Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Ismét felszerelik a csongrádi ajándék csillárt

Csongrád - Újból a helyére kerülhet a csongrádi Nagyboldogasszony-templom kristálycsillárja, amelyet az előző plébános szereltetett le.
A csongrádi Nagyboldogasszony-templom hárommázsás, hétezer csiszolt kristályból álló csillárja 2007 decemberében készült el. Az impozáns világítószerkezet a régit ábrázoló fotók alapján, Murányi László önkormányzati képviselő kezdeményezése, gyűjtése nyomán készült el, 17 millió forintból. Ehhez többen is hozzájárultak, köztük csongrádi felesége, Szarka Zsuzsanna révén a városhoz kötődő, nemrég elhunyt Kapolyi László üzletember, politikus. A világítószerkezet felszentelése jeles társadalmi esemény volt – így arra is sokan felfigyeltek, amikor 2013-ban az akkori plébános leszereltette, arra hivatkozva, hogy a fölötte megrepedt mennyezet miatt balesetveszély alakult ki. Az adományozót fölszólította, vigye haza az ajándékot. Nézeteltérés is volt. A templom sarkában, fóliával letakarva, szalaggal körbekerítve várt a sorsára – most viszont várhatóan ismét visszakerülhet a helyére.

Topsi Bálint, Murányi László és a csillár – egyelőre a földön. Fotó: Karnok Csaba
Topsi Bálint, Murányi László és a csillár – egyelőre a földön. Fotó: Karnok Csaba

A Nagyboldogasszony-templom új plébánosa, Topsi Bálint csütörtökön arról tájékoztatta lapunkat, hogy statikust kérnek föl a mennyezet átvizsgálására, és elvégeztetik azt a munkát, ami szükséges ahhoz, hogy a csillár biztonsággal visszakerülhessen a helyére, a mennyezetre.

– A templomot a városközpont felújításakor szigetelték, teteje a pala helyett cserépfedést kapott – mondta Murányi László. – Ilyenkor egy épület megmozdul, ez óhatatlan. A mennyezet vakolata is leesett egy helyen, de nem a csillár miatt, hiszen annak odafenn komoly felfüggesztést készítettek. Nagyon örülök, hogy ez a helyzet így rendeződhet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ágyneműtartóba bújt a csongrádi álrendőr

A 40 éves férfit Orosházán fogták el. Ellene kábítószerrel kapcsolatban, illetve csalás miatt indult több büntetőeljárás. Tovább olvasom