Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Kegyes volt a természet

Amilyen rosszul indult, olyan jól végződött a négynapos Körös-toroki vigasság. A pénteki tragédia – egy fiatalember megfulladt a sátrában – és sártenger ellenére özönlött a nép az üdülőterületre, ahol olykor egymásra talált punk és prímás, legény és bakfis, tolvaj és pénztárca.
Bódi Guszti és csapata kedvéért rengetegen gyűltek össze a színpadnál Fotó: Tésik Attila
A kényszerű tocsogás és iszapbirkózás résztvevői közül kevesen hihették, hogy szombaton verőfényes napsütésre ébredhet a Körös-torok ázott-fázott közönsége – pedig így történt. Pénteken még leginkább építőtáborra emlékeztetett a kemping, annyian lapátolták, hordták maguk alá az ingyen homokot, másnapra viszont kiapadtak a rögtönzött vízelvezető árkok, eltűntek a munkagépek, és az úttisztító masina sem csapta a sarat pár centivel odébb.

– Jó lesz, nem? – szegezte nekem a költői kérdést egy trabantos figura, aki sikeresen be tudta gyűrni papírkasznis járgányát két autó közé a Bökényalji út karcsú parkolójába. – Ha karcolja a kocsiajtót, majd bemászik az ablakon, és kész – vázolta a beszállás lehetőségeit. Kétségtelen, az üdülőterület parkolásra kialakított részén még mindig bokáig ért a víz, a gáton kívül viszont bőven volt hely – késő délutánig, mert este már ott sem lehetett találni.

– Siessünk, már megy a műsor – sürgette családját egy igyekvő anyuka, de bepillantást nyerni a népszerű parodisták, az Irigy Hónaljmirigy produkciójába már csak a gát oldaláról lehetett, a színpad előtti tér ugyanis megtelt. Mary Zsuzsi és Szűcs Judith fellépése alatt sem csitult a tetszésnyilvánítás zaja, viszont egyre könnyebben találtak egymásra borgőzös leheletű cimborák. Punk brigádok cigányzenészt fogadtak, mások szülővárosukat éltetve kerestek ismerős tekintetet az egyre nagyobb forgatagban, ahol egy-két leleményes tolvaj bukszák gyűjtögetésével tette hasznossá az időt. Alkonyatra a szerelmes és a kalandra vágyó ifjak is megérkeztek, s akinek nem remegett a lába, szemezgethetett a bőséges választékból.

Vasárnap délelőtt ugyanolyan bóvlikkal rukkoltak elő a vásári árusok, mint előtte, ezért nem volt meglepő, hogy az éjszakai tivornyából fel sem ocsúdott lézengők csak szóval tartották a kofákat, az adásvétel elmaradt. Délidőre a későn fekvők is kikászálódtak a keskeny homokpartra.

– Ha ilyen idő lett volna az első két napon, lenne még tiszta ruhám – sopánkodott Péter Laura, aki Kiskunfélegyházáról érkezett a torokba. A napfürdőző lány változatosnak ítélte a rendezvény programjait, de katasztrofálisnak az állapotokat. – Sokat javult a helyzet péntek óta, de mi lett volna, ha tovább esik? – morfondírozott magában. Nem is kellett sokáig várnia, tegnap kora délután ismét eleredt az eső. A zárónapon Gáspár László, Demjén Rózsi és Bódi Guszti kedvéért persze újra emberáradat lepte el a Körös-torokot. Aki ott volt, gazdagabb lett egy élménnyel, a szervezők meg némi tapasztalattal.

Makóról, kajakkal

Hetvenegy kilométert evezett ár ellen a Tiszán a makói Gera István barátjával, Szénási Lászlóval azért, hogy részt vehessen a csongrádi Körös-toroki napokon. A két barát Makóról indult, s a Szegedig tartó 34 kilométert azért nem számolták bele a 71 kilométeres távba, mert a Maroson nem ár ellen eveztek. A Tiszának viszont – bár sokat apadt – még mindig jelentős sodrása volt, ezért nem könnyítette meg a gumigyári dolgozó és a szakács dolgát. Ráadásul a két középkorú férfi nem egy túrakajakkal ment, hanem két kétszemélyessel, csomagokkal megrakodva. A Tiszánál előbb az izomláz bizonyult nagyobb ellenfélnek, hazafelé pedig a szakadó eső, ami Istvánt Szentes és Mindszent között elkapta a Tiszán – társa hazafelé már szárazon jött. István, akivel szombaton lapunk makói strandpartiján találkoztunk, azt mondta, hazafelé kilenc óra alatt ért Csongrádról Szegedre, és bár ismerőseik közül sokan esztelennek tartották vállalkozásukat, nem bánta meg az utat, mert „jó buli volt".  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buli, sár és munka a Körös-torokban

A Körös-toroki napok csütörtöki nyitányán csupán pár óráig kerülték el az esőfelhők Csongrádot, az… Tovább olvasom