Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Keresztet kapott a csongrádi lovag

Góg János kisvárosi polgár, szeret ebben a közegben, azt mondja, csak a közönyösséget tűri nehezen. Könyvkiadással foglalkozik, irodalmi folyóiratot szerkeszt, pályatársait menedzseli, s bár ebből nem gazdagodik meg, így érzi jól magát. A múlt héten kitüntetést kapott: a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.
Góg János szerint csak a tartalmas élet erősítheti az önbecsülést Fotó: Bálint Gyula György
Góg János néha kedvetlen, nehezen tűri közönyösséget. A közélet bozótharcaiból menekült az irodalom, a művészetek sáncai közé. A Raszter Könyvkiadó igazgatója, a helybeli Alföld Művészeti Egyesület elnöke vidéki létére sem vált láthatatlanná, mert valaki fölterjesztette – fogalma sincs, hogy ki – egy magas kitüntetésre.

Szent István napján Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban vehette át a Magyar Köztársaság Elnöke által adományozott Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. Az indoklás szerint harmincéves művészeti munkássága, az Alföld Néptáncegyüttes létrejöttéért, valamint az együttes három évtizedes működése érdekében kifejtett munkáért, a magyar folklór nemzetközi hírnevének öregbítéséért jár az elismerés.

Azt mondja Góg János, hogy az Alföld néptáncegyütteshez nem lett hűtlen, noha szerinte idejében átadta a vezetést nálánál mozgékonyabbaknak. A szövetkezet együttese 1974-ben alakult szervezése nyomán. Sem a táncosokat, sem az együttes vezetőt anyagi szempontok nem vezérelték, önzetlenül, társadalmi munkában próbáltak, szerepeltek, mégis – vagy talán épp ezért – többszörös arany minősítésű, nívódíjas, kiváló együttes címekkel büszkélkedhet, sőt, nemzetközi fesztivál-győztes művészeti intézménnyé izmosodott.

A 140 tagú együttes Magyarországon kívül 12 nemzetközi fesztiválon képviselte hazánkat Franciaországtól Görögországig, Angliától Törökországig, s elnyerte többek között a Francia Rádió és Televízió Ezüstkehely nagydíját (1986), tovább öregbítve azt a hírnevet, amelyet a magyar folklór autentikus képviseletével szerzett hazánk.
Góg elindítója és szervezője volt a Dél-Alföldön a még fellelhető néphagyomány megmentésének, feldolgozásának. Zenekart szervezett, a kubikosverseny művészeti bemutatóit irányította.

1987-ben mutatta be első ízben az együttes az Alföldi lakodalom című szabadtéri produkciót, amely egy XIX. század végi, XX. század eleji mennyegző hagyományát elevenítette fel a műemlékileg védett óváros utcáin, házaiban az által írt forgatókönyv felhasználásával.

Gyakran kilátástalannak tűnő helyzetben is képes eredményekre, és erre biztatja a fiatalokat, mondván: önbecsülést ad a tartalmas élet. Az utóbbi években az irodalom bűvkörében él: idén jelent meg 9. kötete Szonettek kedveseimnek címmel. Több verspályázaton első díjat nyert, 2001-ben pedig megkapta a Magyar Kultúra Lovagja címet. Most jött hozzá az Elnöktől egy lovagkereszt. Ebből ismét erőt meríthet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csocsó és más semmi

Az elmúlt tizenöt év leggyérebb forgalmú szezonja ér véget ezekben a napokban a csongrádi… Tovább olvasom