Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 2°C

Itt a húsvét, fessünk tojást!

Csongrád - A hagyományok szerint a tojásfestésre húsvét előtti nagypénteken kerül sor. A csongrádi Kókainé Vincze Éva segítségével a tojásfestés eszközeivel ismerkedtünk meg. A viaszos és a növényi alapú technikákat, valamint a tojás megfúrását és a tartalmának eltávolítási lehetőségeit is elleshettük.
Kókainé Vincze Éva vezetésével a csongrádi „Közös-Ég Közösség és a Mária Lovagrend" tagjai a húsvéti tojásfestés hagyományát, valamint a tojásfestés különböző technikáit ismerhették meg, de a tojások festésében a különböző minták mellett, a csoport tagjainak a kreativitása is szerepet kapott.

A tojás az élet újjászületésének, és a termékenységnek legősibb jelképe. Bármilyen kicsi is, képes a világegyetem nagyságát, és az élettelenből az élőbe való átmenet rejtélyét jelképezni. Fontos szerepe van a húsvéti étrendben is, de a tojások színezése, díszítése is régi korokra nyúlik vissza.

Itt a húsvét, fessünk tojást! - GALÉRIA

A perzsa kultúrában szintén elterjedt szokás volt a tojások díszítése, amelyre elsősorban a tavaszi napéjegyenlőség környékén került sor. Ekkor volt ugyanis a perzsa újév amikor a családtagok közösen díszítettek tojásokat és azokat egy tálba helyezték.

Feltehetően innen származik az a keresztény hagyomány is, hogy húsvétkor tojást festünk, díszítünk, amely elsősorban Európa keleti részén maradt fenn a mai napig, mint néphagyomány. A leggyakrabban használt szín a piros, magyarázatát a színek mágikus erejébe vetett hit adhatja. A pirosnak védő erőt tulajdonítottak. A tojások piros színe egyes feltevések szerint Krisztus vérét jelképezi.

Itt a húsvét, fessünk tojást! - GALÉRIA

Pirosas színüket növényi festőanyagoktól kapták. Erre szolgált a vöröshagymahéj, a börzsöny, a bíbortetű. Később kialakultak a feliratos tojások. A díszítést viasszal "írták" a héjra, melyet festés után lekapartak. Lehetett a szöveg név, üzenet, esetleg a keresztény jelképek valamelyike.

Magyarországon a festett, díszített tojás ajándékozása elsősorban a húsvéti locsolkodáshoz kapcsolódik. A díszített tojások festésének formái, a minták elrendezése tájegységenként változott. A nálunk leggyakrabban használt minták geometrikusak. A tojást hosszanti vonalakkal két, majd négy mezőre osztották. A hosszanti vonalak számának növelésével 16 mezős osztás is van, de igen ritkán. Ezt a művészetet rámázásnak nevezik.

Itt a húsvét, fessünk tojást! - GALÉRIA

Az így kialakított, majdnem háromszögletű mezők alkotják a geometrikus vagy virágdíszítés kereteit. Néha az osztóvonalakon is díszítenek. A díszítmények lehetnek: tulipános, fenyőágas, rózsás, almás, stb. A díszített tojás neve hímes tojás, s magát az eljárást tojáshímzésnek nevezik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon támogatják a bölcsiseket

A város önkormányzata minden segítséget megad azoknak a családoknak, ahol az édesanya a gyermek hároméves kora előtt szeretne visszatérni a munkahelyére. Tovább olvasom