Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Jövőutazás számítógéppel

Mozgáskorlátozottak részére indult számítógép-kezelői tanfolyam a közelmúltban Bakson. A Lépj egyet előre! programban Csongrád megyében elsőként itt vehették át a támogatói szerződést a hallgatók.
Négyszáz óra alatt, hat hónapig, napi öt órában alapfokú szakmai képesítést nyújtó oklevelet szereznek majd állami és uniós támogatással a baksi mozgáskorlátozottak. Legtöbbjük korábban rendelkezett már szakmával, gépkezelőként, dajkaként, villanyszerelőként, élelmiszer-eladóként dolgoztak, amíg valamilyen betegség vagy baleset szakmájuk elhagyására kényszerítette őket. Részmunkaidőben vállalhatnának munkát, ami jól is jönne, hiszen a kapott ellátás szűkös megélhetést biztosít.

Az alig 2300 főt számláló településen nem sok munkalehetőség adódik. A hűtőház, a feldolgozó üzem bezárt, a termelőszövetkezet megszűnt. A község polgárainak mintegy fele ingázik, Kistelekre, Csongrádra járnak dolgozni. Egy mozgássérült ember számára mindez elérhetetlen. Ha a tizenöt ember elvégzi a tanfolyamot, távmunka formájában akár otthon is dolgozhatnak.

A Lépj egyet előre! ingyenes felnőttképzési program két éve alatt hazai és európai uniós támogatással tizenegyezer fő képzésére van lehetőség. Az indulása óta eltelt két hónap alatt majdnem tízezren adták be jelentkezésüket hiányszakmák elsajátítására. Csongrád megyében a két évre kapott ötszáz fős keretre már négyszázhetvennyolcan jelentkeztek. Harminchatan már támogatást nyertek gyorsétkeztetési eladó, ABC-eladó, számítógép-kezelő, vendéglátó vállalkozó tanfolyamra. A tapasztalatok szerint az alacsonyabb iskolázottságúak körében kisebb a tanulási hajlandóság, ezért a munkaügyi központok mentorokat alkalmaznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azonnali kitelepítés Csongrád-Nagyréten

Azonnali kitelepítést rendelt el Csongrád-Nagyréten délelőtt a megyei védelmi bizottság elnöke egy,… Tovább olvasom