Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Két terv készült a csatornázásra

Csanytelek - Két változat is készült a csanyteleki csatornázásra. Az önkormányzat az olcsóbb megoldást támogatja. A tervekkel falugyűlésen állnak a helybeliek elé.
Falugyűlést rendeznek hétfőn 18 órakor a helyi iskolában a település tervezett csatornázásáról. A község tavaly 32,5 millió forint uniós támogatást nyert a törvény szerint 2015-ig kötelezően végrehajtandó szennyvíz-elvezetési és tisztítási projekt tervezésének megvalósításához. A falugyűlésen Ördögh Józseftervező és Dely Attila projektmenedzser ismerteti az elképzeléseket.

A szennyvízhálózat megvalósítására kétféle tervezet is készült. Az egyik szerint gravitációs hálózat épülne: az ingatlanokból a szennyvíz a lejtés miatt kerülne az utcai gerincvezetékbe, majd a terep legmélyebb pontjáig, ahonnét átemelőkkel jutna el a szennyvíztisztítóba. Ennek előnye, hogy a bekötésen kívül semmilyen külön műszaki feladat nem terheli a lakosságot. Hátránya, hogy megdrágítja a csatornadíjat az átemeléshez felhasznált közületi áramdíj, illetve, hogy több embert kell foglalkoztatni a működtetéshez és karbantartáshoz.

A másik tervezet szerint minden ingatlanról saját szivattyú juttatná a szennyvizet a gerinchálózatba, majd a tisztítóműbe. Ez olcsóbb, mint az előző, lehetőséget ad a takarékoskodásra az üzemelés során, mivel a költségek jelentős része nem jelenik meg a szennyvízdíjban, hátránya viszont, hogy a szivattyú az ingatlantulajdonosoké, így a karbantartás is az ő feladatuk lenne. Ha a helyiek az utóbbi változatot fogadják el, a csatornázás önerejét az ingatlan bekötése és az átemelő 250–350 ezer forintos költsége valamint szakszerű elhelyezése jelentené, amely jelentősen csökkenthető az ingatlanon belüli munkák saját elvégzésével.

– A 685 belterületi ingatlan közül 565, a 635 külterületi ingatlanból 490 a lakott. Az ezekben élő 2935 helyi közül a 60 év felettiek száma 725, közülük is 380-an 70-nél is idősebbek. A 187 diák közül 120 tanuló közétkeztetését az önkormányzat biztosítja, 113-an közfoglalkoztatásban állnak, 59-en foglalkoztatáshelyettesítő támogatást kapnak, 70–80-an tartósan külföldön dolgoznak, és 285 ingatlantulajdonos jogosult lakásfenntartási támogatásra – jellemezte a helybeli jövedelmi viszonyokat Forgó Henrik. A község polgármestere szerint az életkori összetétel, a rendkívül alacsony nyugdíjak, a magas munkanélküliség is befolyásolja a beruházás elfogadottságát, sikeres megvalósíthatóságát.

A helyi képviselő-testület előzetes álláspontja szerint a szennyvízhálózat és a modulrendszerű tisztítómű megépítése látszik célszerűnek önkormányzati beruházásként, míg az ingatlan bekötései jelentenék a lakossági önerőt. – Ha már adót fizetnek, szeretnénk bevonni a 635 külterületi ingatlan többségét is a csatornázásba, de tudjuk, hogy még a belterületen élőket is nehéz lesz rávenni, hiszen a belterületi utcák mintegy felét nem sikerült leburkolni, hiába pályáztunk az utóbbi 8 esztendőben. A kiépítetlen felszíni vízelvezető csatornák miatt a szennyvíztisztító kapacitásméretezése sem lesz egyszerű feladat – tette hozzá a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöldségtermesztést szemléz a kormánymegbízott

Szerdán Csanytelekre látogat B. Nagy László kormánymegbízott, hogy megnézze hogyan halad a 33 főt… Tovább olvasom