Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Jó szomszédság - magyar újítás

Csongrád - A csongrádi Tisza partján mindössze ötven méterre lakik egymástól Somogyi Árpád, az MSZP és az ellenzéki Kurucz Ferenc, az Összefogás Csongrádért Egyesület képviselője. A két városatya nem csupán kérésünkre jött össze az utcában: időnként meglátogatják egymást.
Légvonalban mindössze ötven méter választja el egymástól a két ismert csongrádi közéleti személyiséget, politikai ügyekben azonban egy-egy ügyet tekintve és képletesen értve nagyobb is lehet a különbség. A két képviselő abban például alapvetően megegyezik, hogy nagy szükség volna Magyarországon a közigazgatás reformjára. Egymással egyetértésben nyilatkoztak arról is, előre mutató volna, ha a két nagy politikai erő kevésbé törekedne egymás jó ötleteinek kioltására. Az ellenzéki városatya, Kurucz Ferenc szerint ha az MSZP és a Fidesz koalíciót kötne, akkor a választók 90 százaléka lehetne elégedett, a szocialista Somogyi Árpád szerint azonban sokkal kevesebb lenne ez a szám.

A két városatya lapunk kedvéért jött össze egy beszélgetés erejére Kurucz Ferenc házában, a Szőlőhegyi utca 7.-ben. A sarkon túli házból, a Szép utca 60.-ból jött át Somogyi Árpád. A társalgóban kiderült, hogy időnként egyébként is találkoznak. Különös ok miatt is: Kurucz ugyanis háziorvosának választotta Somogyi Árpádot, mert lelkiismeretes embernek tartja. Somogyi Árpád jogi ügyekben nem kért még segítséget Kurucz Ferenc ügyvédtől, de talán annak is eljön az ideje. Mindketten azt vallják, hogy egy adott problémát vagy konfliktus visszavezetni arra, hogy ki milyen pártnak, szervezetnek a tagja, holt ötlet, mely végül sehova nem vezet.

Kurucz Ferenc (az ablakban) és Somogyi Árpád ötven méterre laknak
Kurucz Ferenc (az ablakban) és Somogyi Árpád ötven méterre laknak

A csongrádi testületi üléseken természetesen vitáznak a város ügyeiről és sokszor nem értenek egyet. Ez nem jelenti azt, hogy nem egy hajóban eveznek, mert van egy Csongrád nevű hajó és azt el kell kormányozni. Somogyi ezzel kapcsolatban jegyezte meg, hogy az MSZP a legegységesebb kisebbség a csongrádi testületben és a valódi jobboldal tulajdonképpen az Összefogás Csongrádért Egyesület frakciója. Kurucz – aki 2006-ban polgármesterjelöltje volt az egyesületnek – azt mondta, nincs mit tenni, a győzelmet el kell ismerni, nem lesz ez másként 2010-ben sem, akárki nyer. Bedő Tamás szocialista polgármester neve természetesen szóba került a beszélgetésen. Elhangzott: a város első embere nincs könnyű helyzetben, hiszen neki mindig széles konszenzusra kell törekednie, különben a többségi ellenzék nem áll mellé.

Nyerni jó, de nem muszáj

Kurucz és Somogyi abban különböznek a profi politikusoktól, hogy nekik nem kell feltétlenül választást nyerniük. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy országos ügyekben ne volna véleményük, akár ellentétes is. Kurucz szerint az MSZP például tudathasadásos állapotban van, a miniszterelnök vonalának köze sincs a Willy Brandt-féle valódi szocialista vonalhoz. Somogyi viszont úgy gondolja, nem az a kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc szimpatikus vagy sem, hanem hogy mi volna jó az országnak. A testületi üléseken bizony éles viták folynak, a városházi folyosón visszafogottabb a viszony. Meg az utcában is.

Olvasóink írták

 • 11. SDI 2008. augusztus 27. 08:34
  „A kép címe: jószomszédi iszony:)
  Biztosan régről/ nem olyan régről ismerik egymást mert nemrég még Kurcina k..jómmunista volt...”
 • 10. fokanja51 2008. augusztus 22. 09:12
  „haligali voltäl-e 20.-än randalirozni??? Aki ennyire gyülöli az embereket az es a nyugalmat az csak randalirozäsra kepes. Ha te ilyen eletet szeretnel alapits magadnak es a hozzäd hasonlonak egy orszägot, ahol az elet a gyülölködesröl szol!!! En a bekesseg hive vagyok: fokanja Freiburg”
 • 9. haligali 2008. július 29. 00:29
  „A kedves és szeretetreméltó városatyák a 4 évi fizetésekkel a zsebükben azt mondanak amit akarnak és azt csinálnak amit akarnak. Mégha összfognak is a nagy tudatlanságukban, sem tudják elérni azt, hogy csongrád elöre tegyen lépést. Itt látszik meg az, hogy tudatlanságukban már az egymáshoz való közeledést keresik és együtt tárgyalják meg a "lehetö legjobb út irányát"...Ezzel a kijelentésével Somogyi úr is aláírja, hogy mekkora hazug ember vezeti ezt az országot és akik ennek a hazug embernek a .....nyalóival lepaktálnak vagy az ablakból kezet nyújtanak, maguk is bebizonyítják, hogy mekkora képmutató és semmirekellö személyiségek! Aki ilyet mond, hogy 90% elégedett lehetne egy nagykoalícíó létrejöttével, az maga is a szocialista párt fizetett talpnyalója. Ami Kurucz elvtárs személyét illetöen nem meglepö lenne, ismerve életét!!!! Már a gyónás sem segítene rajtad Ferikém a csillár alatt!”
 • 8. menyhal2 2008. július 28. 20:47
  „Na végre megmozdult valami.Jó lenne,ha a városháza padjaiban is értelmes érdemi vita folyna.Ehhez az kell, hogy pártállástól függetlenül csak a városért szollalnának meg,és elfelejtődne végre .hogy ők pártkatonák.”
 • 7. a gipsz 2008. július 27. 20:36
  „A leggátlástalanabb balról jobbra állt képviselő többek között a murányi, aki a megyei mszmp-s, és munkásőr múltjával, most intenzív imádságos templomjáró, komonista csillár szervező, és keresztépítő.
  Látható a cikkből, hogy a többinek sincs erkölcsi gátlása.”
 • 6. Túrós 2008. július 27. 18:00
  „Ezek a legújabb csongrádi hazugságok kéz kezet mos alapon:
  "Kurucz szerint az MSZP például tudathasadásos állapotban van,"
  "az MSZP a legegységesebb kisebbség a csongrádi testületben és a valódi jobboldal tulajdonképpen az Összefogás Csongrádért Egyesület frakciója."”
 • 5. Anonym 2008. július 27. 13:13
  „A FIDESZ és MSZP koaliciójánál már csak az szebb,ha a templomban Mária fején a sarlót és kalapácsot látnánk.Látszik ,hogy a képviselők erkölcsi értékét a balról a jobbra,vagy forditva átjárás nem zavarja.Az megint más ,ha a város és a közösség /nem a saját érdekeiket/ érdekeit szem előtt tartva együttmöködve,a lehető legjobb megoldásokat keresik és az történetesen mindkettő véleménye egybeesik.”
 • 4. tisza 2008. július 26. 16:18
  „"Az ellenzéki városatya, Kurucz Ferenc szerint ha az MSZP és a Fidesz koalíciót kötne, akkor a választók 90 százaléka lehetne elégedett..."

  Hogy lehet ekkora b@romságot mondani? Ráadásul egy képviselő...”
 • 3. Kuci 2008. július 26. 11:20
  „" Mindketten azt vallják, hogy egy adott problémát vagy konfliktus visszavezetni arra, hogy ki milyen pártnak, szervezetnek a tagja, holt ötlet, mely végül sehova nem vezet. " Kérdés akkor miért bármelyik párt , mert azért abban megeggyezhetünk minden párt valamit képvisel ! Még ha oda vissza csapódnak is eggyesek ebben a nagy rendszerben . S igazuk van egy idő után már olyan érzése van a választó polgárnak , hogy csak magukat képviselik ! ( tisztelet a kivételnek ) S semmi nem halad sehova . !”
 • 2. komcsika 2008. július 26. 07:39
  „Kedves mosolyok, jó lóvé a zsebekbe, Csongrád meg .. ... ......, az eredményt meg a lakosság a bőrén érzi.”
 • 1. szemlelodo 2008. július 26. 06:02
  „Azon nem is csodálkozom ,hogy az MSZP a legegységesebb kisebbség a testületben,mert addig mig a háttérben V.Mária HNF-es gyakorlatával serte-pertél egy időre igy is marad.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két fesztivál egy időpontban Csongrádon

Csongrád - Szerencsétlen módon egy időpontban rendezik meg a Körös-toroki napokat július 31-től… Tovább olvasom