Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Júliustól indulnának a filmvetítések Csongrádon

Júliustól újra pereghetnek a filmek a fél éve zárva tartó csongrádi moziban. A filmszínház üzemeltetésére egy helyi vállalkozás jelentkezett, amely internetes kávéházat is nyitna a negyvennégy éves épület előterében. Hetente két filmet tűznének műsorra, s emellett koncerteknek és egyéb kulturális rendezvényeknek is otthont adna a mozi.
Még nem szignálták a felek a bérleti szerződést, de ha a bérleti díjban és az üzemeltetési költségek elosztásában is egyezség születik, júliustól újra fogadhat mozilátogatókat a csongrádi Uránia Filmszínház. Az 1963-ban épített intézmény kálváriája a kilencvenes évek végén kezdődött, akkortól csappant meg ugyanis annyira a nézőszám, hogy drasztikus lépésre kényszerült az üzemeltető. Amíg tíz éve még heti 14 vetítés volt az Urániában, 2003-ban ez heti kettőre csökkent, és még így sem tudott gazdaságosan üzemelni a mozi, ezért kaptak ott helyet mindenféle zsibvásárok.

Két éve egy Budakeszin élő, de csongrádi gyökerekkel is rendelkező mozigépész nyerte el az üzemeltetési jogot, de nagyszabású terveinek csak egy részét tudta megvalósítani, utána ő is belebukott a vállalkozásba. Hiába korszerűsítette a hangosítást és cserélte ki a régi székeket, alig egy év alatt közel kétmillió forint tartozást halmozott föl a gázszolgáltató, az önkormányzat és a filmforgalmazók felé. A városvezetés tavaly novemberben ultimátumot adott neki: ha nem fizet, Csongrád felbontja a szerződést. Mivel csak ígérni tudott, a gázt pedig ki is kötötték az épületből, decemberben mennie kellett.

Kulturált műintézmény

Ternai László, az önkormányzat művelődési és sportbizottságának elnöke örül annak, hogy végre valaki életet próbál lehelni a hosszú ideje üresen álló moziba. A politikus szerint a városvezetésnek is szüksége volt arra a felismerésre, hogy önmagában egy mozit nem tud eltartani Csongrád. Arra a felvetésre, hogy egy újabb vendéglátóhely esetleg tovább borzolhatja a kedélyeket, Ternai azt felelte: a kulturáltan működő szórakozóhelyekre eddig sem volt panasz, és reméli, a mozi jó példát mutat majd a többi vendéglátóhelynek.

Az utolsó októberi vetítés óta kétszer írt ki pályázatot a város az üzemeltetésre. Az első felhívásra senki sem jelentkezett, a másodikra is csak egy vállalkozó volt. Mint megtudtuk, az ő ötletüknek az adott lendületet, hogy a második kiírás alkalmával az önkormányzat már nem ragaszkodott ahhoz, hogy kizárólag moziként üzemeljen az épület.
– Üzlettársammal, Batka Péterrel éppen azon tanakodtunk, a mi korosztályunk képviselői sehova sem tudnak elmenni szórakozni Csongrádon, hiszen csak a kocsma és a diszkó között lehet választani, holott kulturáltabb lehetőségekre is lenne igény. Ezért jelentkeztünk a pályázatra – nyilatkozta lapunknak Berényi Edit, a Körös-toroki kempinget is üzemeltető Köröstours Kft. ügyvezetője.

Elképzeléseik szerint – amelyekre legutóbb rábólintott a képviselő-testület – heti két vetítés lenne júliustól. A hétvégéken premierfilmeket, szerdán vagy csütörtökön pedig – igazodva a fiatalok igényeihez – művészfilmeket tűznének műsorra, de otthont adnának közönségtalálkozóknak, koncerteknek és kisebb színházi előadásoknak is. A nagyterem új székeinek kétharmadát kivennék, szerintük ugyanis 100 szék elegendő lenne a vetítésekre, és így tágasabb is lenne a helyiség. Az előtér egyik felében internetes kuckót, a másikban kávéházat alakítanának ki. A Köröstours havi 26 ezer forint bérleti díjat ígért a városnak, de még lesznek egyeztetések az üzemeltetési költségek elosztásáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sárga lap a csongrádi Piros Nudlinak

Korlátozza a Piros Nudli nyitva tartását a csongrádi polgármesteri hivatal, erről meg is kapta a… Tovább olvasom