Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Kevés hal akadt horogra a Tiszából

Csongrád - Tavaly minden eddiginél kevesebb halat fogtak a Tiszából a csongrádi horgászok: fejenként 4,25 kilót. A pecások vezetője szerint ez így nem mehet tovább, véget kell vetni a termelő halászatnak a folyón. A halászati szövetkezet elnöke visszautasítja az őket ért vádakat.
A Csongrádi Sporthorgász Környezet- és Természetvédő Egyesület hétvégi közgyűlésére összesítették a 2008-as fogási naplók eredményeit, és kiderült, hogy a Tiszára éves területi jegyet váltó 400 horgász mindössze 17 mázsa halat fogott a szőke folyóból. Ez fejenként 4,25 kiló hal. A zsákmány túlnyomó része keszeg volt, nemes halat – így pontyot, csukát, süllőt, harcsát – alig fogtak a Tisza csongrádi szakaszán.

– Évekkel ezelőtt 50 mázsa fölött volt az éves tiszai eredményünk, 2007-ben már csak 38 mázsa hal akadt horogra, de az idei eredmény minden eddigit alulmúl – nyilatkozta lapunknak Gyapjas Mihály. Az egyesület elnöke szerint még inkább gyalázatosnak minősíthető a tavalyi fogás, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a Tiszára váltható éves területi jegyből – aminek árát januártól 11-ről 12 ezerre emelték – 400-at vásároltak meg csongrádi horgászok. Így több mint 4 millió forint bevétel folyt be Csongrádról a halászati jogot birtokló Tiszai Halászati Szövetkezethez, de ezért fejenként csak 4,25 kg halat foghattak a pecások.

Gyapjas Mihály szerint a halászat veszélyezteti a Tisza élővilágát. Fotó: Tésik Attila
Gyapjas Mihály szerint a halászat veszélyezteti a Tisza élővilágát.
Fotó: Tésik Attila

– Ha nem változtatnak a törvényeken, vagyis amíg Magyarországon – Európában egyedülálló módon – továbbra is engedélyezik a folyami termelő halászatot, nem javul a helyzet a Tiszán. A csongrádi szakaszon öt halász dolgozik, ők fogják ki a halállomány túlnyomó többségét. Úgy érezzük, ha mi nem foglalkozunk ezzel a problémával, a tiszai élővilág zsugorodásával, senki nem törődik ezzel a kérdéssel – fogalmazott lapunknak Gyapjas Mihály. Az egyesületi elnök azt szeretné, hogy a halászok és a horgászok mihamarabb asztalhoz üljenek, méghozzá egy országgyűlési képviselő társaságában, hogy a jogszabályi kereteket megvitassák, és ha lehet, közös akaratból módosító indítványt terjesszenek a parlament elé.

Újhelyi:

A horgászok azt szeretnék, ha a halászok eltakarodnának a Tiszáról. Tavaly nagyobb volt a felháborodás – jegyezte meg lapunknak Újhelyi Dezső. A Tisza Halászati Szövetkezet elnöke szerint a legtöbb horgászt nem érdekli ez a mesterségesen gerjesztett vita, hiszen ők is tudják, mindig változott a Tisza halállománya. Szerinte a fogási naplókra sem lehet hivatkozni, mert azok manipulálhatók. Újhelyi úgy véli, a kárókatonák és a szennyezések miatt van kevés hal a Tiszában, nem a halászok tehetnek a szűk zsákmányról. Az elnök azt mondta, elmegy az egyeztetésre, de nem lát esélyt a megegyezésre, mert a horgászok azt szeretnék, hogy a halászok takarodjanak a vízről. Szerinte ez nem megoldás, mindkettőnek el kéne férni egymás mellett.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. Sziti 2009. január 30. 14:58
  „Így már értem.”
 • 39. halaszrezso 2009. január 30. 07:10
  „Fordítva! KÉTSZER FIZETÜNK ugyanazért a halért. A pénzünkön a tiszába telepített halat a halászok kifogják, majd eladják az egyesületeinknek telepítésre egyéb egyesületi vizekhez. Jó, nem?!”
 • 38. keletaru 2009. január 29. 19:39
  „Tisztelt Hoppá !

  Nem kerültem meg a választ , csak nem találtam meg az értékelhető munkát ( ezzel nem azt akartam mondani nincs közöttük " értelmes" )! A legnagyobb baj a " listás " bejutás . Mert sokan nem tudják Dávid Ibolya-sem jutott be csak " listás "-ként . Nem értem miért képviselnek olyan emberek, akire a közöség tagjai nem adtak szavazatott ! Üdv Kuci”
 • 37. Sziti 2009. január 29. 18:48
  „A horgászok adják el a halat a halászoknak?
  Jól értettem?”
 • 36. halaszrezso 2009. január 29. 17:15
  „Az EU-s folyó vízi halászatról nem találtam semmit, viszont a halászatról általában, igen .
  Elgondolkodtató hogy mennyire hangsúlyozzák az halászati tevékenység ellenőrzésének fontosságát.
  Szerintem a horgászok a legostobább emberek gyülekezete, sehol máshol nem képzelhető az el hogy az általunk betelepített halakat, ellopják előlünk, majd telepítés véget eladják az egyesületeinknek! szóval 2 szer fizetünk ugyanazért a halért. Hajrá! gyűjtsünk nekik pénzt is - hogy a téli hónapok kieső "rablási" bevételétől se essenek el!
  http://ec.europa.eu/fisheries/publications/managingfisheries_hu.pdf”
 • 35. nemecsek 2009. január 27. 21:53
  „Bocs, ezt majdnem elfelejtettem! Deák tanár úr szerint - a Csongrádióban nyilatkozta -több uniós országban engedélyezik a folyóvízi halászatot.”
 • 34. nemecsek 2009. január 27. 21:46
  „Ma este néztem, vagy inkább csak belenéztem a CSTV műsorába, valószínűleg horgászok közgyűlése lehetett. Gyapjas úr, az elnök érdekes fejtegetésbe kezdett, a mai napig le nem adott fogási naplókról, 8 - 10 fős horgász társaságról, akik több száz ??? kiló halat visznek el az egyesületi vízről stb. Kedves horgász urak, akkor most ki a hunyó, ha jogász lennék tudnék adni tippeket a halászoknak!”
 • 33. Vitéz 2009. január 27. 07:38
  „Látjátok emberek, megint a politikusoknál kötöttetek ki, pedig a Tisza halállományának megmentéséről lenne szó. Inkább a halakkal foglalkozzunk és a környezetünkkel, csak sajnos az a baja ennek az országnak, hogy mindent átpolitizál, és a civil szervezetek nem tudják a hangjukat hallatni, mert nagyon szegények. A Tisza menti horgászegyesületeknek kellene összefogni, és Áder Jánossal felvenni a kapcsolatot. Igaz, hogy ő is politikus, de nagyon szeret horgászni, ennélfogva mögé állhatna ennek azz ügynek. Bizony sok szavazatot lehetne így nyerni, ha valamelyik párt a zászlajára tűzné a folyóvizi halászat betiltását!!!!”
 • 32. Hoppá 2009. január 26. 13:28
  „Tisztelt Keletaru!
  Ugyanúgy megkerülted a választ, mint a képviselők a felelősséget. Bocs, nem bántani akartalak, csak szemléltetni, hogy ilyenek vagyunk. Természetesen azok a képviselők, akiket a lakosság megválasztott, igenis dolgoznak, de sajnos vanak olyanok is, akikről még azt sem tudjuk, hogy tud-e egyáltalán beszélni, vagy annyira dadog, hogy a beszédet másra bízza, de amikor dönteni kell, tudja, hogy egyes kérdésekben
  hogy kell "dönteni". Meg mondják neki. Nos nekem ezekkel van bajom. Ez a magatartás a listásokra vonatkozik elsősorban. Kérdezem, szerinted ők miért veszik fel a bérüket? Ha meg sem szólalnak, honnan tudjuk, hogy egyáltalán elolvasta-e az ülés anyagait, vagy csak azért van, hogy eggyel többen legyenek, és csak néz ki a fejéből. Engem mérhetetlenül bosszantanak ezek a jelenségek. Legalább ne látnánk azt a méla unalmat és szenvedést az ülés ideje alatt. Másrészt viszont jó tudni, hogy kik azok, akikre nem szabad majd voksolni. (Persze az a szerencsétlen listára szavazás.) Jobban meg kell ezt majd fontolnunk a tapasztalatok alapján az elkövetkezőkben.”
 • 31. keletaru 2009. január 26. 08:55
  „Tisztelt Hoppá!

  Tudom én is széllel szembe nem érdemes....... . De a tényeket sajnos ( már mint a fejlődés amit Csongrád FALU-ban állítanak ) nem látni innen . Mint azt sem , hogy melyik döntés születik mi javunkra ! S ezt a munkát csak erkölcsből engedném végezni , nem pedig külömböző jutatásokért( maximum költségtérítés ) , ha már tenni akkar ez ember a közösségért azt ne érdekből tegye , s felelőséggel . Nem beszélve arról ez is egy szép kis tétel lenne a költségvetésből , amit belehetne fektetni valahová , pl.: A jövönkbe a gyerekekbe ! Ennyit röviden kérdésére válaszolva Üdv . Kuci”
 • 30. halaszrezso 2009. január 26. 07:59
  „VITÉZ!
  NAGYON JÓL SZÓLTÁL!”
 • 29. Hoppá 2009. január 25. 20:56
  „T. Keletaru!
  Ahogy elnézem az írásaidat, azt kell megállapítanom, hogy Nálad  egyetlen képviselő sem üti meg az érdemes címet. Tényleg így van ez, vagy csak én látom így. Véleményem szerint azért vagy néhány, akik érdemesek arra, hogy ott legyenek, de sajnos nem ők vannak többen, és így sokszor alul maradnak.”
 • 28. nemecsek 2009. január 25. 12:00
  „Sziti
  Ez így, ahogy írod túl egyszerű, Ezen a fórumon, már sokat írtunk erről, de csak az egyik szegmensét - a polgármester és a testület felelősségét - boncolgattuk. Sajnos a probléma ennél sokkal összetettebb.”
 • 27. Sziti 2009. január 24. 21:08
  „Szerintem a város mélyrepülésének az az oka, hogy van 100 forintunk és 150-et költünk.
  Persze amire költünk az mind szükséges.
  A családok többségénél is az a baj, hogy nem ismerik fel, hogy a meglévő forintjaikat kell beosztani és nem kölcsönökből élni mert csak egyre nehezebb helyzetbe kerülnek.
  Az önkormányzatunk is úgy gazdálkodik mint egy rossz háziasszony.
  Én csak azt nem értem, hogy a magánéletükben tudják hogy kell gazdálkodni de mikor a közösről van szó mindent elfelejtenek.”
 • 26. nemecsek 2009. január 24. 20:11
  „Ha korrupt a halász, vagy törvénysértő, meg kell büntetni, de nem szabad általánosítani. Horgászok, bélyeggyűjtők stb. között is vannak ilyenek, mégsem égetjük el a bélyegalbumokat. Sajnos sok bajunk okozója a csongrádi néplélek, az irigység, a tolerancia hiánya. Lehetséges, hogy a város mélyrepülésének ez is az egyik oka?”
 • 25. Sziti 2009. január 24. 17:24
  „Vitéz!
  Ezeket a halászokat ,hogy lehet elhajtani a halastavakra?
  Csináljanak maguknak, vagy mások taván halásszanak?
  Tudom, hogy te jobban átlátod az egészet mint én mégis én irkálok itt.
  Én kívülállóként úgy látom olvasom, hogy itt akkora a személyes gyűlölet, hogy megegyezésnek semmi esélye nincs.
  Ha nincs igazam örülök neki.”
 • 24. keletaru 2009. január 24. 17:23
  „Tisztelt Vitéz !

  Hogy kerülnek ide a vizi rendőrök ? Szerinetm egyik sem olyan hülye kockáztassa nyugdijjas állását ! A horgász meséket viszont ismeri mindenki .........mind azt is hogy viselkednek a vizi sportolókkal szemben ( főleg a gyerekkekel ) Hős teteiket is haljuk messze vidéken ....... ( etetőcsuzlis lövöldözés , a halak védelmélben ) A hal dönti el bekapja-e a horgot , nem a pecás ! ! (Mint a csajoknál ) Ha kell partszakasz beszéljék meg az Ördöggel !(: S milyen képviselők ....... Ha ha ha ! Üdv Kuci
  Ui:: Ez csak egy magán vélemény nem kell vele egyet érteni !”
 • 23. Vitéz 2009. január 24. 17:07
  „A mostani halászat már arról szól, hogy minél több halat kifogni a Tiszából, és mindegy, hogy milyen módszerrel. A mai halászokat, tisztelet a kivételnek, nem engedném a folyókra. Adjanak nekik halastavakat, és ott halásszanak. A Tisza HTSZ a FŐRABLÓ főnökével arra törekszik, hogy minél több pénzt beszedni a horgászoktól, mert szeretnék újabb 15 évre megvenni a vízhasználati jogot. Nos a civil szervezeteknek (Tisza menti horgászegyesületek) össze kell fogni és törvényes úton elhajtani a halászokat a halastavakra.
  A vízirendőröket bőven ellátják hallal, így a halászok szabadon garázdálkodhatnak. Egyébként pedig nincs pénz az ellenőrzésükre. Papp András halászati felügyelő meg ugyan olyan korrupt, mint az egész körülöte működő rendszer. TEHÁT FOGJUNK ÖSSZE HORGÁSZTÁRSAK ÉS A KÖZGYŰLÉSEN GYÜJTSÉTEK AZ ALÁÍRÁSOKAT. CSAK LEGYEN EGYSZER ANNYI PÉNZÜNK, HOGY MI VÁLTSUK MEG A TISZA VIZKEZELŐI JOGÁT!! HAJRÁ!!”
 • 22. Sziti 2009. január 24. 15:34
  „Én nem zavarnám el a halászokat.
  A 4 milkából meg mindegy ki csinálná.
  Csak azért gondoltam a halászokra, mert nekik van felszerelésük hozzá.”
 • 21. nemecsek 2009. január 24. 14:51
  „sziti 18
  De az pl. áttelepítést ki csinálja meg, ha elzavarjuk a halászokat? A horgászok?”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A baleset bizonyította: a 451-eshez is kell kerékpárút

Csongrád - Ahol hétvégén halálra gázoltak egy biciklist a 451-es főúton, oda kerékpárutat építtetne… Tovább olvasom