Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Kenőpénzt kértek a Mars beszállítóitól

Csongrád - 312 millió forint kenőpénzt vett föl a gyanú szerint három ember 2002 és 2009 között a Mars csongrád-bokrosi gyárának egyes beszállítóitól, belső információkért, segítségért cserébe – tájékoztatott a Nemzeti Nyomozó Iroda. Elfogták a gyanúsítottakat, akiket a vállalat amerikai tulajdonosa kártérítésért perel.
A vesztegetési ügy főszereplője a Nemzeti Nyomozó Iroda adatai szerint F. Károly, aki az állateledelgyár dolgozója volt. Összebeszélt a gyár két korábbi munkatársával, S. Attilával és Sz. Attilával, akik közös céget működtettek. F. Károly elárulta nekik, milyen szempontok alapján írja ki a cég a nyersanyag-beszerzési tendereket, aztán együtt megbeszélték, hogy az akkori beszállítók közül melyek maradjanak, és az új jelentkezők közül kik kapják a megbízást. Azok, amelyek hajlandóak fizetni.

Kilenc ilyen cég volt, ezek zömmel malomipari vállalkozások. Ügynöki szerződést kötöttek a gyanúsítottak vállalkozásával – amely csak erre a bizniszre jött létre –, és az elnyert tenderek után, a beszállított anyagok mennyiségétől függően kilónként 2 és 110 forintot utaltak át a számlájára 2002-től 2009-ig. Mivel több száz tonnányi anyagról van szó, összesen 312 millió 276 ezer 321 forintra tett szert a három gyanúsított – közölte hétfőn Benes István alezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda osztályvezető-helyettese.

312 millió forintos vesztegetési ügyet derített föl a Nemzeti Nyomozó Iroda Csongrád-Bokroson. Archív fotó: Tésik Attila
312 millió forintos vesztegetési ügyet derített föl a Nemzeti Nyomozó Iroda Csongrád-Bokroson. Archív fotó: Tésik Attila

Az ügy egy malomipari cég feljelentése nyomán pattant ki, de a Marsnál is gyanakodtak. A büntetlen előéletű gyanúsítottakat idén februárban fogták el a kecskeméti tanyavilágban.

Az 50 legnagyobb exportőr egyike

A Mars Magyarországon két bázist tart fenn, a csongrád-bokrosi állateledelgyár mellett egy kereskedelmi részleget is működtet Budapesten. Csongrádon ez a cég a legnagyobb adófizető. A pontos összeget adótitokra hivatkozva nem mondják meg a városházán, de azt lehet tudni, hogy a város 400 millió forint körül szokta tervezni iparűzésiadó-bevételét, a Marstól 200 millió forint körüli összeg jöhet. Az üzemben mintegy 800-an dolgoznak, bokrosiak, csongrádiak is, de a közép- és a felsővezetők jellemzően máshonnan ingáznak. A Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft. 43 országba szállít, az 50 legnagyobb magyar exportőr egyike.Nem tettek vallomást, így a számlák mellett lehallgatott telefonbeszélgetések, SMS-váltások szolgálnak bizonyítékként. A Budai Központi Kerületi Bíróság autót, motorcsónakot foglalt le, és zárolta a három férfi vagyonát 312 millió erejéig. A hatóság „gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója, tagja által üzletszerűen, bűnszövetségben, folytatólagosan elkövetett vesztegetés megalapozott gyanúja" miatt nyomozott tavaly június óta. Az iratokat most vádemelési javaslattal küldte tovább a Fővárosi Főügyészségnek.

A közlemények egy amerikai vállalat csongrád-bokrosi állateledelgyáráról szóltak, de a településen csak a Marsnak van ilyen üzeme. A cég igazgatója, Szabó Gábor érdeklődésünkre azt mondta, ennél többet ők sem tudnak mondani az ügyről, a Nemzeti Nyomozó Iroda hétfőn tájékoztatta a Marsot is arról, hogy befejeződött a nyomozás. – Cégünk szellemiségétől idegen mindaz, amit a három gyanúsított elkövetett, ha a korrupciónak akár a gyanúja is fölmerül, mindig azonnal föllépünk ellene – szögezte le az igazgató.

A tulajdonos polgári peres úton próbál behajtani a gyanúsítottakon 300 millió forintot.

Az, hogy vesztegetés történt a bokrosi üzemnél, a helybeliek számára is újdonság. Annyi szivárgott ki, hogy „nem teljesen tiszta ügyletek miatt" valakit elbocsátottak az üzemből, de azt, hogy mi volt a konkrét ok, nem lehetett tudni. A cég odafigyel arra, hogy mi jelenik meg róla a médiában, és korrekt kapcsolatot alakított ki a környezetével. Nemrég arról írtunk, hogy a dolgozók munkaidőn kívül felújították a szentesi Dr. Mátéffy utcai tagóvoda játszóterét, és a cég a csongrádi vízilabdásoknak is adott egymillió forint támogatást.

Olvasóink írták

 • 6. speedy69 2011. szeptember 28. 12:42
  „Botrány után érdemes ide jelentkezni dolgozni? Milyenek a munka körülmények a cégnél, valaki tudja, vagy dolgozik itt?”
 • 5. hírfigyelő 2010. július 25. 19:30
  „Az audit csak a baszogatásról szólt már jó ideje, egymást meg miért is nem ellenőrzik.???
  Ez egy nagy család, mindenki valakinek a valakije, utána kéne ezeknek járni nem? Összetartanak ezek azért nem buktatják le egymást.”
 • 4. gyalogos. 2010. július 23. 19:06
  „Lám lám mik derulnek ki egy ilyen, önmagát olyan nagyratartó multicégről!
  Hiába volt a sok csapatépítő tréning a sok agymosás csak egy apróság feledésbe merült. Belső ellenőrzésnek nevezték anno. Vagy már nem is létezik ilyen? /amerikaiéknál/ Csak az észosztás a melósok kizsákmányolása, megalázása... na ehhez nagyon értenek!”
 • 3. Cactus 2010. július 21. 13:58
  „kíváncsi vagyok, h Victoria mit reagált a hírre ... :/ ...

  asszem most jöhetnek látogatni a gyárat ......................................................... no meg az irodát és pénzügyi területeket :| ...”
 • 2. keletaru 2010. július 21. 12:23
  „" A cég igazgatója, Szabó Gábor érdeklődésünkre azt mondta, ennél többet ők sem tudnak mondani az ügyről " Ez a legszebb a gazda nem tudja mi történik a portáján.......hát akkor most már biztos szétnéz ! Üdv Kuci”
 • 1. triniti 2010. július 21. 09:36
  „...hát érdekes hogy ezt most tudták meg...mindig az érintett tudja meg utoljára...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömörkényen mostanáig bírta a százéves ház

Kisfiával együtt ki tudott menekülni a tömörkényi Szabó Andrásné abból a Pusztaszeri úti házból, amelynek külső fala kiszakadt a múlt héten. Tovább olvasom