Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Japánba készülő csongrádi üvegbeton

Minden valószínűség szerint még idén bemutatkoznak a világpiacon a csongrádi fényáteresztő betonból készült termékek, amelyeket elsőként Japánban fognak gyártani. Losonczi Áron találmánya óriási érdeklődést váltott ki amerikai építészek körében, és továbbra is nyitott maradt a kérdés, hogy a Litracont felhasználják-e a Világkereskedelmi Központ helyére tervezett Szabadság-torony építésénél.
A feltaláló és egy ifjú múzeumlátogató Washingtonban. DM/DV-fotó
A washingtoni Nemzeti Építészeti Múzeum beton történetét bemutató kiállításának a legsikeresebb darabja volt a csongrádi fényáteresztő beton. Sajátos jellemzőiről a helyszínen tartott előadást Losonczi Áron, aki a magyar nagykövetség meghívására utazott az Egyesült Államokba. Az USA fővárosában és New Yorkban eltöltött tíz nap alatt a lapunkban is közölt, hazánkban ismert személyiségeken kívül leginkább az építész szakma képviselőivel találkozott a fiatal mérnök, akit a hozzáértők rendre arról faggattak, mikor és mennyiért lesz kapható a Litracon.

– Majdnem biztos, hogy még ebben az évben megkezdődik a nagyipari előállítás és forgalmazás – utalt a minap hazatért feltaláló egy japán céggel megkötött szerződésre, melynek részleteiről nem kívánt bővebben nyilatkozni. Annyit elárult, hogy a napokban a felkelő nap országába utazik, ahol a gyártáshoz szükséges technológiai fejlesztés előkészítéséről tárgyal majd. Mindez persze nem zárja ki, hogy az amerikai és az európai kontinensen is beinduljon egy Litracon termékeket gyártó üzem, hiszen a kidolgozott üzleti stratégia szerint nem a betont akarják szállítani, akár több ezer kilométeres távolságba, hanem a technológiát. Arról, hogy a magyarországi gyártásnak mekkora a valószínűsége, Áron elmondta, pusztán egy állami megkeresésről tud beszámolni, melynek keretében a kormányzat kockázati tőkével történő támogatásra tett ígéretet. Ezt és a többi külföldi ajánlatot is egyelőre lehetőségnek tekinti a fiatalember, a végső döntésben tanácsadói segítségére is számít.

Ha végül valóban felhasználják a fényáteresztő betont a New York-i Világkereskedelmi Központ helyére tervezett Szabadság-torony építésénél, a beruházás óriási piacot nyithat a Litracon számára. Losonczi Áron szerint – annak ellenére, hogy az új manhattani látványosságot tervező SOM irodának minden tekintetben megfelelt az alapanyagként számításba vett csongrádi üvegbeton – nem lehet biztosra venni beépítését, hiszen a végső konstrukciót politikai tényezők is befolyásolják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita az elmaradt fizetésekről

Tegnap sem tisztázódott, mikor juthat hozzá elmaradt másfél havi fizetéséhez a csongrádi… Tovább olvasom