Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Kapolyiék ajándéka a csongrádi kristálycsillár

Csongrád - Tegnap kiderült: Kapolyi László, az ismert üzletember, politikus adományából készülhetett el a csongrádi Nagyboldogasszony-templom tizenhétmilliót érő kristálycsillárja. Magyarország egyik leggazdagabb emberének felesége csongrádi származású. Szarka Zsuzsanna tegnap unokájával együtt látogatott el a csillárszentelőre.
Egészen a szentelő előtti pillanatokig igyekeztek titokban tartani a szervezők az adományozó személyét, az utóbbi napokban azonban már lehetett tudni: Kapolyi László korábbi ipari miniszter, üzletember, az MSZP országgyűlési képviselője segítsége révén került a nagy értékű műremek a templomba.

A hétezer ólomkristályból álló szerkezet tizenhétmilliót ér Fotó: Tésik Attila

Kapolyi László felesége csongrádi származású: Szarka Zsuzsanna erősen kötődik ma is a városhoz, ahol született, köztiszteletben álló orvos édesapjáról nevezték el az egészségügyi intézményt. Az idős hölgy egyik unokája kíséretében érkezett.

Csongrádon azt mondják róluk, hogy Zsuzsannának nagy szíve van, a férjének pedig jelentős vagyona. Zsuzsanna lapunknak erről azt mondta, ez nem egészen pontos megállapítás: férjének is nagy szíve van. A családot Murányi László képviselő kérte arra, hogy segítsen, Kapolyiék pedig azonnal igent mondtak.

Janes Zoltán plébános a szentelés előtt azt mondta, a kristálycsillár szép fényt ad a misztériumokhoz, majd az ünnepélyesség beteljesítéseként a karzaton megszólaltak a harsonák.

A Nagyboldogasszony-templomban korábban volt egy másik kristálycsillár, az azonban körülbelül harminc évvel ezelőtt eltűnt. A csongrádi képviselő-testület legerősebb ellenzéki frakciójának, az Összefogás Csongrádért Egyesületnek a képviselője, Murányi elhatározta, pótolni kell az impozáns szerkezetet. A templomban megtartott beszédében emlékeztetett arra, hogy másfél száz évig mécsesekkel világítottak, a villamos áram bevezetése után került egy csillár a freskók alá, s miután az eltűnt, évtizedekig ipari lámpa ontott fényt.

Az új kristálycsillár azonban kétségkívül különösen szép fényeket varázsol a belső térbe. Az eredeti ólomkristályból készült kompozíció közel háromszáz kilogramm, hosszúsága 2,6 méter, szélessége 2,1 méter. A rézöntvényen rögzített lámpa mintegy hétezer darab, úgynevezett huszonkét lapon csiszolt kristályból áll, melyet ötvösök készítettek el, összesen négy hónap alatt – tudtuk meg Bónis Attilától, a Preciosa Kft. képviselőjétől. A csillár összeszerelése a templomban három napig tartott.

Az adományozó

Kapolyi László bányamérnök, szerkezetépítő mérnök, közgazdász, üzletember, politikus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja 1932. június 7-én született Újpesten. Dolgozott tervezőként, majd a Tatabányai Szénbányáknál, 1976-ban került a Nehézipari Minisztériumba miniszterhelyettesnek, majd államtitkár lett, 1983 és 1987 között ipari miniszter. 1989-ben alapította meg a System Consulting Kft.-t, melynek ügyvezető igazgatója – a cég ma Zrt. –, ő az elnök-vezérigazgató. A Magyarországi Szociáldemokrata Párt 1994-ben választotta elnökké. Kapolyi László 2002 óta az MSZP országgyűlési képviselője, 2006-ban országos listáról jutott mandátumhoz, a gazdasági bizottság tagja. A 100 leggazdagabb magyar emberről szóló könyv a 67. helyre sorolja, 6,6 milliárd forintos vagyonnal.

Olvasóink írták

 • 11. Langara 2008. július 16. 02:05
  „Számomra óriási öröm, hogy a csongrádi templomban ismét van kristály csillár.Soha nem tudta megmondani senki mit csinált a korábbi, ha jól emlékszem 2 kristály csillárral Berkecz plébános, akit magamban, éppen a kristály csillárok eltünése miatt, nagyon érdemtelen embernek tartok és nagy szomorúsággal töltött el mindig, hogy éppen a templom plébánosa lelkén szárad a korábbi kristály csillárok eltüntetése.Öröm arra gondolni, hogy a város néhai, szeretett orvosának Dr Szarka Ödön bácsinak a leánya Sisi jóvoltából ismét régi fényében ragyog a templom, amelynek a felépítéséhez az én dédapám is igen jelentős összeggel járult hozzá annakidején.”
 • 10. Martiniasti 2008. január 10. 22:28
  „Tisztelt tamáskodó!

  Látom utánanéztél a dolgoknak (igaz felületesen) ami dicséretes. Az adományozó úr nem vásárolta meg a képviselői helyét. Minden országgyülési képviselő választáson indult egyéni képviselőjelöltként Szabolcs-Szatmár Bereg megyében.
  Talán még annyit, hogy háromszoros egyetemi doktor, számtalan nemzetközi hirü egyetem díszdoktora, akadémikus, és nem utolsó sorban a Magyarországi Sociáldemokrata Párt elnöke, és vállalkozó.
  A továbbiakban tartom magam "nyugtalan" fórumos társunk intelmeihez, és a kérdést lezártnak tekintem.......
  Üdvözlettel: Martiniasti”
 • 9. lopakodó 2008. január 06. 17:26
  „csongrád egyenlő a 0-val ennyi”
 • 8. tamáskodó 2008. január 06. 06:48
  „1968-ban belépett az MSZMP-be. A Nehézipari Minisztériumba 1976-ban nevezték ki miniszterhelyettesnek. 1981 és 1983 között az Ipari Minisztérium energetikai államtitkára. 1983 és 1987 között a Lázár-, majd a Grósz-kormány ipari minisztere. 1985 és 1988 között az MSZMP Központi Bizottság tagja. 1988-ban és 1989-ben a Minisztertanács energiapolitikai kormánybiztosa.
  DR.Kapolyi 1990.előtti pályfutása”
 • 7. tamáskodó 2008. január 06. 05:09
  „Tisztelt Martiniasti!
  Én az adományozó Úr 1990. előtti beosztásaira és pártállására gondoltam,nem a módszerváltozást követő köpönyegforgatására.
  Azonban ha megnézi az Úr pártjának éves beszámolóját,akkor azt is megtudhatja,hogy akkora összegekkel támogatja az MSZP-t,mellyel ugye meglehet vásárolni a listán egy biztos befutó helyet.
  Egyéni megmérettetést miért nem mer felvállalni,sokkal kényelmesebb azt az oroszokkal fennálló kétes üzleteinek hozamából fedezni.”
 • 6. nyugtalan 2008. január 04. 22:59
  „CSONRÁDIAK!Monjatok már valamit,. amit,nem kezdetek ki.Mi lett a régi csilláral senkit nem érdekel.Tanuljatok már meg valaminek örülni,ugy hogy emberek vagytok!Mindig csak sirtok.V essétek már ki közületek az állandó vészjósló MADARAKAT.Ezt a várost apáitok,nagyapátók épitették.Nem lehet igaz ,hogy nem gondoltok az uttánatok jővőkre.Ez a VÁROS nem FEKETEVÁR˘!De a ti végtelen pesszinizmustok tönkre tesz mindent ,a jövőtöket is.ÉBRESZTŐ!”
 • 5. lopakodó 2008. január 01. 22:37
  „ha 17 milliót ér akkor mé nem adjuk el? okosak a mai embörök......”
 • 4. Martiniasti 2007. december 23. 21:45
  „Tisztelt "tamáskodó"! (csupa kisbetüvel!!!)
  Szerintem örülni kell annak, hogy valaki támogatta ezt a csillár ügyet. Arról nem is beszélve, hogy a Szociáldemokrata nagyon messze van az ortodox kommunistától, még ha Te az Ortodox Kommunista elvekben hiszel, mélyen meggyőzödésből....”
 • 3. Dr. Sarkozi Laszlo, New York 2007. december 22. 19:15
  „Blaho Gabrielle irta:

  "Az idős hölgy egyik unokája kíséretében érkezett."
  Minden relativ. Szerintem Szarka Sisi egy fiatal holgy. Tobb evvel jart alattam a csongradi gimnaziumban (novere volt osztalytarsam).”
 • 2. tamáskodó 2007. december 21. 05:50
  „Minden nagyon szép,minden nagyon gyönnyörű,de az öröm még nagyobb lenne,ha mindezt nem egy ortodox kommunista tette volna.”
 • 1. S.Grandpierre Cecília 2007. december 20. 10:09
  „Ez csodás dolog! Biztosan gyönyörű az a csillár! Néha jó érzés olyat is látni, amin ámulkodhat az ember! És az is felemelő érzés, hogy van még olyan Gazdag ember az országban, aki ügyes, szerencsés is és még adakozni is hajlandó. De jó neki!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád segíti a segítő családtagot

Csongrád - Vincze László nyílt levélben, Papp Gabriella a tegnapi nyílt ülésen kérte Bedő Tamást arra, hogy hétfőn a parlamentben ne támogassa a társadalombiztosítás átalakítását. Tovább olvasom