Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Kártérítést vártak - most megfizetnek

Szeged - Pert vesztettek tönkrement házuk biztosítójával szemben Fodorék. Azért fordultak bírósághoz, mert kevesellték a kártérítést, a társaság erre azt állította, igazából egy fillér se jár Fodoréknak, mert az esőt, amely föláztatta a házukat, nem kísérte viharos szél. A családnak most 380 ezer forintos perköltséget kell kifizetnie.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

Sikeresen megvédte saját üzleti érdekeit a Magyar Posta Biztosító Zrt. a csanyteleki Fodor családdal szemben. A lapunkban több alkalommal is bemutatott történet főszereplői akkor hibáztak, amikor 2009-ben bővíteni akarták két és fél szobás vályogházukat egy fürdőszobával. A 800 ezer forintos hitelt csak úgy vehették föl, hogy biztosítást kötöttek a házra. A szerződésben 15 milliós értéken szerepelt a ház, 4 millióval az ingóság, a fizetendő díjat ez alapján állapította meg a biztosító. Igaz, nem sokáig tartott ez a kapcsolat, mert a következő év májusában egy felhőszakadás nyomán az egyik főfal megroppant, az egész építmény életveszélyessé vált. A Magyar Posta Biztosító Zrt. 462 ezer forintot tartott méltányosnak. A család előbb peren kívül 10 millió forintot kért, a társaság azonban kitartott a fölajánlott összeg mellett, mondván, hogy csak a káresemény előtti állapot visszaállításának költsége terheli, az épület avult értékének és maradványértékének különbsége.

Amikor Fodorék pert indítottak, a biztosító is taktikát változtatott. Úgy érvelt – saját korábbi álláspontját is fölülírva –, hogy tulajdonképpen ez a 462 ezer forint sem jár Fodoréknak, mert „nem történt biztosítási esemény", azaz árvíz- vagy viharkár.

Fodorék Csongrádon, új lakásukban. Viharos évek után megint beütött a villám. Fotó: Králik Emese
Fodorék Csongrádon, új lakásukban. Viharos évek után megint beütött a villám. Fotó: Králik Emese

Az eső ugyan tényleg esett aznap, de a Csanytelekhez legközelebbi meteorológiai állomás adatai szerint az aznap mért szélerősség hivatalosan nem számított viharosnak. Ezt a logikát már a Szegedi Törvényszék is elfogadta tavaly májusban azon a tárgyaláson, amelyre a bírón kívül csak lapunk munkatársa ült be – a biztosítótól senki sem volt jelen, Fodorék ugyan elmentek volna, de nem volt pénzük Szegedre utazni. Az akkori ítélet szerint nem jár kártérítés, és Fodoréknak meg kell téríteniük a perköltséget. A határozatot a közelmúltban a Szegedi Ítélőtábla is jóváhagyta, jogerősen.

– Kaptunk egy levelet a biztosítótól, hogy záros határidőn belül fizessünk 380 ezer forintot, különben a tartozásunk a kamatokkal emelkedni fog – mondta lapunknak Fodor József. – Nem is értem, miért kérik ezt tőlünk, amikor mi mentességet kaptunk per közben.

– Ez csak az illetékmentességre vonatkozik, a perköltséget jogosan kéri a biztosítótársaság – pontosít Stern Sándor szentesi ügyvéd, a család jogi képviselője. Azt mondja, felülvizsgálati kérelmet küld a Kúriához, becsületből a végsőkig végigviszi ezt az ügyet, mert abszurdnak tartja, ami Fodorékkal történt.

A többszörösen hátrányos helyzetű csanyteleki családot egy ideig a község önkormányzata szállásolta el. Később albérletben laktak, de onnan is menniük kellett. Most a csongrádi önkormányzatnak és a kormányhivatalnak köszönhetően lakást kaptak a városban, Fodor József pedig négyórás álláshoz jutott, amiért hálás a segítőiknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem létező vallomásért kért pénzt

A Csongrádi Járási Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a szentesi férfit, aki 600 ezer forint kárt okozott valótlan állításával a sértettnek. Tovább olvasom