Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Ismét bevezették az eltörölt vízadót

Csongrád - Nagy híre ment, amikor az Országgyűlés két éve eltörölte a vízgazdálkodási társulatoknak fizetendő hozzájárulást, csökkentve a gazdák terheit. Később egy törvénymódosítás újból lehetővé tette a kiszabását – és ezt most meg is lépte a legtöbb társulat, muszájból. A földtulajdonosok felháborodtak.
A vízgazdálkodási társulatokhoz régen nem volt sok köze az államnak. Kétszáz évvel ezelőtt azért kezdtek ilyeneket szervezni a gazdák, mert rájöttek, a belvíz nem figyeli a telekhatárt, ezért csak együtt, közös pénzből tudnak védekezni ellene. A mezőgazdasággal együtt változott a társulatok megítélése is. Ma a törvény szerint mindenki, akinek földje van, tagja egy társulatnak és küldöttgyűlésének, sokan mégis hatóságként tekintenek a vízgazdára, a neki fizetendő hozzájárulást adónak tartják. 2010-ben fontos üzenete volt a kormánynak, hogy eltörli ezt a „kisadót", csökkentve a gazdák terheit. Az Országgyűlés vállalta, hogy a kieső bevételt odaadja a társulatoknak a költségvetésből.
Ez először így is történt, de aztán – hírverés nélkül – az Országgyűlés újból módosította a törvényt, a társulatok küldöttgyűléseire bízva, kérnek-e hozzájárulást tagságuktól, vagyis maguktól és gazdatársaiktól.

Felgyő, Alsórét, István-major. Miközben minden kiszárad, ilyen eleven a cirok és a kukorica egy öntözött táblában. A szerző felvétele
Felgyő, Alsórét, István-major. Miközben minden kiszárad, ilyen eleven a cirok és a kukorica egy öntözött táblában. A szerző felvétele

2012 elején pedig már nem lehetett tudni, ad-e pénzt a költségvetés, és azóta is csak ígérvény van, ezért május-júniusban sok társulat – a megyében az ötből négy – úgy döntött, kér tagjaitól, a korábbinál kisebb mértékű hozzájárulást. Az erről szóló leveleket mostanában kapják meg a tagok. Jó néhányan felháborodva hívták Csörög rovatunkat, mások bementek reklamálni a társulati irodába, mondván, a kormány bejelentette, hogy eltörölte ezt a sarcot, akkor most mi van?

Ilyen napokat él most a Csongrád és Környéke Vízgazdálkodási Társulat is, amely 50 éve működik 30 ezer hektáron, Csongrád, Felgyő, Csanytelek, Tömörkény területén, egységes „belvízi öblözeten", 120 kilométernyi belvízvédelmi csatornát gondozva, 1200 taggal tartva a kapcsolatot. Az utóbbi években – ahogy a többi társulat – uniós támogatásból fejlesztette hálózatát. Nemrég küldte el az utolsó elszámolást egy négy csatornát érintő, több mint 60 millió forintos beruházásról. Most a csanyteleki öntöző főmű és esésnövelő szivattyútelep felújítására készül, 44 millió forint értékben, szintén uniós támogatással. Az illetékességi területen a Héjja Testvérek Kft. közel 300 hektáron három öntözőtelepet épített. A társulat nyáron 15 közfoglalkoztatottnak ad munkát, vállalva kiszállításuk, szakszerű irányításuk költségeit. Aszály idején készül a belvízre, végzi a dolgát. Ezt biztos bevétel nélkül nem tehetné meg.

Jakus József az új maszlaghalmi csatornánál. Ez is uniós pénzből épült.
Jakus József az új maszlaghalmi csatornánál. Ez is uniós pénzből épült.


Elment az eszük?

Államosítani fogják a vízgazdálkodási társulatokat, mert nem elég hatékonyak a belvíz elleni védekezésben és az öntözésben – mondta Budai Gyula államtitkár nemrég egy algyői agrárfórumon. Budai közölte, a kormányzatnak az a meggyőződése, hogy a víztársulatok még a szocialista klientúra részei, és aki befizeti a víztársulatok által kért hozzájárulást, „annak elment az esze".

– A döntéshozó utóbb vehette észre, hogy a működés mellett folyamatban lévő beruházások lehetetlenülnek el, ha forrást von el a társulatoktól – feltételezi Jakus József, a csongrádi társulat ügyvezető igazgatója. – A mi küldöttgyűlésünk is sokáig vacillált. Végül úgy határoztunk, gyep, legelő hektárja után 500, szántó után 1000 forintot kérünk, de csak az öt hektárt elérő birtokosoktól, mert ha mindenkitől kérnénk, annak adminisztrációja miatt fel kéne venni még valakit. A fizetési arány nálunk korábban 90 százalék körül volt, most, ahogy másutt is, biztosan rosszabb lesz. Lehetett volna úgy dönteni, hogy nincs hozzájárulás. Bár ennek többszöröse, a 14-16 millióhoz képest 90-100 millió az, amit vállalkozói tevékenységből, öntözővíz-szolgáltatással, közművek építésével megkeres a társulat, erre a biztos pénzre mégis szükségünk van, a folyamatos működés biztonsága érdekében. A vízjogi engedélyek és most már az elnyert uniós támogatások is köteleznek minket a fenntartásra, miközben állami forrás erre nincs. Ezt látták be a küldöttgyűlés tagjai – és azt, ha a társulat megszűnne, a csatornákat belvíz idején mégis működtetni kellene, és meglenne a „joghely" arra, hogy ehhez közcélú érdekeltségi hozzájárulást rójon ki az önkormányzat jegyzője. Ez alapján mindenki eldöntheti, hogyan határozott volna a küldöttek helyében.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. KisRo123456 2012. augusztus 27. 10:06
  „10. SandWitch 2012.08.25. 12:44

  Jogos a felháborodás! A befizetett x ft- ért kapni is kellene valamit. Egy dolgot nem értek. 2000 Ft körüli összegről beszélünk? Azért manapság nem sok minden jár. Hogy a befizetett súlyadó, baleseti adó után nem kapunk semmit, az senkit nem érdekel?
  Egyre többet hall az ember arról, hogy a társulások nem csinálnak semmit, pénzmosodák stb.
  Ezek szerint vagy tényleg nem végzik a feladatukat, (bár fentiek alapján hogyan is végeznék, ha nincs forrás), vagy valakinek a nagyok közül szúrja a szemét?
  Olyasmit is olvastam, hogy luxusterepjáró... :)
  A termelőknek nincs! Ugye? Szegény kisgazdák, nincs pénz semmire. Áll a földön a víz, nincs termés, és mostmár a fordított áfát is bevezették, hogy kevesebbet lopjanak!
  Jót szórakoztam a hozzászólásokon. :)
  Üdv: KisRo”
 • 22. SP 2012. augusztus 26. 21:36
  „Az ELI
  fontos a tudománynak általában.

  De az itt élőknek
  az öntözés, a belvíz okozta problémák megoldása,
  az életben maradás, munkahely teremtés még fontosabb, amire most kell a pénz.”
 • 21. bánki 2012. augusztus 26. 17:25
  „A terület alapú vízdíj max. a működési költségeket fedezi kedves ,,sárga csekkesek". A CSKVT a ,,normálisabb" Társulás a környékünkön. ( kb. három - négy megyét ismerek ebben a körben )

  Fejlesztésre esetleges EU-s pénzek jöhetnek számításba. Az üzemeltetést sem fedezi a befizetett hozzájárulás.

  Néha jön egy két árvíz és a kis pásztor fiú esete a farkassal - majd látjátok !!!!

  ( nem vagyok vízügyes, sőt az érintet víz csatorna ,,gitt egyletek " nekünk tartoznak néhány éve tervezési díjakkal)”
 • 20. spiler 2012. augusztus 26. 14:35
  „NEM LESZ UJ ADÓ ÉS ADÓ EMELÉS....IGEN A FIDESZ MONDTA”
 • 19. A.R. 2012. augusztus 26. 09:49
  „"csak az öt hektárt elérő birtokosoktól, mert ha mindenkitől kérnénk, annak adminisztrációja miatt fel kéne venni még valakit".
  Hát igen 100 milliós bevétel mellett valóban nem éri meg egy embert fölvenni(lehetőleg nem minimálbérrel). Ez a "megfelelő" vállalkozói hozzáállás(plusz egy ember=több bevétel).”
 • 18. quky 2012. augusztus 26. 08:02
  „Mindenkinek azt ajánlom vásároljon közvetlenül őstermelőktől élelmiszert feketén olcsóbb is magyar terméket veszel biztos és még Orbán zsebét se tömöd!”
 • 17. tzs_szeged 2012. augusztus 26. 07:29
  „"A belvíz védelem, vízgazdálkodás legyen állami monopólium!"

  Csakhogy nem az államon csapódik le a baj. Jobb, ha minél közelebb van az esetleges kárvallottakhoz és haszonélvezőkhöz. Attól tartok, hogy az lesz, mint a hulladékgazdálkodásnál. Megszüntették az ott megfelelően/jól működő rendszert - ott még piaci viszonyok is működtek - a díjakat azóta háromszorosára emelték, a szolgáltatás színvonala pedig romlott.”
 • 16. csonakos 2012. augusztus 26. 05:22
  „15. eldorádó 2012.08.25. 19:59
  Nálad a pont!
  Pontosan erről van szó most is kell a pénz a fizetésekre! Elég ezt látni ha kimegy az ember a földekközé, gyakorlatilag semmi nem történik csak pénzbehajtás. Ismerőseim akik gazdálkodnak, kaptak befizetési csekket és értesítést a küldöttgyűlés eredményéről de se választás a küldöttekről se egyébről nem kaptak! Akkor kérdés kik is voltak a küldöttek kik jelölték szavazták meg őket! Fölháborító ami ez ügyben megy az országban!”
 • 15. eldorádó 2012. augusztus 25. 19:59
  „ezeket a vizes társulatok fel kellett volna számolni, de előtte elszámoltatni őket: ugyan hova lett a gépparkjuk, hova lett a temérdek pénz? (luxusterepjárókra, több százezres fizetésekre)
  A belvíz védelem, vízgazdálkodás legyen állami monopólium!”
 • 14. olvastam 2012. augusztus 25. 17:52
  „Az lenne hír, ha meghagyták volna. Ki számított másra? Íme egy újabb bőr.”
 • 13. X_Y 2012. augusztus 25. 14:35
  „10. SandWitch 2012.08.25. 12:44
  Én is megkaptam a sárga csekket 2000 Ft körüli összegről.

  Ezért az összegért csak azt kapod, hogy nem büntetnek meg ha a tanyádat elviszi a belvíz...”
 • 12. Kékcitrom1 2012. augusztus 25. 13:21
  „10. SandWitch !
  Ez a befizetés kártérítési igényre nem jogosít!”
 • 11. deszkás 2012. augusztus 25. 12:56
  „Egy anno katonai ügyész milyen okosságokat tud,le vagyok nyűgözve. Na ezért tarunk itt ahol. Ennek a klientúrának is ki kell halni hogy valami változzon.”
 • 10. SandWitch 2012. augusztus 25. 12:44
  „Én is megkaptam a sárga csekket 2000 Ft körüli összegről. Csodálkoztam, mert 2010-ben a belvíz idején 8 hónapig állt a tanya körül a víz, csatorna sehol. Úgyhogy most szépen elsiettem a postára és befizettem azt a hozzájárulást, és ezek után ha belvíz idején bármi károm származik (pl. gyümölcsfák tönkremenetele a pangó víz miatt) és nem jönnek elvezetni a vizet, akkor lesz kitől kártérítést kérnem.”
 • 9. deszkás 2012. augusztus 25. 12:26
  „Volt már ilyen szárazság és öntöztek pl:Deszk és Szőreg között! Most miért nem műxik? Ja mert a szivattyútelepet elvitték (ellopták) a Méhbe a csatornákat meg hol itt hol ott betemették.Ezazénfődemmiközöd.”
 • 8. klj-54 2012. augusztus 25. 12:24
  „Mindezt köszönjétek azon gazembereknek akik az otthona fotelben sörözgetéssel szavazták meg Orbánt kétharmaddal!”
 • 7. Kékcitrom1 2012. augusztus 25. 11:32
  „Ez most úgy értelmezhető, mint egyfajta kegyelemdöfés a mezőgazdaságnak! Nem elég az aszály, az eu. nyomorgatása, a kötelező kamarai tagság és még sorolhatnám milyen apró érvágásokkal iparkodnak "segíteni" a hazai mezőgazdaságot. És ráadásul suttyomban megköttetett a megállapodás, minden előzetes beharangozó nélkül, és a sarcot most kell kivetni, amikor a legtöbb gazda (nem csak hazánkban!) az időjárás miatt egyébként is térdre kényszerül! És közben élelmiszerhiányt jósolnak? Szépen eltervezett kivégzése ez a magyar mezőgazdaságnak! És egyben a magyar népnek!”
 • 6. keletaru 2012. augusztus 25. 10:11
  „A sikeres privatizációk eredménye amit DRÁGA gombnyomkodóinknak köszönhetünk .....persze őket ez nem érinti ! Vissza sem lehet őket hívni ! DEMOKRÁCIA mi , tényleg értünk miattunk . ! Mint a termál víz vissza sajtolás , Európában még nincs is DE a mi nagyjaink már vállalták . CSAKIS a termelők a fóliások miatt !!! A stabilabb verseny képes-seb termelésért. Üdv Kuci”
 • 5. berkabela 2012. augusztus 25. 09:40
  „A Nemzeti Park-tól bérelt,-szigorú feltételek mellett használható-100 ha feletti természetvédelmi területek után miért kell adózni azért, hogy a belvizet levezessék.Itt létkérdés, hogy minél tovább maradjon tavasszal ,vizes a legelő.Ez nyilt rablás, vagy már inkább,- orvosi eset.”
 • 4. X_Y 2012. augusztus 25. 09:34
  „1. Kékcitrom1

  "aki ezt túléli az megmarad, de nem sokan maradnak"

  Aki nem marad meg az vegye úgy hogy megmentette őt a kormány - a munkavégzés terhe alól...mennyivel egyszerűbb sorban állni segélyért meg közmunka-lehetőségért...

  Aki megmarad, az se aggódjon, őket jövőre mentik meg...”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpártolvajt fogtak el a csongrádi rendőrök

A 30 éves csanyteleki férfi az elmúlt időszakban Csongrádról és Tömörkényről is több kerékpárt lopott el, amiket értékesíteni akart. Tovább olvasom