükséges kiadásokhoz képest kevesebb bevétellel számolhatnak. Ahová csak lehetett, évek óta pályáztak, mert tudták: az összedőlés előtt álló faépületből csak akkor költözhet át a felújított épületbe a könyvtár, ha sikeres lesz a pályázatuk.

Hosszabb tervezgetés után a több éve gazdátlan téesz-irodát sikerült megvenniük a kulturális minisztériumtól kapott 4 millió 375 ezer forintból. Csak a főfalak maradtak meg, újak a közfalak, a tetőzet és a teljesen új rendezvényteremmel együtt 240 méter alapterületű lesz az új intézmény, ahová szeretnének még ebben az évben beköltözni. Gondot az okoz, hogy a nyert pénzt több évre elosztva kapják meg.

A készülő könyvtárépület szerkezetkész állapotba jutott, ezekben a napokban fejezik be az új tetőzetet.

A könyvtár ebben a községben a közösségi életnek is helyet ad, mivel rendezvénytermében hatvanan-hetvenen kényelmesen elférnek. A helyi nyugdíjas egyesület tagjai – nem csak az olvasók – várják azt a napot, amikor emberi körülmények közt és jó érzéssel tölthetik szabad idejüket a könyvek, az új falak között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óránként egy centimétert csúszik a gát Szelevénynél

Továbbra is kritikus a helyzet a Hármas-Körösön, ahol négy helyen repedt, csúszott meg a töltés. A… Tovább olvasom