Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

Játszóudvar és tornaszoba az álom a csongrádi óvodákban

Csongrád - A pedagógusoknak számítógépre és internet-hozzáférésre, a gyerekeknek meg tornaszobára és játszóudvarra lenne szükségük a csongrádi óvodákban. Egy szakértői megállapítás szerint a külterületen élő 3-5 éves gyerekek nem járnak óvodába. Baranyi Lászlóné igazgató szerint ez általánosítás.
Akadnak hiányosságok a csongrádi óvodákban a város közoktatási intézményeiről nemrégiben készült esélyegyenlőségi vizsgálat szerint. A dokumentum kidolgozói úgy látták, azonnali beavatkozást igényel, hogy a tagintézményekben nem kiegyenlített a hátrányos helyzetű gyermekek aránya, továbbá jelentős eszközfejlesztés is indokolt lenne rövid távon. Idevág, hogy a minap Fábián György képviselő is szorgalmazta: mielőbb kapjanak az óvodák számítógépet, s vele internet-hozzáférést, mert a pedagógusoknak egyre több adatot elektronikus úton kell szolgáltatniuk.

A bökényi óvodának van tornaterme és számítógépe, a tagintézmények többségében viszont egyik sincs Fotó: Tésik Attila

Baranyi Lászlóné, az összevont csongrádi óvodák igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, két intézményben – a Templom utcaiban és a bökényiben – már működik gép és a webes kapcsolat, ugyanakkor hat másik tagintézménynél nincs ilyen. Pedig leegyszerűsödne a kollégák közötti kapcsolattartás, illetve a pályázatfigyelés is jóval hatékonyabb lehetne, ha lenne minden óvodában internet. Az előbbieknél nagyobb hiányosság, hogy a tagintézmények többsége nem rendelkezik
610 ovis 27 csoportban

A vizsgálat szerint a tagintézmények kihasználtsága lehetne magasabb, pláne annak a szakértői megállapításnak a tükrében, miszerint a külterületen élő 3-5 éves gyerekek nem járnak óvodába. Baranyi Lászlóné igazgatónő szerint ez inkább országos tapasztalat, Csongrádon csak néhány esetre igaz. Az intézményvezető hozzátette, a december végi adatok szerint alig marad el a gyereklétszám a 2000-estől, amikor 28 csoportban 634 voltak. Jelenleg 610 óvodás jár Csongrádon 27 csoportba.  
tornateremmel vagy tornaszobával, az akadálymentesítés csak néhol megoldott, uniós szabványnak megfelelő játszóudvarok sincsenek az óvodáknál, de költeni kellene még a konyhai eszközök és textíliák cseréjére, taneszközök vásárlására és az épületekre is.

– A számítógépeket alapítványi vagy szponzori forrásból szeretnénk biztosítani még ebben az évben, az internet-hozzáféréshez viszont a költségvetésben kell pénzt találnunk – mondta lapunknak Bedő Tamás. A polgármester hozzátette, az akadálymentesítésre két pályázatot is benyújtottak, új tornaszobák kialakítására viszont kevés az esély, mert pályázni sem lehet ilyen célra. Legfeljebb – ahogy eddig is történt – a megüresedő termeket rendezik be tornaszobának.



Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresztény Értelmiségiek Csongrádon

Csongrád - A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége csongrádi csoportjának meghívására Teleki Júlia… Tovább olvasom