Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 11°C Még több cikk.

Japán mintára nevelnék le a csongrádiakat a dohányzásról

A magyar emberek nem vigyáznak az egészségükre, nagyon sokan dohányoznak. Csongrádon egy ötlet szerint szabadnapot kapna az az önkormányzati dolgozó, aki nem gyújt rá.
– Vizsgáljuk meg, hogyan lehetne jutalmazni a nemdohányzó dolgozókat – vetette fel a soros testületi ülésen a csongrádi városatya, Somogyi Árpád. Csongrád lakosainak egészségügyi állapota volt terítéken, a civilben orvosként dolgozó képviselő ekkor állt elő a javaslattal.

Az előterjesztésből kiderült többek között, hogy hazánkban az összes halálesetnek több mint a fele szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be, közel harmadának pedig daganatos betegség az oka. Az emberek nem törődnek eléggé az egészségükkel, nem járnak el szűrővizsgálatra, a betegségüket sokszor csak akkor fedezik fel, amikor már nem lehet segíteni. A dohányosok közül sokan kapnak szívinfarktust vagy strokeot. Ezért javasolta a városatya, hogy helyben mindenképpen próbáljanak meg tenni valamit.

– Elképzeléseink szerint egy szabadnappal jutalmaznánk azokat, akik nem gyújtanak rá. Ezt az önkormányzati, illetve az általunk fenntartott intézmények dolgozóira terjesztenénk ki. Bízunk abban, hogy a pozitív diszkrimináció jó példa lesz a többi csongrádi cég számára is – mondta a képviselő. Annak, hogy az ötletet hogyan tudnák kivitelezni úgy, hogy az a jogszabályoknak megfeleljen, mindenképpen utánanéznek. A témáról majd egy testületi ülésen szavaz a grémium.
Japánban hat nap jár
Nemrég bejárta a hír a világsajtót: egy japán cég hat szabadnapot ad annak a dolgozójának, aki egész évben nem gyújt rá. Igaz, náluk nem az egészség védelme volt az elsődleges szempont, hanem az, hogy az ottani nézet szerint a dohányosok a cigiszünetek révén „lógnak a munkából".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 órán belül fogták el a korábbi munkaadóját meglopó férfit

10 órán belül fogták el a korábbi munkaadóját meglopó férfit
Korábbi munkaadóját lopta meg egy csongrádi férfi. A bejelentéstől számított tíz órán belül már… Tovább olvasom