Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Két találmány, egy néven

Két magyar találmányt is üvegbeton elnevezéssel illetnek, holott feltalálóik szerint más-más ötleten alapszik alkotásuk. Fekete Zsuzsanna üvegművész százéves technológiából kiindulva dolgozta ki saját szabadalmát, Losonczi Áron pedig fényáteresztő anyagot akart létrehozni, amikor kísérletezni kezdett az optikai szálak és a beton eggyé gyúrásával.
Fekete Zsuzsanna üvegművész alkotása síküvegből és betonból készült. DM/DV-fotó
Fekete Zsuzsanna Magyar Formatervezési Díjjal kitüntetett üvegbeton elemei november 6-áig tekinthetők meg a budapesti Iparművészeti Múzeumban. Az üvegművész legújabb típusú, a rendkívüli teherbírású síküveg és a beton ötvözésével készült megoldásai szabadalmi bejelentéssel védettek.

Az ólomüveg technikából kiinduló üvegbeton-készítés százéves múltra tekint vissza, a huszadik század második felétől építőelemként óriási karriert futott be, elsősorban Észak-Amerikában és Nyugat-Európában, ám az idők folyamán egyre inkább feledésbe merült – tudtuk meg a harminckét éves iparművésztől, aki szerint pályatársait és a hozzáértőket egyaránt meglepte az óriási sajtókampánnyal megtámogatott csongrádi üvegbeton találmány híre, hiszen tudvalevő, hogy e két anyagban rejlő lehetőségekről, és összeillesztésük technológiai hátteréről már 1968-ban magyar nyelvű szakirodalom jelent meg.

– Nem akartunk port kavarni emiatt, de azt mindenképp érdemes lenne tisztázni, hogy mit nevez a szakma, és mit tekint a közönség üvegbetonnak, mert én személy szerint úgy érzem, számunkra hátrányt okoz a két, más-más karakterű találmány azonos megnevezése – mondta lapunknak Fekete Zsuzsanna. Az üvegtervezőként diplomázott művész példaként említette, hogy egyik kiállításán az alkotásait szemlélő érdeklődők rákérdeztek: ez-e az az elhíresült üvegbeton, amiről már oly sokat hallottak. A tagadó válasz persze magyarázatra szorult.

– Én fényáteresztő betonnak nevezem a saját találmányomat, és széles körben, a világhálón és előadásaimon is ekként emlegetem, arról pedig nem tehetek, hogy a köznyelv inkább az üvegbeton kifejezéssel barátkozott meg, és azt használja – reagált a felvetésre a csongrádi Losonczi Áron.– Tisztában vagyok vele, hogy az üvegbeton, mint két különálló anyag egymás mellé helyezése, nem új keletű dolog, mint ahogy azzal is, hogy az általam feltalált homogén anyag körüli hírverés farvizén könnyebb népszerűsíteni egy művészeti ágat. Mindennek tükrében én úgy érzem, találmányom inkább használt az üvegbeton alkalmazóinak, mint ártott – hangsúlyozta végül a csongrádi fiatal ember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisza bácsi egy kézzel is nagyon sok halat fog

Egyik oldalára lebénult, mégsem mond le a horgászatról Tisza Elek, aki kerekes székkel jár pecázni a… Tovább olvasom