Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Kétszer fűt a termálvíz Bokroson

Bokros - Átállt a termálvizes fűtésre a bokrosi Mars állateledelgyár. A 30 milliós befektetés 2 év alatt térül meg. A Csongrád megyében fúrt 186 termálkút hatodát semmire sem használják.
Tengernyi termálvíz van a lábunk alatt, mégsem hasznosul megfelelően. Hogy mennyi kiaknázatlan lehetőség van ezen a területen, azt jól példázza a bokrosi Mars Magyarország Kisállateledel-gyártó Kft. fejlesztése. A multinacionális cég mintegy 800 embert foglalkoztató gyáregységének fűtését és a higiénés célokat szolgáló melegvíz-ellátást már geotermikus energia segítségével biztosítják. A termálvíz 87 százalékban fedezi a hőigényt, s ezzel évente 82 ezer 600 köbméter – 30 családi ház éves felhasználásának megfelelő – földgáz elégetését lehet elkerülni, ami mintegy 150 tonna szén-dioxid-kibocsátásnak felel meg. Mint megtudtuk, a termálvizet a szomszédos kertészet kútjából nyerik: előbb a fóliákban kering a meleg víz, majd a gyártelep épületeiben.

– Az elmúlt hónapokban elvégzett fejlesztések összesen 30 millió forintba kerültek. A Mars Magyarország folyamatosan keresi a lehetőséget a hatékonyság növelésére, ez a beruházás 2 év alatt megtérül – fogalmazott Mayer Zsolt, a cég külkapcsolatokért felelős vezetője. Hozzátette: a fenti összegből a gázkazánokat is korszerűsítették, illetve a villamosenergia-felhasználást csökkentő fejlesztéseket is elvégeztek.

A bokrosi állateledelgyárhoz a szomszédos kertészetből érkezik a termálvíz: 2 év alatt térül meg a befektetés. A szerző felvétele
A bokrosi állateledelgyárhoz a szomszédos kertészetből érkezik a termálvíz: 2 év alatt térül meg a befektetés. A szerző felvétele

Máshol is lehetne két legyet ütni egy csapásra Csongrád megyében, hiszen 186 termálkutat tart nyilván az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. Ebből 32 nem működik. 2007 óta Csongrád megyében 15 termelő-visszasajtoló termálkút létesítését engedélyezték, de jelenleg vízjogi üzemeltetési engedéllyel még egyik sem rendelkezik. A 154 működő termálkút közül 81-et mezőgazdasági fűtésre, 20-at ivóvízellátásra, 12-t kommunális távfűtésre használnak, a fürdők és a bányaipar szolgálatában 11-11 kút áll, 10 kút pedig ipari vízellátást biztosít. Ezen felül van 3 észlelőkút, 4 visszasajtoló és 2 kommunális. A nem működő kutak közül összesen 19 olyan, amit – a kiadott engedélyek szerint – fürdőkben, mezőgazdaságban vagy távfűtésre, illetve ipari vízellátásra lehetne hasznosítani.

Olvasóink írták

 • 3. vbravurferi 2010. március 17. 00:11
  „Kedves "berkabela"!

  A segítségét kérném! Szeretnék minél több információt megtudni az ön által említett nagymágocsi termál kútról.
  A társaimmal termál és meddő szénhidrogén kutak hasznosításával foglalkozunk és keressük a további együttműködési lehetőségeket is. Amennyiben módjában áll, kérem, hogy segítse munkánkat az ön által tudott információkkal!

  Előre is köszönöm!

  Üdvözlettel

  Vikárius Ferencz
  +36 20 214 67 77”
 • 2. keletaru 2010. március 14. 09:25
  „berkabela : A Magyar privatizációs szokásokat figyelembe véve építünk rá egy gyógyfürdőt , aztán eladják 3ft-ért valami nyugatról jött "szerencse" lovagnak . Na akkor majd kell valakinek !? Üdv Kuci”
 • 1. berkabela 2010. március 13. 14:44
  „A nagymágocsi kastélyparkban,-a templom mögött-30 éve folyik a 70 fokos termálviz a Mágocs-érbe .Nem kihasználatlanul, mert egy pár roma asszony odajár mosni.Bezzeg ha az osztrákok ilyen gazdagok lennének...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a csongrádi Széchenyi-iskola

Csongrád - Ünnepélyesen átadták tegnap Csongrádon a felújított Gróf Széchenyi István-iskolát. A… Tovább olvasom