Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Keszeg, a négylábú fegyver

Csongrád - Keszeg, az új csongrádi járőrkutya szájkosár nélkül fegyvernek minősül. A gazdája folyamatosan tréningezi, pedig a jelenléte már így is tiszteletet parancsol: meggondolatlanul a rendőr kollégák sem mennek a közelébe.
A napokban újabb kutya lépett szolgálatba a Csongrádi Rendőrkapitányságon. Keszeg, a négyéves németjuhász közrendvédelmi járőrként segíti gazdája, Tigyi Tamásfőtörzsőrmester munkáját. Az ebet Dunakeszin képezték ki, majd a sikeres vizsga után elfoglalta szolgálati helyét a Csongrádon állományban lévő másik két rendőrkutya, Niké és Narkó mellett.

Tigyi Tamás főtörzsőrmester Keszeggel járőrözik a csongrádi utcákon. A szerző felvétele.
Tigyi Tamás főtörzsőrmester Keszeggel a csongrádi utcákon.
A szerző felvétele.
– Korábban Bács megyében dolgoztam, de már ott is Keszeggel együtt – mondta a főtörzsőrmester. – Nemrégiben a közeli Csépára költöztem, az pedig, hogy Csongrádon kutyás szolgálatot teljesíthetek, lényeges motiváció volt. A kutya feladata sokrétű: elsősorban engem kell megvédenie, illetve elhárítania egy esetleges támadást. Keszeg a helyzettől és az én megítélésemtől függően szájkosárral, illetve anélkül is alkalmazható. A felkészültségét és a képességeit jól jellemzi, hogy fegyverhasználatnak minősül, ha nincs rajta szájkosár.

Tigyi Tamás elmondta, hogy a négylábú kolléga heti 3 órát kötelezően gyakorol, a fogáskészségét pedig egy műkar segítségével folyamatosan fejleszti.

Negyedévente minden rendőrkutya összevont képzésen vesz részt, ahol éles helyzeteknek, valós szituációknak teszik ki őket. Keszeg mindig a feladatokat keresi, ezért egy átlagos járőrözés a város utcáin meglehetősen egyhangú számára. A gazdája ezért figyel arra, hogy ne unatkozzon: ottjártunkkor például az engedelmességet gyakorolták. A kutya egyedül üldögélt a kapitányság udvarán, Tamás pedig az épületből figyelte, hogy elhagyja-e a kijelölt helyét. Úgy láttuk: a kollégák tisztában vannak azzal, hogy Keszeg nem haverkodik és önálló döntéseket hoz. Megálltak tőle tisztes távolságra, vagy megvárták, amíg felbukkan a gazda és megnyugtatja őket: a kutyát nem felejtették az udvaron, ez csak a tréning része.

– Még egy állatot szeretnénk hozni a kapitányságra. A kollégák biztonsága érdekében nagyon fontosnak tartom a jelenlétüket – tette hozzá Koncz József őrnagy, a város rendőrkapitánya. A kutya tiszteletet parancsol: nincs az a magából kivetkőzött alak, akiből a kutyás járőr felbukkanása egy csapásra ne varázsolna jámbor, jogkövető állampolgárt.

Olvasóink írták

  • 2. maug 2012. június 26. 14:56
    „Ha már a rendőr mellé is kutya kell, hogy tiszteletet és biztonságot nyújtson akkor tényleg nagy a baj! Csongrádon akkora a bűnözés, hogy a rendőrök csak kutya mellett vannak biztonságban?”
  • 1. daffy 2012. június 26. 06:17
    „Tudnék egy két helyet,ahol FOKOZOTT rendőr-kutya jelenlét szükséges lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panni néni Londonba megy

Peking után Londont is megcélozzák: ismét útjára indult a Pannónia Expedíció. A túra hossza összesen 11 ezer kilométer lesz. Tovább olvasom