Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Jövőre padlót foghat a borvidék

Csongrád megye - Egy bolond év újborait kóstolhatták az ínyencek hétvégén Csongrádon, de a friss nedű ünnepe sem tudta elterelni a figyelmet arról, hogy az elmúlt évek termésátlagának csak töredékét tudták leszedni idén a tőkékről. Ha még egy ilyen év jön, padlót fog a Csongrádi borvidék.
– Nincs annyi reklám, ami nekünk elég lenne, ezért is üdvözöltük az ötletgazda Kováts Attila kezdeményezését, hogy késő ősszel is legyen egy borral kapcsolatos rendezvény Csongrádon – mondta lapunknak Gulyás Ferenc, a bokrosi Gulyás pincészet tulajdonosa az első újborfesztiválon, ahol főleg a csongrádi hegyközség pincészetei és termelői mutatták be az idei szüretből való nedűiket. A hegyközség korábbi elnöke szerint a kevés napfény és a sok csapadék miatt olyan bolond éven vagyunk túl, amely még a növényvédelemben jártas szakembereket is megtréfálta. A tavalyi termés harmadát tudták leszüretelni idén, és hiába mozdultak el a szőlőárak a 2009-es mélypontról, a kiadások is növekedtek. Ami a borokat illeti, Gulyás Ferenc úgy fogalmazott, magasabb savtartalom és kevesebb illat jellemzi őket, de minőségük még fejlődhet az elkövetkezendőkben.

Amilyen kevés újbor lett, annyival nőttek a veszteségek. A szerző felvétele
Egy bolond év újborait kóstolhatták az ínyencek hétvégén Csongrádon.
A szerző felvétele

– Tavaly 70 ezer, idén a legfrissebb becslések szerint mindössze 25 ezer mázsa szőlőt szüreteltek le a gazdák a borvidék 1420 hektáros területén, ennek felét a csongrádi hegyközségben – nyilatkozta lapunknak Papp Ferenc. A Csongrádi borvidék tanácsának titkára szerint – bár nem zárult még le az adatszolgáltatás – megyénkben sok ültetvényen egyáltalán nem volt termés, mert a peronoszpóra és a lisztharmat megállíthatatlanná vált ott, ahol az első permetezéssel lemaradtak a termelők. A 25 ezer mázsás borvidéki termésből 15 ezer került – 90 százalékban kunsági – feldolgozókhoz, a többiből a szőlészek készítettek saját bort. A mórahalmi és a pusztamérgesi hegyközségben is minden eddigit alulmúlt az idei szüret. Összességében a fajták közül a kékfrankos és zweigelt teljesített viszonylag jól, a mustfok 16,5 volt.

– Jóllehet 40-ről 80–90 forintra nőttek a felvásárlói árak, a gyenge termés és a magas növényvédelmi költségek miatt 2010 sorozatban a harmadik olyan esztendő, amikor veszteséges az ágazat. Ennek tükrében a következő időszak áthidalható, de csak akkor, ha jelentősen javulnak az időjárási körülmények. Ha a szőlészek és borászok ezen kívánsága nem teljesül, padlót foghat a Csongrádi borvidék – jelentette ki Papp Ferenc.

Olvasóink írták

 • 8. ganzales 2010. november 18. 18:17
  „Szegénységi bizonyítvány volt a rendezvény!NEMZETKoZI!!!Iskolába bort mérnek...moziba kocsma van...Szégyen”
 • 7. zsázsa 2010. november 16. 19:29
  „Ha nincs a Délvilág,nem is tudok róla, hogy egyáltalán ilyen van. Lehet,hogy titkosított rendezvény volt?”
 • 6. pantera 2010. november 16. 17:53
  „Hát amúgy mit vártok,itt is utólag jelent meg.Mért nem előtte.A cikk előtt nem is hallottam erről.”
 • 5. dimitry 2010. november 16. 14:07
  „Na ez Csongrád !!!!”
 • 4. Balotelli 2010. november 16. 10:19
  „Szombaton a zenei programokon (17,oo-21,00) összesen 16-an foglaltunk helyet a színpad előtt. Az üres székek száma 70-80. Elszomorító és nekem mint jelenlevőnek felettébb kellemetlen volt, a számos(mind) külföldi fellépő előtt!”
 • 3. azénéletem 2010. november 16. 08:23
  „Voltam, láttam, ízleltem nem vagyok maradéktalanul elégedett! Sok tanulnivaló van még a vendéglátás területén.”
 • 2. hank 2010. november 15. 21:23
  „"Ezt a szervezést.............illetve érdektelenséget!" ---> Miért??? Nem voltak?”
 • 1. Balotelli 2010. november 15. 14:27
  „Ezt a szervezést.............illetve érdektelenséget!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornába csúszott és megfulladt egy férfi Tömörkényen

Hazafelé tartott, amikor belecsúszott az út menti csatornába egy 45 éves férfi mára virradó éjszaka… Tovább olvasom