Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Két kilométeren újul meg a partfal

Tavasszal tovább folytatódhat a csongrádi gát rekonstrukciója, amelyre 803 millió forintot különített el az állam. A közel két kilométer hosszú partfal felújításának május végére kellene befejeződnie, de a vízállástól függően akár késő őszig is elhúzódhatnak a munkálatok. Gombos András államtitkár tegnap átadta a munkaterületet a Szeviép Rt.-nek.
Államtitkár a gáton. Gombos András (jobbról) szerint a környezetvédelmi minisztérium a teljes rekonstrukció híve. Fotó: Bíró Dániel
Több mint százéves a csongrádi védgát, amelynek modernizálását az ezredfordulós tiszai árvizek után kezdték sürgetni a szakemberek. A partfal rekonstrukciója ugyan megindult, de csak egy négyszáz méter hosszú szakasz felújítására jutott pénz az elmúlt két évben. A vízügyi tárca idei döntésének értelmében viszont 2007-re teljes egészében megújul a város mentén húzódó töltés vízoldali burkolata.

– Reméljük, a kivitelező Szeviép Rt.-től a tőlük megszokott minőségben vehetjük át 2006-ban az új szakaszt – utalt beszédében az eddig elkészült tetszetős szakaszra Gombos András. A környezetvédelmi minisztérium politikai államtitkára elmondta, e 803 millió forintos beruházás is a Vásárhelyi-terv része, majd aláhúzta: a szaktárca célja, hogy két éven belül a fennmaradó hatszáz méteres szakasz is elkészüljön, hiszen árvízvédelmi szempontból csak egy befejezett védmű nyújthat biztonságot. Amint az időjárás engedi – várhatóan március végén – felvonulnak a munkagépek és a dolgozók. Bár az átadás határideje május vége, hozzáértők szerint a magas vízállás miatt akár az ősz végéig is elhúzódhatnak a rekonstrukciós munkálatok, melyek során közel hétezer köbméter régi téglaburkolatot bontanak le, illetve 1700 köbméter földet mozgatnak meg.

– Örömteli, hogy hamarosan teljes egészében megújul a csongrádi Tisza-part, hiszen amellett, hogy a gát új köntöst kap, rövidesen megkezdődhet a kerékpárút építése is – nyilatkozta lapunknak Bedő Tamás. Az utóbbi beruházással kapcsolatban a polgármester hozzátette, még karácsony előtt kihirdetik a közbeszerzési eljárás nyertesét. Ami a két projektet illeti, a városvezető biztos benne, hogy nem lesz gond az összehangolással. Bedő Tamás úgy véli, az említett két fejlesztés a kezdete lehet a belváros rehabilitációs programjának, amelyre 2007 után kívánnak uniós forrást szerezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sport és politika – együtt

A sport és a politika ritkán annyira meghatározó erő egy ember életében, mint Sarusi Kis János… Tovább olvasom