Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Június végén megnyit a csongrádi ifjúsági ház

Csongrád - Több tízmilliós kártérítés helyett csupán 1,2 millió forintos kompenzációt kér az átépítés késése miatt a június végén nyíló ifjúsági ház üzemeltetője a csongrádi önkormányzattól.
Az Allegro-Molto Kft. nem akar pereskedni, jó kapcsolatot szeretne kialakítani a várossal, amely felé gesztust is gyakorolt azzal, hogy bérbe veszi az épületet. Így ugyanis 17 millió forint forgalmi adót igényelhet vissza Csongrád.

Nem a tavaly áprilisban aláírt üzemeltetési előszerződés szerint alakultak a dolgok a csongrádi ifjúsági háznál. Az intézmény leendő működtetője mégsem állt elő komoly követeléssel, pedig megtehette volna. Amikor a csongrádi önkormányzatnál aláírták a megállapodást az épület üzemeltetésére kiírt pályázat győztesével, az Allegro-Molto Kft.-vel, a város azt vállalta, hogy 2007 végén úgy adja át az ingatlant az üzemeltetőnek, hogy a bérlő igényeinek megfeleljen, ezért a tervek egy részét át is kellett rajzolni. A városházán úgy számoltak, a módosítások egy hónap alatt lezongorázhatók, és már nyár elején hozzá lehet látni a kivitelezési munkákhoz. Ehhez képest az engedélyeztetés elhúzódása miatt csak szeptemberben kezdődhetett meg a beruházás, és jövő héten kerül sor a megújult épület műszaki átadására.

A jövő hétre mindennel elkészülnek. Fotó: Tésik Attila
A jövő hétre mindennel elkészülnek.
Fotó: Tésik Attila

– Tudomásul vettük a sok halasztgatást, de ekkora csúszásra nem számítottunk mi sem. Az viszont fals hír, hogy mi ezért tízmilliókat követelnénk a várostól – mondta lapunknak a bérlő társaság képviseletében Gergely Ildikó. A csongrádi szóbeszédnek az szolgáltathatott alapot, hogy – mivel az önkormányzat nem kért utólagos szerződésmódosítást a vállalt határidők kitolódása miatt – akár több tízmilliós kártérítési igénnyel is előállhatott volna a cég, hiszen a több hónapos forgalomkiesés miatt jelentős bevételek maradtak el 2008-ban. A helyzetet tetézte, hogy az általuk 2007-ben megrendelt munkák idei áron már 4 millió forinttal többe kerültek. Mindennek ellenére nem akarnak pereskedni. – Jó kapcsolatot szeretnénk kialakítani a várossal, ezért pusztán azt kértük, hogy a pótmunkák közül néhányat mint némi színezést, burkolást és egy bárpult kialakítását 1,2 millió forint értékben vállalja át az önkormányzat. Most úgy néz ki, meg tudunk egyezni a városvezetéssel – tette hozzá Gergely Ildikó, aki szerint már az is félreérthetetlen gesztus volt a részükről, hogy – bár a pályázati kiírásban nem szerepelt ilyen feltétel – valós pénzmozgást nem igénylő bérleti díjat szerepeltetnének az üzemeltetési szerződésben. Így az önkormányzat 17 millió forint forgalmi adót kérhet vissza az államtól.

– Akkor sem lett volna védtelen az önkormányzat, ha kártérítési igénnyel lépett volna föl az üzemeltető. Meg tudtuk volna védeni igazunkat – mondta lapunknak Bedő Tamás polgármester arra a felvetésre, hogy más bérlő esetleg nagyobb követeléssel állt volna elő ugyanilyen szituációban.

A fallabdapálya a városé lesz

Eddig 110 millió forintot fordítottak Csongrádon az ifjúsági ház felújítására. Ebből 39 millió önkormányzati forrás, 54 millió forint a támogatási összeg, a fennmaradó 16 százalékos rész pedig
a visszaigényelhető forgalmi adó. Ezenfelül az üzemeltető 35 millió forintos beruházást tervez az épületbelső kialakításánál. A tíz évre szóló megállapodás – aminek a végleges változatát még nem írták alá a felek – arra is vonatkozik, hogy az ügylet végén a beépített – és az épület állagromlása és értékvesztése nélkül el nem mozdítható – eszközök és berendezések (pl. squash-pályák, büfé stb.) az önkormányzat tulajdonába kerülnek át.

Olvasóink írták

 • 5. tunderbogyó 2008. május 23. 15:16
  „Nem bántanám egyik felet sem. Nagyon jó dolog, hogy bátrak voltak és belevágtak. Ami nem tetszik az az, hogy tudván tudom, hogy az építkezés során sok hasznosítható anyag ment "veszendőbe", egyszerűen kidobták. Vérlázító, s jó, hogy nem az én pénzem bánta. Csongrádon semmi sem megy simán... Már megszoktam. Hogy valami lassan halad, vagy éppen el sem kezdődik EZ MÁR NEM HÍR. Hogy a veszteséges önkormányzat kiskapukat keres - hát - szemesnek áll a világ...Cigánykodunk... Cigánykodunk?!..”
 • 4. CSODÁLKOZÓ 2008. május 15. 21:07
  „Gondolom a Tisztelt Testület meggyőződött arról, hogy az üzemeltető által beruházni vállalt 35 M forintnak mi is a műszaki tartalma.
  Azért 35 M beépített -el nem mozdítható részét- forintot lelakni sem könnyű havi 100 ezer forintjával.
  Meddig is tartana ??
  Apropó !
  Nem az üzemeltető változtatott az átadáskori műszaki tartamon ? Mintha ehhez a város pótköltségvtést is biztosított volna.”
 • 3. Kuci 2008. május 15. 17:30
  „Ezzel az önkormányzattal közösködni ? Ez már túlmegy a vagányságon , életveszélyes . Sajnálom előre a vállalkozót . S szerintem ne jó szivűsködjön hamár bele állt , üzlet az üzlet . S forgalom ki esés csak akkor lehet ha már müködik valami , s itt csak elvárt forgalom lehet vagy nem tudom mennyi bérlet kelt el PÉNZÉRT eddig . Reméljük pozitív befektetés lessz a vállalkozónak .S viseli majd az önkormányzat szabályzásait , jó kedvel ...... hm hm hm hm”
 • 2. VÁLLALKOZÓ 2008. május 15. 12:16
  „EZ EGY KICSIT KEZD NEVETSÉGESSÉ VÁLNI ......”
 • 1. szemlelodo 2008. május 15. 05:54
  „Elnézést,de nekem már a kezdet sem tetszik a vállalkozó hozállásával kapcsolatban,mire lehet számitani a későbbiekben?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válni készülő Bokroson számítanak Gyovai Gáspárra

Csongrád, Bokros - Gyovai Gáspár részt venne a Bokros önállósodását előkészítő bizottságban, és valószínűleg szignózná is az aláírásgyűjtő ívet a helyi népszavazás kiírása érdekében. Tovább olvasom