Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Iskola és munka után próbálnak a színjátszók

Csongrád - Nagy sikerrel visz színpadra vidám és komoly darabokat egyaránt a Csongrádi Színtársulat. A városban sikert sikerre halmoznak, vendégszerepelni is hívják őket.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

– A városban már legalább 20 éve működött színjátszó csoport, 2010 óta vezetem a társaságot. Akkoriban diákszínpadosokkal foglalkoztam, felkértek, hogy irányítsam a felnőttek munkáját. Nagy örömmel vállaltam – emlékezett vissza a Csongrádi Színtársulat vezetője, Ferentzi Katalin.

Az általuk játszott darabokat mindig nagy várakozás előzi meg, a csongrádiak örömmel nézik meg a humoros, zenés vagy komolyabb, elgondolkodtató előadásokat. Főként felnőttekből áll a csoport, de néhányan átnyergeltek a két éve megszűnt diákcsoportból is, a fiatal szerepeknek is könnyebb így gazdát találni. Az állandó tagok száma 13, a létszám persze mindig az előadott műtől függ, magyarázta Katalin. A legutóbbi nagy sikerű bemutatóban, Az üvegcipőben az óvodás Krokavecz Zsombor is színpadra állt.

Érdekes volt a darab kiválasztása, mesélte Ferentzi Katalin. A társulat tagjai eleinte ódzkodtak tőle, túl nagy falatnak tartották. Vezetőjük azonban úgy véli, minden színtársulat repertoárján lennie kell egy klasszikusnak, ezért kitartott mellette. Megérte: a tagok végül megszerették, a közönség körében pedig óriási sikert aratott.

A társulatot nagyon szeretik a csongrádiak. fotó: DM
A társulatot nagyon szeretik a csongrádiak. fotó: DM


– A legnehezebb talán a darab kiválasztása. Ez az én feladatom, igyekszem szem előtt tartani, hogy prózai darabot zenés mű kövessen. Büszkén mondhatom, hogy a társulatot nagyon szeretik a csongrádiak, ami nem véletlen, hiszen nekik játszunk elsősorban. Ha máshová is hívnak minket fellépni, az igazán nagy megtiszteltetés – mondta.

A következő vendégszereplésük nyáron lesz Kunszentmiklóson. Korábban játszották a Keresztanya című vígjátékot, a szerzője, S. Szabó István ott él, az ő meghívásának tesznek eleget a csongrádiak, a felújított művelődési házat a fellépésükkel nyitják meg, magyarázta Ferentzi Katalin.

A színtársulat előadásai a művelődési központba szervezett Magyar Király-bérlet sorozatban láthatók. Évente általában egy új bemutatót tartanak, amelyet hatalmas munka előz meg. Katalin – aki tanítónő és drámapedagógiai végzettsége is van – átírja a darabokat, és rendez, eddig csupán egyszer állt színpadra. A társulat tagjai iskola vagy munka után, szabadidejükben próbálnak. – A bemutatók előtt tulajdonképpen nem vagyunk otthon. A család segítsége nélkül nem értünk volna el ilyen eredményeket – árulta el a társulat vezetője.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6300 galamb repült fel

A helyszín kiválasztásánál nagyon fontos, hogy ne legyen fás, betonnal borított, a fű alacsony legyen, magas épületektől, a rendkívül forgalmas utaktól és nagyfeszültségű vezetékektől távol essen. Tovább olvasom