Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Játék az elmével

Csongrád - Egyszerű és bonyolult, egy óvodással, de egy számítógépes programmal is játszható. A keleti eredetű gót Csongrádon szakkörön tanulják a diákok.
Kínai és japán legendák szerint koncentráció fejlesztésére, de akár földmérésre is használhatták, a történettudomány pedig úgy foglal állást: az ókori jóslás eszköze lehetett. A szabályokat egy négy év körüli gyerek is megérti, de akár egy számítógépnek is feladja a leckét. A go, a sötét és világos kövekkel játszott keleti táblajáték művelésében Csongrád szinte nagyvárosnak számít, büszkélkedett Tábori Levente szakkörvezető.

Döntések, logika, önfegyelem – ezt tanulják a gotábla mellett a csongrádi gyerekek. A szerző felvétele
Döntések, logika, önfegyelem – ezt tanulják a gotábla mellett a csongrádi gyerekek.
A szerző felvétele

– Magyarországon a 70-es években lett ismert – mesélte a Batsányi-gimnáziumban tanító pedagógus. – Középiskolás koromban a bátyám tanított meg játszani, nemrégiben pedig szakkört alapítottam, hogy minél több gyerek megismerhesse. Őket is az ragadja meg, ami egykor engem: az ismeretlensége, az egyszerűsége és az ebből fakadó tisztasága. Nagyszerű játék, amely nem puszta időtöltés, hiszen a játékos anélkül, hogy tudatában lenne, fejleszti a logikáját, önfegyelmet tanul, illetve folyamatosan jó és rossz döntéseket hoz – ezt pedig az élet bármely területére át lehet vetíteni.

A tábla mellett megnyert csaták a gyengébb tanulóknak is sikerélményt adnak, nő az önbizalmuk – magyarázta a szakkörvezető. A gimnáziumi goszakkör remek eredményeket ért el az eddigi versenyeken, országos szinten is jegyzik Csongrád nevét.

– Egyfajta titokzatosság is övezi a játékot. Megfigyeltem, hogy ha egy filmben misztifikálni szeretnének egy helyzetet, becsempésznek a jelenetbe egy go táblát. Azon viszont jót mosolyogtam az Egy csodálatos elme című alkotást nézve, hogy arra már nem figyeltek: valós szituációt rakjanak föl a táblára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Télen sem kell fűteni a panziót

Magyar ötletek és magyar technológia felhasználásával épül év eleje óta a Dózsa György tér 6. szám alatt a 160 négyzetméteres, 8 szobás Turbó passzívház panzió. Tovább olvasom