Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Iszapbirkózás Csongrádon

Jelentősen nem romlott a víz minősége az elmúlt húsz évben, ezért nem indokolt iszapkotrás a csongrádi Holt-Tisza város alatti részén – állítja Ördögh József, a vízügyi igazgatóság helyi szakaszmérnökségének vezetője. A horgászegyesület elnöke viszont alapos kotrást tartana szükségesnek.
Szakértők szerint vízszintemeléssel életben tartható az aranyszigeti szakasz, a horgászegyesület elnöke ezzel nem ért egyet Fotó: Tésik Attila
Egy évvel ezelőtt nyert forrást a csongrádi kistérség a Serházzugi holtág rehabilitációjához szükséges előzetes hatástanulmány elkészítésére. A nemrég zárult vizsgálat során arra jutottak a dokumentum készítői, hogy az elmúlt húsz évben nem romlott a Holt-Tisza vizének minősége, a kiépült csatornahálózat révén további szennyezés nem fenyegeti, és ennek a beruházásnak eredményeként a jövőben tovább javulhat a holtág állapota.

– Méréseink szerint 20-30 centiméter vastag iszapréteg van a város alatti szakaszon, ez a mennyiség pedig nem indokolja a roppant drága kotrást – mondta lapunknak Ördögh József, a vízügyi igazgatóság helyi szakaszmérnökségének vezetője. A szakember hozzátette, a csapadékvíz-befolyók átalakítására viszont szükség van, ezért öt helyszínen hordalékszűrő és olajfogó építését mindenképp tervbe kell venni, emellett biztosítani kell a vízutánpótlást, ami ugyancsak megkerülhetetlen az ökológiai egyensúly megőrzése érdekében. A vízpótlást egy, a Körös-toroki strandtól a holtágig nyúló nyomóvezetékkel lehetne megoldani. Az elképzelések szerint a tervezett rekreációs célokat szolgálná, ha az aranyszigeti szakaszon megemelnék a vízszintet, a szintkülönbség pedig lehetővé tenné a folyamatos vízcserét. Mivel a régebben tapasztalt hínárosodás és algásodás az utóbbi években nem jellemző a holtágra, Ördögh úgy véli, az említett beruházásokon kívül egyéb beavatkozást nem igényel a levágott folyókanyarulat, ezeket pedig mintegy százmillió forintból meg lehet valósítani.

A városvezetés a Kisrét fejlesztési programján belül szeretné kezelni a rehabilitációs feladatokat, azaz a holtág területében rejlő lehetőségek kiaknázását és a vízminőség javítását pályázati szinten, együtt akarja megoldani.

A nemes célokat támogatja, a környezeti hatástanulmány megállapításait viszont vitatja Gyapjas Mihály, a holtág tulajdonosai közé tartozó horgászegyesület vezetője. A csongrádi sporthorgászok elnöke szerint is megfelelő a vízminőség, azt azonban nehezményezi, hogy kizárólag vízszintemeléssel próbálnák orvosolni az aranyszigeti szakasznál tapasztalt kedvezőtlen folyamatokat. Gyapjas úgy véli, ha nem kotorják a medret, tizenöt-húsz éven belül teljesen kiszáradhat az általuk kezelt vízfelület, ahol egyes helyeken hat méter vastag iszap halmozódott fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kellene egy ház a csongrádi diákoknak

Működő ifjúsági házat, szórakozóhelyet és felújított mozit szeretnének leginkább a csongrádi… Tovább olvasom