Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Kérik a pénzüket a szolgáltatók

Csongrád - Sokallja a kintlévőséget a csongrádi közműcég és a kommunális kft. is, ezért számos fizetési felszólítást postáztak a napokban. Az utóbbi cég leveleinek egy része, a 2005 előtti időszakról szólók azonban tévesek.
A közelmúltban két csongrádi szolgáltató is úgy döntött: nem halogatja tovább kintlévőségei követelését, ám a fogyasztók úgy vélik: nem minden igény jogos. Egy panaszos például, aki nem járult hozzá neve megjelentetéséhez, lapunknak elmondta: tizenhat éves időtartamot jelöl meg az a fizetési felszólítás, amelyet a Csongrádi Víz- és Kommunális Kft.-től kapott. A cég – bár a neve vízszolgáltatást is feltételez – a város szemétszállítását végzi tavaly óta, és most látta elérkezettnek az időt, hogy behajtsa azt a régi tartozást, amely még akkor keletkezett, amikor egy önkormányzati társaság kezében volt minden közszolgáltatás. Olvasónk a kft. Bercsényi utcai irodájában számtalan hasonló ügyben reklamáló csongrádival találkozott. Ott azt a tájékoztatást kapták: egy korábbi adatbázist alapján dolgoznak.

Lapunkban is megírtuk: Csongrádon korábban egy cég foglalkozott a közművekkel és a hulladékszállítással, közel két éve a társaság azonban kettévált. A részben önkormányzati, részben vállalkozói kézben lévő Csongrádi Víz- és Kommunális Kft. a szemétszállítással, a város tulajdonában lévő Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft. pedig a távfűtéssel, ivó- és szennyvízszolgáltatással, fürdőüzemeltetéssel és kéménysepréssel foglalkozik. A fizetési morál az utóbbi kft.-nek is gondot okoz. – A lakosok kamatokkal együtt mintegy 170 millió forinttal tartoznak a cégnek. A hátralék olyan mértékű, ami már veszélyezteti a társaság működését. Egyeztettek az önkormányzattal, és hamarosan elkezdik behajtani jogos követeléseiket – ismertette Hajó Edina, az önkormányzat sajtóreferense.

– A Csongrádi Víz- és Kommunális Kft. felszólította azokat az ügyfeleket, akiknél a nyilvántartás tartozást mutat – válaszolta kérdéseinkre Agatics Roland, a vállalkozás ügyvezetője. – Az ingatlannal kapcsolatos változások bejelentése a közszolgáltatóknak a tulajdonosok feladata. Ha valaki ennek a kötelezettségnek nem tett eleget, az ingatlan új tulajdonosát hozta kellemetlen helyzetbe. Néhány ügyfél esetében előfordulhat, hogy a tartozás keletkezésének időpontja nincs feltüntetve, ez adminisztrációs hiba, amiért elnézést kérünk. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a tartozása nem valós. A 2005 előtti időszakra vonatkozó felszólításokat viszont tévesen küldtük ki – ismerte el Agatics Roland, aki hozzátette: adategyeztetés céljából mindenképpen érdemes felkeresni a céget.

Az üggyel kalpcsolatban szerdán rendkívüli testületi ülést hívtak össze, melyen úgy határoztak, hogy a taggyűlés vizsgálja meg az ügyvezető felelősségét.

Olvasóink írták

 • 7. Sanka 2011. november 07. 12:36
  „Mióta van szerződése a Mixtonnal a Csongrádi Víz- és Kommunális Kft-nek? Ha most kötötték, akkor ez lehet a levelek apropója.”
 • 6. Lebedi 2011. november 07. 08:19
  „Ezen időszak alatt a FEB mit csinált?? Felvette a havi járandóságát a megbízatásért és ült a babérjain? Felelősségre vonhatók a tisztségük alapján! A városi FEB tagságok és elnökségek ne csak a konc osztogatásáról szóljanak hanem az evvel járó kötelességekről is!”
 • 5. spiler 2011. november 05. 16:23
  „én a számlák összegét sokkallom,illetve én próbálok spórolni de a szolgálltató ezt nem preferálja,hiába burk. a panelt mégis többe van a fütés,a gáz sem olcsó pedig legfeljebb hétvégén főzünk,az utcát rendületlenül fűtjük,,,,melegvíz hőfoka a nap külömböző szakában más és más,
  AKI VALAMI SZOLG. HASZNÁL AZ FIZESSE IS MEG,NE A JÓL FIZETŐKRE HÁRITSÁK,JA ÉS NE LEGYENEK A CÉG DOLGOZÓJAINAK KEDVEZMÉNYEK mert sok munkahelyen nem kapnak a dolgozók”
 • 4. Norbi56 2011. november 05. 16:11
  „Komolyra fordítva aszót.
  Ezeknél a cégeknél a kintlévőség 1993-tól halmozódott fel. Tehát éves szinten nem érte el tevékenységenkét a néhány millió forintot sem.Természetesen ez így leírva (170 millió) és göngyölítve sok-sok pénznek tűnik. A város képviselő testülete minden évben foglalkozott ezzel a kérdéssel, hiszen a KFT beszámolóját minden éveben elfogadták 1993-től 2010ig bezárólag, és abban ez a kintlévőséghalmaz évről évre megjenlet. Nem mellékesen a város az egyik legnagyobb adósa ezeknek a cégeknek, hiszen a városi fenntartású intézmények több tartozást halmoztak fel évről évre mint a lakosság. Ennek egy részét nettó elszámolással kivezették (ez egyébként adó ügyi kérdéseket is felvet) sőt a KFT más tevékenységeire osztva lenyelették . Persze mint tulajdonosok dönthettek volna úgy is, hogy a behajthatatlan követeléseket, vagy az öt évnél régebbieket, illetve a bagatel követeléseket kivezettetik a cég nyilvántartásából. Az persze a cég eredményét rontotta volna és előbb indokolt lett volna díjemelés, előtűnt volna az, hogy a cég valóságosan nem csak e miatt de lényegében veszteségesen üzemel, és csak jelentős hitelállománnyal tartható fenn a gazdálkodása, ami egy városi konszolidált mérleget tovább rontott volna. Ami most már biztosan nem odázható tovább. Lényeg, hogy az öt évnél régebbi követelések jogszerűen nem behajthatók, így ezeket felesleges a cégek követelésállományában benntartani !
  Számtalan írásos bizonyítéka van annak, hogy a KFT vezetése tett lépéseket a kintlévőségek behajtására, de az is tény - a fülem hallatára két esetben is megtörtént -, (mennyit lehet amit én értelem szerűen nem hallhattam) közbenjártak jelenleg is képviselők egyes adósok ügyében kérve, hogy ne hajtsák be az adósságot és ne is korlátozzák az általuk pártfogolt cég illetve magánszemély fogyasztását.
  Remélem ők is emlékeznek majd ezekre a telefonokra és személyes megkeresésekre és amikor majd a vizsgálat lezárul önként levonják a megfelelő következtetéseket !”
 • 3. Norbi56 2011. november 05. 14:32
  „Ha megengedik egy friss linket felteszek ide: -)
  http://www.youtube.com/watch?v=sVL5TtlJcfo”
 • 2. Öszintenő 2011. november 05. 14:24
  „Csak én azt nem értem, hogy hogy gondolják, hogy kifizettessék mégegyszer azt,amit már egyszer kifizettünk!
  Vagy azt gondolják, hogy talán azok a csekkek (amivel bizonyítani tudjuk a befizetést)már rég elégetődtek, elkószálódtak?!
  Azért elgondolkodhatnának magukon, hogy hány bőrt akarnak még lenyúzni rólunk!
  Fizessen az,aki ebből gazdult meg, s nem győz kocsit cserélni, s ja!Azért van vezető beosztásban mert apuka kicsi fia!Szomorú,hogy talpraesett, tanult, HOZZÁÉRTŐ emberek elől veszik el az ilyenek a helyet!”
 • 1. Gabor715 2011. november 05. 09:10
  „"Az üggyel kalpcsolatban szerdán rendkívüli testületi ülést hívtak össze" Milyen friss és érthető ez a delmagyar.hu... Az a szerda október 26-án volt. A kalpcsolat pedig kapcsolat....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fájdalomcsillapítóért tört be a patikába

Már többször folytattak büntetőeljárást kábítószerrel való visszaélés miatt az ellen a 30 éves férfi ellen, aki erős fájdalomcsillapítókért tört be az egyik csongrádi gyógyszertárba. Tovább olvasom